Danmark er kendt for sine mange afgifter, men nu bliver der færre af dem. En ny aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre vil nu gøre op med, hvad der betegnes som bøvlede, byrdefulde og gakkede afgifter.
Med aftalen om en afgiftssaneringspakke vinkes der farvel til en række afgifter, mens visse andre angiveligt gøres mere simple for erhvervslivet at administrere. Regeringen skønner, at de 30 initiativer, som saneringspakken indebærer, vil reducere de administrative omkostninger for erhvervslivet med ca. 55 mio. kroner årligt.
Der fjernes
Som led i aftalen afskaffes fire afgifter helt. Det gælder afgifterne på:
- oralt indtaget snus
- antibiotika og vækstfremmere
- sikringer til stærkstrømsanlæg
- kaffeerstatning.
Der ændres
Herudover sker der en række modificeringer i eksisterende afgifter. Disse består i såvel lempelser i afgiftssatserne som i de administrative krav til virksomhedernes håndtering af afgifterne. Blandt disse initiativer kan nævnes:
- Forenkling af isafgiften for ismix og is med tilsatte varer
- Fritagelse for chokoladeafgift på vafler
- Afskaffelse af krav om banderolering af cigaretpapir
- Lempelse af affaldsafgift på lettere forurenet jord
- Forhøjelse af bundgrænsen for varegevinster efter spilafgiftsloven
- Fritagelse af godkendte traktorer fra vægtafgiften.
Som sagt indeholder aftalen 30 særskilte initiativer, og listen er derfor ikke udtømmende.
Der undersøges
I tillæg til ovenstående indeholder aftalen også analyser af afgiften på engangsservice og af lønsumsafgiften. Sidstnævnte skal blandt andet bruges til at vurdere, om lønsumsafgiften rammer ensartet på sammenlignelige aktiviteter i den finansielle sektor.
Og der tilføjes
Aftalen indebærer også en række punkter vedrørende tinglysningsafgiften, f.eks. nedsættelse af den variable tinglysningsafgift med 0,5 % til 1,45 % frem mod 2019 og til 1,25 % i 2026. Afgiften på pant i fast ejendom nedsættes også med 20 kr. til 1.640 kr. i 2019.
Der er dog også blevet plads til en enkelt "ny" afgift i aftalen, idet aftaleparterne vil indføre en fast afgift på 1.640 kr. for underpant i ejerpantebreve i fast ejendom og andelsboliger.
Det er altid godt at rydde op
Aftalen, som den er fremlagt, indebærer en forsimpling af en række områder, der i forvejen er meget svære for erhvervslivet at navigere i. Selv efter de varslede forenklinger er der dog fortsat nok for politikerne at tage fat på, for der er fortsat en lang række afgiftslove, som virksomhederne dagligt må bruge betydelige ressourcer på at administrere og efterleve.
Læs hele Skatteministeriets pressemeddelelse om aftalen.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →