Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Dom fra Højesteret om parkeringsret (U 2014.3499 H)

Delacour
02/05/2016
333
Dom fra Højesteret om parkeringsret (U 2014.3499 H)
Delacour logo

Advokat, professor ph.d., Anders Ørgaard, DELACOUR og Aalborg Universitet har det seneste nummer af Erhvervsjuridisk Tidsskrift (ET) en artikel om fortolkningen af en dom fra Højesteret. Hovedsynspunkterne vil her blive kort omtalt.


1. Afgørelsen fra Højesteret.

En lejekontrakt om boliglejemål indeholdt ikke en ret for lejeren til parkering i gården. Lejeren havde dog siden sin indflytning i 1991 ikke desto mindre rent faktisk parkeret i gården. Efter en gårdrenovering i 2006 forbød udlejeren parkering i gården. Sagen endte i Højesteret. Højesteret udtalte, at lejerens brugsret omfatter de lokaler og fællesfaciliteter, som fremgår af lejekontrakten. Højesteret udtalte tillige, at det kræver særlige holdepunkter, hvis lejeren herudover skal anses for aftaleretligt at have erhvervet brugsrettigheder som en del af lejeforholdet. Højesteret fandt, at udlejeren stiltiende havde accepteret parkeringen. Dette indebar dog ikke, at lejeren var tildelt en ret til parkering som en del af lejeforholdet. Højesteret fandt, at udlejeren derfor havde været berettiget til at bringe adgangen til vederlagsfri parkering til ophør som sket.

2. Aftaleindgåelsen og dens virkninger

Højesteret siger, at der er en aftaleforpligtelse mellem lejeren og udlejeren vedrørende parkeringen i gården. Højesteret finder således, at der foreligger en »stiltiende accept«. Spørgsmålet er herefter, hvad der er betydningen af denne aftaleforpligtelse – må lejeren parkere i gården til evig tid, eller er der en tidsmæssig begrænsning? Hvis brugsretten er en del af boliglejemålet, er dens tidsmæssige udstrækning reguleret af lejekontrakten og lejelovgivningen. Højesteret siger imidlertid i præmisserne, at aftaleforpligtelsen vedrørende parkeringsretten ikke er en del af boliglejemålet.

Der er således to forskellige aftaleforpligtelser mellem udlejeren og lejeren. Den ene er aftalen om boliglejemålet, og den anden er aftalen om retten til at parkere i gården. Det sidste udestående tema er herefter, hvad den tidsmæssige udstrækning af aftalen om parkering er. Her er tale om en brugsret uden vederlagsbetaling. Højesteret har ikke anledning til at udtale, hvor langt opsigelsesvarslet præcist er, men fastslår blot, at udlejeren i sagen havde opsagt retten til parkeringspladsen med passende varsel.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 30.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted