Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forældremyndighed vs. bopælsret

WTC advokaterne
26/10/2023
Forældremyndighed vs. bopælsret
Er I forældre, og vælger I at blive separeret eller skilt, vil I som udgangspunkt fortsat have fælles forældremyndighed over jeres børn. I skal dog tage stilling til, hvor jeres børn skal have fast bopæl.

Hvad er reglerne for forældremyndighed?

Udgangspunktet er, at når forældre går fra hinanden, er der fortsat fælles forældremyndighed. Tidligere skulle forældre være enige om spørgsmålet om forældremyndighed, før de kunne blive separeret eller skilt, men dette blev ændret den 1. januar 2002. 


Lovens udgangspunkt er således fælles forældremyndighed ved separation og skilsmisse. Det betyder, at forældrene sammen skal drage omsorg for barnet og være enige om flere væsentlige beslutninger vedrørende barnet.


Væsentlige beslutninger omfatter bl.a. skolevalg, valg af uddannelse, væsentlige indgreb eller væsentlig medicinsk behandling. Hertil kommer, at I skal være enige om, hvorvidt barnet må deltage i risikobetonede fritidsaktiviteter, religiøse forhold, udstedelse af pas samt flytning uden for Danmarks grænser.


Fælles forældremyndighed betyder dog ikke, at I skal være enige om alting.


Det er her, spørgsmålet om bopælsret kommer ind i billedet.


Læs også artiklen om: Ændringer i forældreansvarsloven – nu bliver det nemmere at få forældremyndigheden alene


Hvad er reglerne for bopælsret?

Den forælder der har barnet boende (har bopælsretten), er den person, der varetager den daglige omsorg for barnet. Det er også bopælsforælderen, der kan tage beslutning om valg af daginstitution og almindelige ikke-risikobetonede fritidsaktiviteter for barnet.


Hvis I har fælles forældremyndighed over jeres barn, er det også den forælder, som har barnet boende (den der har bopælsret), der alene kan bestemme, hvor i Danmark barnet skal bo. Det skal blot varsles til den anden forælder senest 6 uger før flytningen. Drejer det sig om flytning til udlandet, Grønland eller Færøerne skal I dog begge være enige.


Hvis én forælder har den fulde forældremyndighed over barnet, kan forælderen bestemme barnets bopæl både i Danmark og i udlandet uden at rådføre sig med den anden forælder.


Delt bopæl

Som forældre kan I aftale at have delt bopæl. Hvis I har delt bopæl, skal I beslutte i fællesskab alle overordnede spørgsmål vedrørende barnet. I skal f.eks. beslutte, hvor barnet skal bo, og hvilken daginstitution barnet skal gå i.


I kan have den samværsordning, I ønsker – f.eks. 7/7-ordning eller 10/4-ordning – og samtidig have delt bopæl. Barnet kan dog kun have én officiel postadresse.


Delt bopæl forudsætter en høj grad af samarbejde mellem forældrene, da der er mange spørgsmål, som I skal blive enige om. Det betyder, at I skal kunne sætte jer udover eventuelle konflikter – ikke kun på grund af, at det er praktisk meget besværligt, hvis I ikke kan blive enige om de forskellige beslutninger, men også fordi det er vigtigt for jeres barn at undgå at blive inddraget i en eventuel konflikt.


Er der et meget højt konfliktniveau imellem dig og din tidligere partner, anbefaler vi derfor ikke at aftale delt bopæl.


Har du hverken forældremyndighed eller bopælsret?

Har du hverken del i forældremyndigheden eller bopælsret, er det ikke ensbetydende med, at du ikke har nogle rettigheder.


Et barn har ret til at se begge sine forældre – det er ikke, som nogle tror, forældrenes ret at se barnet. Hvis barnet ønsker det, og det tjener barnets tarv, kan der derfor aftales samvær.


Du har desuden mulighed for at anmode om udlevering af oplysninger om barnets daginstitution, skole, praktiserende læge, tandlæge samt at få orientering fra offentlige og private sygehuse om barnets forhold. Tilsvarende har du ret til at få indsigt i eventuelle dokumenter (f.eks. karakterbøger, evalueringer mv.) omkring barnet samt at få oplyst, når der er forældremøder og sociale arrangementer såsom idrætsdage, fester og teaterforestillinger.


Oversigt med eksempler

Nedenfor kan du se en oversigt med eksempler på, hvad I skal være enige om, når I har fælles forældremyndighed, hvad bopælsforælderen selv kan bestemme, og hvad samværsforælderen selv kan bestemme:


Forældremyndighedsindehaverne – skal være enige om:

  • Værgemål
  • Væsentlig medicinsk behandling og væsentlige indgreb
  • Skolevalg, videreuddannelse
  • Skolefritidsordning
  • Risikobetonet fritidsaktivitet
  • Flytning udenlands, herunder flytning til Grønland og Færøerne
  • Navnevalg
  • Religiøse forhold
  • Ægteskab
  • Pas


Bopælsforælderen:

  • Direkte daglig omsorg
  • Daginstitution
  • Fritidsaktiviteter
  • Flytning indenlands
  • Skolepsykolog
  • Børnesagkyndig rådgivning


Samværsforælderen:

  • Afgørelser, der relaterer sig til samvær – direkte omsorg
  • Fritidsaktiviteter

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Værdi af fast ejendom i dødsboer
Værdi af fast ejendom i dødsboer
17/04/2023
Skatte- og afgiftsret, Fast ejendom og entreprise, Familie- og arveret
Fremtidsfuldmagter – Hvad er det?
Fremtidsfuldmagter – Hvad er det?
16/06/2023
Familie- og arveret, Øvrige
Hvem modtager forsikrings- og pensionsudbetalingen ved din død?
Hvem modtager forsikrings- og pensionsudbetalingen ved din død?
28/12/2023
Forsikring og erstatning, Familie- og arveret
Lavere afgift på arv til søskende
Lavere afgift på arv til søskende
20/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Familie- og arveret
Fremtidsfuldmagter – udfordringer ved overdragelse af fast ejendom til børn (der har fuldmagt)
Fremtidsfuldmagter – udfordringer ved overdragelse af fast ejendom til børn (der har fuldmagt)
10/09/2024
Familie- og arveret
5 gode grunde til at oprette testamente
5 gode grunde til at oprette testamente
19/12/2024
Familie- og arveret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted