Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Entreprenør havde krav på betaling for ekstraarbejde, selvom aftalesedler ikke var underskrevet

IUNO
11/03/2015
Entreprenør havde krav på betaling for ekstraarbejde, selvom aftalesedler ikke var underskrevet
IUNO logo


En entreprenør havde krav på betaling for en række ekstraarbejder, selvom bygherren ikke havde underskrevet aftalesedlerne. Det blev afgjort af Voldgiftsretten, som samtidig fandt, at bygherren havde reklameret for sent over en række synlige mangler.

En entreprenør skulle lave en større ombygning for en bygherre og udførte adskillige ekstraarbejder undervejs. En række af aftalesedlerne for ekstraarbejdet var imidlertid ikke underskrevet af bygherren, og parterne blev efterfølgende uenige om, hvorvidt entreprenøren kunne kræve betaling for ekstraarbejdet.

Bygherren mente også, at der var mangler ved entreprenørens arbejde, og halvandet år efter at arbejdet stod færdigt, reklamerede bygherren over manglerne. Entreprenøren lagde efterfølgende voldgiftssag an mod bygherren.

Voldgiftsretten: Entreprenøren havde krav på betaling
Bygherren nægtede at betale for ekstraarbejdet, dels fordi der i kontrakten stod, at entreprenøren kun kunne kræve betaling for ekstraarbejde, hvis bygherren havde underskrevet aftalesedlen. Dette var også blevet understreget på parternes byggemøder.

Entreprenøren mente imidlertid, at han havde ret til at få betaling, fordi ekstraarbejdet var udført og havde været nødvendigt for, at det videre arbejde kunne udføres. Dertil kom, at entreprenøren havde flere andre beviser på, at ekstraarbejdet var aftalt.

Voldgiftsretten gav entreprenøren ret i, at han havde krav på betaling for flere ekstraarbejder, selvom aftalesedlerne ikke var underskrevet. Voldgiftsretten bemærkede i den forbindelse, at en entreprenør ifølge praksis ikke er afskåret fra at kræve betaling, selvom aftalesedlen ikke er underskrevet, men at bevisbyrden for, at der er indgået en aftale, og at der er tale om ekstraarbejde, påhviler entreprenøren.

Voldgiftsretten: Bygherren reklamerede for sent
Ombygningen stod færdig i slutningen af 2010. I efteråret 2012 blev der afholdt en skønsforretning, og i den forbindelse reklamerede bygherren blandt andet over en række synlige mangler. Entreprenøren mente, at reklamationen var fremsat for sent.

Parterne havde aftalt, at AB92 skulle gælde i aftaleforholdet. Ifølge AB92 kan bygherren kun påberåbe sig mangler, hvis han skriftligt underretter entreprenøren om eventuelle mangler inden for en rimelig tidsperiode efter, at manglerne er eller burde være blevet opdaget.

Voldgiftsretten mente ikke, at bygherren havde reklameret i rimelig tid over de mangler, som var umiddelbart synlige, og som derfor burde have været opdaget ved afleveringsforretningen eller i rimelig tid herefter. Bygherrens reklamation halvandet år senere var derfor for sen.

IUNO mener
I denne sag kunne entreprenøren kræve betaling for ekstraarbejder til trods for manglende underskrift, hvilket ellers var en betingelse ifølge kontrakten. Afgørelsen viser, at en underskrevet aftaleseddel ikke er en betingelse for at kræve betaling for ekstraarbejder, men at entreprenøren har bevisbyrden for, at ekstraarbejderne er aftalt.

IUNO anbefaler, at man som entreprenør altid sikrer sig skriftlige beviser for, at ekstraarbejder er aftalt. Entreprenøren kom i denne sag igennem med flere krav på ekstraarbejde, men sagen kunne måske have været undgået, hvis aftalesedlerne var blevet underskrevet undervejs. I forhold til reklamation bør dette ligeledes altid ske skriftligt, og så snart man bliver opmærksom på forholdet.

[Voldgiftsretten for Bygge- og Anlægsvirksomheds dom af 16. juli 2014, C-12660]


 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kender du forskellen på at leje og forpagte noget?
Kender du forskellen på at leje og forpagte noget?
03/09/2021
Fast ejendom og entreprise, Lejeret
Energiselskab måtte ikke beskære på landmands ejendom efter fortolkning af tinglyst servitut
Energiselskab måtte ikke beskære på landmands ejendom efter fortolkning af tinglyst servitut
13/08/2021
Fast ejendom og entreprise, Retssager og voldgift, Offentlig ret
Ansvar for anvendelsen af MgO-plader i byggeriet – seneste nyt
Ansvar for anvendelsen af MgO-plader i byggeriet – seneste nyt
10/08/2021
Fast ejendom og entreprise
Ny ejendomsskat for erhvervsejendomme
Ny ejendomsskat for erhvervsejendomme
10/08/2021
Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Nye regler om førgennemgang - dette skal du være opmærksom på
Nye regler om førgennemgang - dette skal du være opmærksom på
06/08/2021
Fast ejendom og entreprise
Hvornår skal en skade anses som primær eller sekundær
Hvornår skal en skade anses som primær eller sekundær
21/06/2021
Forsikring og erstatning, Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted