Danmarks første udbudslov - altså hvis ikke man tæller tilbudsloven med - blev vedtaget i Folketinget den 19. november 2015 og træder i kraft den 1. januar 2016. Udbudsloven implementerer det nye EU-udbudsdirektiv (2014/24/EU af 26. februar 2014 som ophæver direktiv 2004/18/EF). I dette nyhedsbrev fremhæver vi nogle af de væsentligste ændringer, som følger med ikrafttrædelsen af udbudsloven.
Lovforslaget til udbudsloven blev første gang fremsat den 18. marts 2015 (L 164), men lovforslaget bortfaldt, fordi der blev udskrevet valg til Folketinget. Derfor genfremsattes lovforslaget den 7. oktober 2015 (L 19) med mindre justeringer, og behandlingen i Folketinget har også kun ført til enkelte justeringer.
Udbud, som annonceres efter udbudslovens ikrafttræden den 1. januar 2016, skal gennemføres i overensstemmelse med reglerne i udbudsloven - og frem til nytår er alt ellers som det plejer.
Den endelige udgave af den nye danske udbudslov kan findes
her.
Væsentlige ændringer som følger med ikrafttrædelsen af udbudsloven:
- Pligt til at offentliggøre det fulde ”udbudsmateriale”, når udbudsbekendtgørelsen offentliggøres – og derudover også pligt til at beskrive selve evalueringsmetoden i udbudsmaterialet
- Nye og flere eksemplificerende kriterier for tildeling af kontrakter
- Nye regler for vare- og tjenesteydelseskontrakter under tærskelværdierne. Reglerne om "annonceringspligt" for indkøb af varer og tjenesteydelser i tilbudsloven erstattes af et mere enkelt regelsæt
- Nyt "light-regime" overtager klassificeringen af udbudspligtige ydelser og erstatter den nuværende sondring mellem bilag IIA- og IIB-tjenesteydelser.
- Nogle af de nuværende bilag IIB-tjenesteydelser bliver omfattet af light-regimet, andre gør ikke
- Bredere adgang til brug af fleksible udbudsformer, såsom udbud med forhandling og konkurrencepræget dialog samt mulighed for at benytte den helt nye udbudsform "innovationspartnerskaber”
- Obligatorisk brug af et nyt ”European Single Procurement Document”
- Mulighed for at ordregiver kan anmode tilbudsgiver om at indsende relevante oplysninger i tilfælde, hvor en ansøgning eller et tilbud er ufuldstændigt
- Forskellige regler omkring rammerne for at gennemføre ændringer i en udbudt kontrakt
- Pligt til at bringe en kontrakt til ophør, hvis Klagenævnet for Udbud annullerer en tildelingsbeslutning.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →