Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Dom fra Højesteret om parkeringsret (U 2014.3499 H)

Delacour
02/05/2016
Dom fra Højesteret om parkeringsret (U 2014.3499 H)

Advokat, professor ph.d., Anders Ørgaard, DELACOUR og Aalborg Universitet har det seneste nummer af Erhvervsjuridisk Tidsskrift (ET) en artikel om fortolkningen af en dom fra Højesteret. Hovedsynspunkterne vil her blive kort omtalt.


1. Afgørelsen fra Højesteret.

En lejekontrakt om boliglejemål indeholdt ikke en ret for lejeren til parkering i gården. Lejeren havde dog siden sin indflytning i 1991 ikke desto mindre rent faktisk parkeret i gården. Efter en gårdrenovering i 2006 forbød udlejeren parkering i gården. Sagen endte i Højesteret. Højesteret udtalte, at lejerens brugsret omfatter de lokaler og fællesfaciliteter, som fremgår af lejekontrakten. Højesteret udtalte tillige, at det kræver særlige holdepunkter, hvis lejeren herudover skal anses for aftaleretligt at have erhvervet brugsrettigheder som en del af lejeforholdet. Højesteret fandt, at udlejeren stiltiende havde accepteret parkeringen. Dette indebar dog ikke, at lejeren var tildelt en ret til parkering som en del af lejeforholdet. Højesteret fandt, at udlejeren derfor havde været berettiget til at bringe adgangen til vederlagsfri parkering til ophør som sket.

2. Aftaleindgåelsen og dens virkninger

Højesteret siger, at der er en aftaleforpligtelse mellem lejeren og udlejeren vedrørende parkeringen i gården. Højesteret finder således, at der foreligger en »stiltiende accept«. Spørgsmålet er herefter, hvad der er betydningen af denne aftaleforpligtelse – må lejeren parkere i gården til evig tid, eller er der en tidsmæssig begrænsning? Hvis brugsretten er en del af boliglejemålet, er dens tidsmæssige udstrækning reguleret af lejekontrakten og lejelovgivningen. Højesteret siger imidlertid i præmisserne, at aftaleforpligtelsen vedrørende parkeringsretten ikke er en del af boliglejemålet.

Der er således to forskellige aftaleforpligtelser mellem udlejeren og lejeren. Den ene er aftalen om boliglejemålet, og den anden er aftalen om retten til at parkere i gården. Det sidste udestående tema er herefter, hvad den tidsmæssige udstrækning af aftalen om parkering er. Her er tale om en brugsret uden vederlagsbetaling. Højesteret har ikke anledning til at udtale, hvor langt opsigelsesvarslet præcist er, men fastslår blot, at udlejeren i sagen havde opsagt retten til parkeringspladsen med passende varsel.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
JURA § info logo
Søborg
Vandtårnsvej 62B
2860 Søborg
kontakt@jurainfo.dk
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted