Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Det kan pålægges internetudbydere at blokere for hjemmesider med varemærkekrænkende indhold

Bird & Bird
05/12/2014
Det kan pålægges internetudbydere at blokere for hjemmesider med varemærkekrænkende indhold

Den britiske High Court afgjorde den 17. oktober 2014 en sag, hvorefter internetudbydere kan pålægges at blokere for hjemmesider med varemærkerettighedskrænkende indhold. Sådanne forbud er før set i forbindelse med hjemmesider, som krænker ophavsrettigheder, men er den første på området for varemærkerettigheder.


Rettighedshaverne var alle virksomheder indenfor Richemont-gruppen, som ejer velkendte luksusmærker som Cartier og Montblanc og dermed også en tilsvarende samling af varemærkerettigheder. De sagsøgte var fem internetudbydere, som tilsammen har en markedsandel i Storbritannien på 95 %.

Rettighedshaverne ønskede, at der skulle nedlægges et forbud mod de sagsøgte, som pålagde dem at blokere flere forskellige internetsider, som reklamerede for og solgte kopivarer, som var omfattet af rettighedshavernes varemærker.

Det er efter engelsk ret muligt at nedlægge forbud, når det er ophavsrettigheder, som krænkes. En tilsvarende udtrykkelig beskyttelse af varemærkerettigheder har man dog ikke. Hjemlen måtte herefter findes i en generel bestemmelse, hvorefter retten kan nedlægge forbud, samt artikel 11 i direktivet om beskyttelse af immaterielle rettigheder, der bestemmer, at alle medlemsstater skal sikre, at rettighedshavere kan få nedlagt forbud mod mellemled, som benyttes til at krænke immaterielle rettigheder. Bestemmelsen fandtes også at omfatte varemærkerettigheder.

For at der kunne udstedes et forbud, skulle de samme krav, som når der er tale om krænkelse af ophavsrettigheder efter Infosoc direktivet, være opfyldt. Det vil sige, at internetudbyderne skulle agere som mellemled, at brugerne og/eller ejerne af hjemmesiden, der krævedes blokeret, skulle krænke rettighedsindehaverens varemærker, at brugerne og/eller ejerne skulle benytte internetudbyderens service til at krænke rettighederne, og at internetudbyderen må have haft en aktuel viden om dette.

Dommeren fandt, at disse krav var opfyldt i sagen. Det skulle herefter vurderes, om et forbud ville være nødvendigt, effektivt og proportionelt. Hertil udtalte dommeren, at rettighedsindehaverne havde en legitim interesse i at anfægte varemærkekrænkelser, og at også offentligheden havde en interesse heri, især når det omhandlede kopivarer.

I forhold til de ekstra udgifter som internetudbyderne vil have i forbindelse med blokeringen, konkluderede dommeren, at der ikke var nogen alternativ metode, som ville være lige så effektiv, men mindre byrdefuld, og derfor kunne internetudbyderne godt pålægges at blokere de omhandlede hjemmesider.

Dommen indebærer en ny mulighed for indehavere af varemærkerettigheder til at begrænse internetsalget af kopivarer. Samtidig understreges det, at blokering af hjemmesider er en effektiv metode, og samtidig er det også proportionelt i forhold til, at man pålægger internetudbyderne visse forpligtelser.

Tilsvarende problemstillinger om nedlæggelse af fogedforbud kendes også fra dansk retspraksis. Her skal bl.a. nævnes U 2006.1474 H, hvor en kunde ved TDC ulovligt havde delt ophavsretligt beskyttede musikværker på internettet. Der blev herefter nedlagt forbud, hvorefter TDC måtte afbryde internetforbindelsen til de af kunden ved krænkelserne benyttede servere. Tilsvarende kan nævnes U 2010.2221 H (piratebay-sagen), hvor et fogedforbud, som forpligtede Telenor til at hindre selskabets kunder adgang til hjemmesiden thepiratebay.org blev stadfæstet.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Data Act versus GDPR – en svær balancegang
Data Act versus GDPR – en svær balancegang
09/01/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Manglende open source policy udgør en risiko for softwarevirksomheder
Manglende open source policy udgør en risiko for softwarevirksomheder
01/03/2024
Persondata, Compliance, IT- og telekommunikation
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
08/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
11/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation, Compliance
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
EUs nye AI-forordning (AI Act) vedtages snart
EUs nye AI-forordning (AI Act) vedtages snart
26/04/2024
EU-ret, IT- og telekommunikation, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted