Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Forbruger­ombudsmanden reagerer på urimelige vilkår for dataindsamling

Kromann Reumert
04/05/2021
Forbruger­ombudsmanden reagerer på urimelige vilkår for dataindsamling
Kromann Reumert logo
En elektronikvirksomhed har haft brugervilkår, der har givet virksomheden ubegrænset adgang til at indsamle og overvåge data fra brugernes computere og enheder. Urimeligt, mente Forbrugerombudsmanden.

Kort om sagen

Sagen handler om en elektronikvirksomhed, som på 15 forskellige produkter, såsom blu-ray-afspillere og højtalere, havde brugervilkår, der gav elektronikvirksomheden og unavngivne tredjemænd ubegrænset adgang til at indsamle og overvåge data fra brugernes computere og andre enheder, som brugerne havde tilsluttet produkternes software.

 

Forbrugerne blev først bekendt med de særlige brugervilkår, når de havde købt produktet, da det herefter ikke kunne tages i brug, før vilkårene var accepteret.


Hvad siger loven?

Ifølge aftaleloven kan et aftalevilkår i en forbrugeraftale ændres eller tilsidesættes helt eller delvist, hvis det:


  • strider mod hæderlig forretningsskik
  • medvirker til en betydelig skævvridning af parternes rettigheder og forpligtelser
  • er til skade for forbrugeren.
    

Forbrugerombudsmandens vurdering

I forbindelse med sagen udtalte elektronikvirksomheden, at den udelukkende har indsamlet og delt data i det omfang, det har været nødvendigt for at sikre produkternes funktionalitet.


Forbrugerombudsmanden vurderede dog, at brugervilkårene om indsamling og overvågning var i strid med aftaleloven, og at vilkårene derfor skulle tilsidesættes som urimelige. Her lagde Forbrugerombudsmanden vægt på, at brugervilkårene var formuleret uklart og uforståeligt, og at de medførte en betydelig skævvridning af forholdet mellem elektronikvirksomheden og forbrugerne.


Elektronikvirksomheden har nu efter Forbrugerombudsmandens anmodning herom fjernet de omtalte vilkår.

 

Hvad viser sagen?

Sagen viser, at selv om det efter en erhvervsdrivendes opfattelse kan være nødvendigt at indsamle data, kræver det helt klare vilkår for forbrugeren.


Sikrer man som virksomhed ikke, at vilkårene er klart formulerede, og at de ikke skævvrider forholdet til forbrugeren, risikerer man – som elektronikvirksomheden – at aftalevilkårene bliver tilsidesat. Vi anbefaler derfor, at du genbesøger din virksomheds aftalevilkår og sikrer dig, at de lever op til kravene i loven.


Vores rådgivning

Vores specialister i markedsførings- og forbrugerret har stor erfaring med at rådgive om netop aftalevilkår, der skaber værdi for erhvervsdrivende og varetager forbrugerens interesser. Du er velkommen til at kontakte os, hvis vi også skal hjælpe dig og din virksomhed sikkert i mål.


Læs Forbrugerombudsmandens nyhed om sagen: Elektronikvirksomhed fjerner urimelige vilkår om dataindsamling via 15 produkter

Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Datatilsynet indstiller kommune til GDPR-bøde efter sikkerhedsbrud
Datatilsynet indstiller kommune til GDPR-bøde efter sikkerhedsbrud
27/07/2021
Persondata
AI-forordningen og højrisikosystemerne
AI-forordningen og højrisikosystemerne
09/07/2021
Persondata, EU-ret
Hvor længe må du opbevare personoplysninger fra en rekrutteringsproces?
Hvor længe må du opbevare personoplysninger fra en rekrutteringsproces?
06/07/2021
Persondata
Logningssagen: Landsretten opretholder Logningsbekendtgørelsen med henvisning til de begrænsninger, som EU-rettens forrang opstiller
Logningssagen: Landsretten opretholder Logningsbekendtgørelsen med henvisning til de begrænsninger, som EU-rettens forrang opstiller
02/07/2021
Persondata
Forslaget til AI-forordning og forholdet til GDPR
Forslaget til AI-forordning og forholdet til GDPR
25/06/2021
Persondata
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
Nye standardkontraktbestemmelser for tredjelandsoverførsler - hvad er ændret?
14/06/2021
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted