Artikel
EU-Domstolen har givet LEGO konkurrent afslag på begæring om ugyldighed af varemærke
Den engelske legetøjsproducent Best-Lock Ltd har for nyligt ved EU-Domstolen fået afvist en appelsag vedrørende afslag på begæring om ugyldighed af LEGO's registrerede varemærke, LEGO-figuren. EU-Domstolen fandt i deres afgørelse, at udformningen af varemærket ikke var nødvendig for at opnå et teknisk resultat, og de tiltrådte derfor registreringen af det omstridte varemærke.
I medfør af artikel 7 (1), litra e) i Varemærkeforordningen (nr. 207/2009 af 26. februar 2009 om EF-varemærker) er det en absolut hindring for registreringen af et EF-varemærke, hvis varemærket udelukkende består af en udformning, som i) følger af varens egen karakter, ii) er nødvendig for at opnå et teknisk resultat. Hvis man tillod at en genstand, der var nødvendig for at opnå et teknisk resultat, kunne registreres som varemærke ville det kunne give eneret på den måde at løse et teknisk problem på, og varemærkebeskyttelsen kunne få karakter af den slags simpelt patent og eneret til tekniske egenskaber, hvilket ikke er meningen. Man kunne også frygte, at virksomheder begyndte at registrere reservedele og værktøjer som varemærker og dermed opnå en eneret til markedsføringen af disse produkter.
Dette var udgangspunktet for Best-Lock Ltd's ugyldighedsbegæring, først til Harmoniseringskontoret og siden til Den Europæiske Unions Ret. Begge instanser gav afslag herpå, hvorefter Best-Lock Ltd stævnede både Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (KHIM) og LEGO ved EU-Domstolen.
Best-Lock Ltd, der laver sine egne figurer, som også passer sammen med LEGO's produkter, udfordrede dermed LEGO's 15 år gamle varemærkebeskyttelse inden for EU ved at hævde, at LEGO-figurernes udformning var nødvendig for at opnå et teknisk resultat. Ifølge Best-Lock er selve formen på figurerne helt afgørende for, at man kan bruge figurerne til at bygge med, og med varemærket kunne LEGO dermed forhindre konkurrenter i at producere figurer, som kunne bygges med i sammenhæng med LEGO's øvrige klodser.
Dette var EU-Domstolen ikke enig i, og fandt i stedet at LEGO-figurerne havde tilstrækkeligt særpræg til at være mere end blot en byggeklods. Domstolen fastslog desuden, at LEGO-figurernes karakteristika, så som huller i fødder og et fremspring på hovedet, ikke nødvendigvis havde en teknisk funktion, men var en følge af, at det ellers ikke var muligt at sætte disse sammen med de andre byggeklodser. Resultatet af LEGO-figurernes udformning bestod ifølge EU-Domstolen snarere af en tilførsel af menneskelige træk, hvilket heller ikke kunne kvalificeres som et teknisk resultat.
EU-Domstolen fastlog derfor, at udformningen af LEGO-figurerne ikke var afgørende for at opnå et teknisk resultat, og at Best-Lock Ltd's argument derfor ikke kunne tages til følge. Best-Lock kunne godt fremstille figurer, der kunne bruges i sammenhæng med LEGO's produkter og altså have de samme tekniske egenskaber uden de nødvendigvis var identiske med LEGO-figurerne.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →