Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

EU-Domstolen har givet LEGO konkurrent afslag på begæring om ugyldighed af varemærke

Bird & Bird
06/07/2015
EU-Domstolen har givet LEGO konkurrent afslag på begæring om ugyldighed af varemærke
Bird & Bird logo
Den engelske legetøjsproducent Best-Lock Ltd har for nyligt ved EU-Domstolen fået afvist en appelsag vedrørende afslag på begæring om ugyldighed af LEGO's registrerede varemærke, LEGO-figuren. EU-Domstolen fandt i deres afgørelse, at udformningen af varemærket ikke var nødvendig for at opnå et teknisk resultat, og de tiltrådte derfor registreringen af det omstridte varemærke.

I medfør af artikel 7 (1), litra e) i Varemærkeforordningen (nr. 207/2009 af 26. februar 2009 om EF-varemærker) er det en absolut hindring for registreringen af et EF-varemærke, hvis varemærket udelukkende består af en udformning, som i) følger af varens egen karakter, ii) er nødvendig for at opnå et teknisk resultat. Hvis man tillod at en genstand, der var nødvendig for at opnå et teknisk resultat, kunne registreres som varemærke ville det kunne give eneret på den måde at løse et teknisk problem på, og varemærkebeskyttelsen kunne få karakter af den slags simpelt patent og eneret til tekniske egenskaber, hvilket ikke er meningen. Man kunne også frygte, at virksomheder begyndte at registrere reservedele og værktøjer som varemærker og dermed opnå en eneret til markedsføringen af disse produkter.

Dette var udgangspunktet for Best-Lock Ltd's ugyldighedsbegæring, først til Harmoniseringskontoret og siden til Den Europæiske Unions Ret. Begge instanser gav afslag herpå, hvorefter Best-Lock Ltd stævnede både Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (KHIM) og LEGO ved EU-Domstolen.

Best-Lock Ltd, der laver sine egne figurer, som også passer sammen med LEGO's produkter, udfordrede dermed LEGO's 15 år gamle varemærkebeskyttelse inden for EU ved at hævde, at LEGO-figurernes udformning var nødvendig for at opnå et teknisk resultat. Ifølge Best-Lock er selve formen på figurerne helt afgørende for, at man kan bruge figurerne til at bygge med, og med varemærket kunne LEGO dermed forhindre konkurrenter i at producere figurer, som kunne bygges med i sammenhæng med LEGO's øvrige klodser.

Dette var EU-Domstolen ikke enig i, og fandt i stedet at LEGO-figurerne havde tilstrækkeligt særpræg til at være mere end blot en byggeklods. Domstolen fastslog desuden, at LEGO-figurernes karakteristika, så som huller i fødder og et fremspring på hovedet, ikke nødvendigvis havde en teknisk funktion, men var en følge af, at det ellers ikke var muligt at sætte disse sammen med de andre byggeklodser. Resultatet af LEGO-figurernes udformning bestod ifølge EU-Domstolen snarere af en tilførsel af menneskelige træk, hvilket heller ikke kunne kvalificeres som et teknisk resultat.

EU-Domstolen fastlog derfor, at udformningen af LEGO-figurerne ikke var afgørende for at opnå et teknisk resultat, og at Best-Lock Ltd's argument derfor ikke kunne tages til følge. Best-Lock kunne godt fremstille figurer, der kunne bruges i sammenhæng med LEGO's produkter og altså have de samme tekniske egenskaber uden de nødvendigvis var identiske med LEGO-figurerne.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Google v. Oracle afgjort: API "kopiering" er ikke en ophavsretskrænkelse
Google v. Oracle afgjort: API "kopiering" er ikke en ophavsretskrænkelse
22/04/2021
IT- og telekommunikation, Immaterielret
Ny praksis i EU for dokumentation for varemærkebrug
Ny praksis i EU for dokumentation for varemærkebrug
13/04/2021
Immaterielret
Hvad betyder Brexit for dine IP-rettigheder?
Hvad betyder Brexit for dine IP-rettigheder?
09/02/2021
Immaterielret
Er du i tvivl, om du har modtaget en falsk faktura?
Er du i tvivl, om du har modtaget en falsk faktura?
01/02/2021
Immaterielret, Øvrige
Hvad sker der med dine IP-rettigheder efter Brexit?
Hvad sker der med dine IP-rettigheder efter Brexit?
18/01/2021
Immaterielret
Forslag til ændring af lov om ophavsret
Forslag til ændring af lov om ophavsret
12/01/2021
Immaterielret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted