Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forbruger­ombudsmanden reagerer på urimelige vilkår for dataindsamling

Kromann Reumert
04/05/2021
Forbruger­ombudsmanden reagerer på urimelige vilkår for dataindsamling
Kromann Reumert logo
En elektronikvirksomhed har haft brugervilkår, der har givet virksomheden ubegrænset adgang til at indsamle og overvåge data fra brugernes computere og enheder. Urimeligt, mente Forbrugerombudsmanden.

Kort om sagen

Sagen handler om en elektronikvirksomhed, som på 15 forskellige produkter, såsom blu-ray-afspillere og højtalere, havde brugervilkår, der gav elektronikvirksomheden og unavngivne tredjemænd ubegrænset adgang til at indsamle og overvåge data fra brugernes computere og andre enheder, som brugerne havde tilsluttet produkternes software.

 

Forbrugerne blev først bekendt med de særlige brugervilkår, når de havde købt produktet, da det herefter ikke kunne tages i brug, før vilkårene var accepteret.


Hvad siger loven?

Ifølge aftaleloven kan et aftalevilkår i en forbrugeraftale ændres eller tilsidesættes helt eller delvist, hvis det:


  • strider mod hæderlig forretningsskik
  • medvirker til en betydelig skævvridning af parternes rettigheder og forpligtelser
  • er til skade for forbrugeren.
    

Forbrugerombudsmandens vurdering

I forbindelse med sagen udtalte elektronikvirksomheden, at den udelukkende har indsamlet og delt data i det omfang, det har været nødvendigt for at sikre produkternes funktionalitet.


Forbrugerombudsmanden vurderede dog, at brugervilkårene om indsamling og overvågning var i strid med aftaleloven, og at vilkårene derfor skulle tilsidesættes som urimelige. Her lagde Forbrugerombudsmanden vægt på, at brugervilkårene var formuleret uklart og uforståeligt, og at de medførte en betydelig skævvridning af forholdet mellem elektronikvirksomheden og forbrugerne.


Elektronikvirksomheden har nu efter Forbrugerombudsmandens anmodning herom fjernet de omtalte vilkår.

 

Hvad viser sagen?

Sagen viser, at selv om det efter en erhvervsdrivendes opfattelse kan være nødvendigt at indsamle data, kræver det helt klare vilkår for forbrugeren.


Sikrer man som virksomhed ikke, at vilkårene er klart formulerede, og at de ikke skævvrider forholdet til forbrugeren, risikerer man – som elektronikvirksomheden – at aftalevilkårene bliver tilsidesat. Vi anbefaler derfor, at du genbesøger din virksomheds aftalevilkår og sikrer dig, at de lever op til kravene i loven.


Vores rådgivning

Vores specialister i markedsførings- og forbrugerret har stor erfaring med at rådgive om netop aftalevilkår, der skaber værdi for erhvervsdrivende og varetager forbrugerens interesser. Du er velkommen til at kontakte os, hvis vi også skal hjælpe dig og din virksomhed sikkert i mål.


Læs Forbrugerombudsmandens nyhed om sagen: Elektronikvirksomhed fjerner urimelige vilkår om dataindsamling via 15 produkter

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted