Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ekstraordinære prisstigninger på materialer – hvad gør entreprenøren?

Focus Advokater
18/06/2021
Ekstraordinære prisstigninger på materialer – hvad gør entreprenøren?
Focus Advokater logo
Den globale covid-19 pandemi har på grund af de medfølgende produktions- og leveringsudfordringer været medvirkende årsag til, at priserne på byggematerialer er steget. En entreprenør, der har afgivet et tilbud og fået en ordre, bærer som udgangspunkt risikoen for prisstigninger. Det kan føre til væsentlige udfordringer med at få økonomien i et byggeprojekt til at hænge sammen. Læs mere her om entreprenørens muligheder.

Hvilke regler gælder?

Som udgangspunkt gælder ingen regler for kompensation til den entreprenør, der har afgivet et tilbud til en fast pris. Entrepriseaftalen og de standardvilkår, der ofte gælder, kan dog indeholde en regulering af spørgsmålet.

  • I AB 92 og (ABT 93) findes der ikke bestemmelser om godtgørelse for ekstraordinære prisstigninger.  De er dog ofte aftalt herudover, hvis der i aftalen for eksempel er henvist til Dansk Byggeris standardforbehold eller, hvis arbejderne var omfattet af det nu ophævede fastpriscirkulære (byggeri for staten).
  • I AB 18 (og ABT 18) er der nu en regulering af spørgsmålet. Her er der opstillet en række betingelser for, at entreprenøren kan opnå ret til godtgørelse for ekstraordinære prisstigninger.


Reguleringen af kravet om godtgørelse i AB 18

For at man kan få godtgørelse efter AB18, skal prisstigningen være indtrådt efter tilbudsdagen. Desuden må der ikke være trådt en aftalt indeksregulering af entreprisesummen i kraft. Materialeprisstigningen ville da være indeholdt i indeksreguleringen.


For at en prisstigning udløser ret til godtgørelse, skal stigningen medføre, at godtgørelsesbeløbet samlet udgør mindst 0,5 % af entreprisesummen. For at undgå at en hovedentreprenør vil kunne komme i en klemme ved at skulle betale sin underentreprenør godtgørelse (da denne når 0,5 % kravet hurtigere end hovedentreprenøren), er der i reglerne en undtagelse. Undtagelsen betyder, at hvis hovedentreprenøren er forpligtet til at betale godtgørelse til underentreprenøren, kan hovedentreprenøren kræve godtgørelse hos bygherren, selvom 0,5 % grænsen ikke er nået.


Den del af en stigning, der kan udløse godtgørelse og anses som ekstraordinær, er som udgangspunkt alene den del, der overstiger 10 % set i forhold til prisen på tilbudsdagen. Reglerne tager hensyn til, at mindre prisstigninger er normale. Der tillægges derfor 0,5 % pr. hele måned, der går mellem tilbudsdagen og indkøbsdagen. Et produkt indkøbt den første måned efter tilbudsdagen, giver således ret til godtgørelse for den del, der overstiger 10 %. Indkøbes der først måneden efter, er der alene godtgørelseskrav for den del, der overstiger 10,5 % og så videre.


Det er entreprenøren, der skal kunne bevise, at der er tale om en generel prisstigning – for eksempel gennem officielle prislister. Fortjeneste og eventuelle rabatter skal fratrækkes.


Hvilke ”materialer”?

Reguleringen kan omfatte materialer, der i færdig form eller på sædvanlig måde leveres til byggeriet – samt brændstof. Det vil sige, at det er prisen på betonelementet – og ikke prisen på de materialer, som medgår til produktionen af elementet, som entreprenøren kan kræve godtgørelse for prisstigning på.


Focus Advokater bemærker

Prisstigninger har stor økonomisk betydning for entreprenøren. Det er væsentligt at få en vurdering af, om kontraktmaterialet giver mulighed for at vælte en del af risikoen herfor på bygherren. Derudover er det nødvendigt at sikre sig den nødvendige dokumentation for prisstigningerne opgjort for de korrekte perioder. Endvidere er det nødvendigt, at kravet bliver opgjort korrekt over for bygherren på behørig vis for at minimere risikoen for tvister.

 

Rådgivning

Hos Focus Advokater rådgiver vores entreprise-team entreprenører og professionelle bygherrer samt offentlige myndigheder. Det gælder såvel rådgivning forud for aftaleindgåelse, som under byggeriets udførelse og tvistløsning. Har du brug for sparring eller rådgivning, så træk på vores ekspertise.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Erhvervslejekontrakter - Her er de typiske fejl du skal være opmærksom på
Hvad skal du være opmærksom på ved erhvervslejekontrakter. Det kommer advokat, Kristina Meier Risbjerg, ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Genbrugsmaterialer i byggeriet – hvem bærer ansvaret?
Genbrugsmaterialer i byggeriet – hvem bærer ansvaret?
12/02/2024
Fast ejendom og entreprise
Entreprisekontrakter i nybyggeri – hvad skal du som bygherre være opmærksom på?
Entreprisekontrakter i nybyggeri – hvad skal du som bygherre være opmærksom på?
20/03/2024
Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Udlejers opsigelsesskrivelse – gør det rigtigt fra start!
Udlejers opsigelsesskrivelse – gør det rigtigt fra start!
03/04/2024
Lejeret, Fast ejendom og entreprise
Nyt om entreprenørprojektering
Nyt om entreprenørprojektering
04/04/2024
Fast ejendom og entreprise
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
PFAS-forurening og juridiske problemstillinger
08/04/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
Nyt om muligheden for undladelse af udbud ved kommunalt og regionalt grundsalg
I går
Udbud, Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted