Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU-Domstolen skal afgøre sag om bøde i Marine Harvest-sagen

Kromann Reumert
17/05/2018
EU-Domstolen skal afgøre sag om bøde i Marine Harvest-sagen
I 2014 pålagde Europa-Kommissionen den norske virksomhed Marine Harvest ASA en bøde på samlet 20 mio. euro for ikke at have anmeldt sit opkøb af en anden norsk virksomhed til Kommissionen og for at overtræde præimplementeringsforbuddet. Marine Harvest ASA indbragte bøden for Retten, der imidlertid, i slutningen af 2017, gav Kommissionen fuldt medhold. Sagen er nu appelleret til EU-Domstolen, hvor den afventer sin endelige afgørelse.

Sag C-10/18 P – Marine Harvest ASA mod Europa-Kommissionen

Baggrund
I december 2012 opkøbte den norske virksomhed Marine Harvest ASA, der bl.a. producerer opdrættet laks, 48,5 % af aktierne i en anden norsk virksomhed inden for samme branche, Morpol ASA. Efter opkøbet annoncerede Marine Harvest i en børsmeddelelse, at selskabet ville give et offentligt overtagelsestilbud på de resterende aktier i Morpol. I marts 2013 blev det offentlige overtagelsestilbud gennemført, og Marine Harvest ejede herefter 87,1 % af aktierne i Morpol. I november 2013 købte Marine Harvest de resterende 12,9 % af aktierne.

Det første opkøb i 2012 blev ikke fusionsanmeldt til Kommissionen med henblik på godkendelse, inden opkøbet blev gennemført, da Marine Harvest var af den opfattelse, at en særregel om offentlige overtagelsestilbud gjorde det unødvendigt. Efter reglen kan offentlige overtagelsestilbud eller serier af opkøb fra forskellige sælgere af børsnoterede aktier, hvorved der opnås kontrol over en virksomhed, gennemføres, inden en godkendelse foreligger. Dette kræver dog, at opkøbene anmeldes til Kommissionen omgående, og at den opkøbende virksomhed ikke udøver sine stemmerettigheder i den opkøbte virksomhed.

I september 2013 blev opkøbet, efter det var blevet anmeldt, godkendt med tilsagn om at afhænde ca. 3/4 af kapaciteten til opdræt af skotsk laks. Denne materielle godkendelse påvirkes dog ikke af bødesagen, som kun vedrørte procedurale overtrædelser.

Europa-Kommissionens afgørelse
Marine Harvest notificerede allerede i december 2012 Kommissionen om det første opkøb i henhold til den nævnte regel og erklærede samtidig, at man ikke ville udnytte sine stemmerettigheder, før Kommissionen havde godkendt opkøbet. På trods heraf fandt Kommissionen, at Marine Harvest havde overtrådt konkurrencereglerne ved:

  • ikke at have anmeldt opkøbet med henblik på fusionsgodkendelse

  • at have implementeret transaktionen forud for godkendelse (såkaldt gun jumping).


På den baggrund blev Marine Harvest pålagt en samlet bøde på 20 mio. euro.

Kommissionens begrundelse for afgørelsen var, at Marine Harvest allerede ved sit opkøb af 48,5 % af aktierne fra én sælger i december 2012 opnåede enekontrol over Morpol. Derfor kunne sammenhængen med det efterfølgende offentlige overtagelsestilbud ikke fungere som begrundelse for at anvende den nævnte særregel, idet kontrolskiftet allerede havde fundet sted.

Sagen for EU-Domstolen
Marine Harvest indbragte i første omgang sagen for Retten og fastholdt, at særreglen for offentlige overtagelsestilbud og serier af opkøb af børsnoterede aktier kunne anvendes. Marine Harvest krævede derfor, at bøden blev annulleret. Retten gav imidlertid Kommissionen fuldt medhold. Marine Harvest har efterfølgende valgt at appellere afgørelsen til EU's øverste instans, EU-Domstolen, hvor sagen nu afventer sin endelige afgørelse.

Læs EU's offentliggørelse af appelsagen her. 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ændring af konkurrenceloven i høring
Ændring af konkurrenceloven i høring
12/01/2024
Konkurrenceret
Priskoordinering i energisektoren
Priskoordinering i energisektoren
09/01/2024
Konkurrenceret
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
25/01/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
05/02/2024
Konkurrenceret, Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
08/02/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted