En foreslået ændring af de britiske skattepligtsregler medfører, at danskere, som har været ”resident”-beskattet i en længere årrække, nu overgår til beskatning efter et globalindkomstprincip.
Den 30. september 2015 sendte den britiske regering et foreløbigt udkast til lovforslag om ændring af beskatning af ”resident non-domiciled” i høring.
Læs lovudkastet
her.
Lovforslaget kan få store skattemæssige konsekvenser for udenlandsdanskere, som har været skattepligtige til Storbritannien i en længere årrække som ”resident non-domiciled”.
Indtil nu har en skattemæssig status som ”resident non-domiciled” medført, at den skattepligtige alene har skullet svare skat af indkomst hidrørende fra Storbritannien.
Det fremsatte lovforslag medfører, at denne skattepligtsstatus ikke længere kan opretholdes, i det omfang den skattepligtige har været skattepligtig som ”resident non-domiciled” i 15 år af de sidste 20 år.
Hvis den skattepligtige har været beskattet som ”resident non-domiciled” i 15 år i løbet af de sidste 20 år, vil den skattepligtige overgå til at blive beskattet som ”deemed UK domiciled” og dermed være skattepligtig efter et globalindkomstprincip til Storbritannien.
Indførelse af globalindkomstprincippet medfører, at den skattepligtige skal svare skat af hele sin indkomst til Storbritannien.
Den britiske regering har meddelt, at lovændringen træder i kraft fra april 2017.
Den annoncerede skattereform kan dermed få store skattemæssige konsekvenser for de personer, som ved reformens vedtagelse overgår fra ”resident non-domiciled”-status til ”deemed UK domiciled”-status.
Reformen får blandt andet stor betydning for de udenlandsdanskere, som ejer et sommerhus i Danmark.
Hvis den annoncerede skattereform vedtages i sin nuværende form, vil Storbritannien også få beskatningsretten til fast ejendom i udlandet ejet af ”deemed UK domiciled” skattepligtige, og ved et generationsskifte vil de britiske arveafgifter dermed også gælde for den fast ejendom, på trods af den ligger i udlandet.
Den danske dobbeltbeskatningsoverenskomst med Storbritannien tager ikke som udgangspunkt højde for denne ændring.
Da den danske arveafgift er væsentlig lavere end den engelske, vil ændringen få en stor betydning i de tilfælde, hvor der udløses arv.
Indførelsen af globalindkomstprincippet har derudover den konsekvens, at danskere, som bliver skattepligtige til Storbritannien som ”deemed UK domiciled”, skal overholde de britiske regler om anmeldelse og opdeling af finansielle aktiver mv.
Den varslede britiske ændring kan således få en stor (uforudset) skattemæssig betydning for de danskere, som ved lovændringen ændrer skattepligtsstatus.
Danmark bør derfor overveje konsekvenserne af det fremsatte lovforslag og indlede forhandlinger med Storbritannien om en ændring af den nuværende dobbeltbeskatningsoverenskomst, således at uhensigtsmæssigheder i beskatningen af aktiver og passiver imødegås på forhånd.
En sådan ændring af dobbeltbeskatningsoverenskomsten bør således som minimum indeholde en stillingtagen til beskatningen af fast ejendom, som efter vores vurdering alene bør underlægges et lands skatteregler.
Den påtænkte lovændring giver dog anledning til at overveje, om udenlandsdanskere, som ejer fritidsbolig i Danmark, bør påbegynde et fremtidigt generationsskifte allerede nu.
DELACOURs skatteteam følger udviklingen af lovforslaget og står gerne til rådighed for at rådgive om den fremtidige skattemæssige status og konsekvenserne af lovændringen.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →