Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Delvist afslag på aktindsigt i leverandør­oplysninger stadfæstet

Horten
09/04/2019
Delvist afslag på aktindsigt i leverandør­oplysninger stadfæstet
Horten logoMiljø- og Fødevareklagenævnet har i marts 2019 stadfæstet et forsyningsselskabs delvise afslag på aktindsigt i leverandøroplysninger. Der var i sagen ikke pligt til sammenstilling af oplysninger efter miljøoplysningsloven eller pligt til aktindsigt i øvrigt.

Forsyningen havde modtaget en omfattende aktindsigtsanmodning fra en journalist, der blandt andet ønskede en oversigt over de 20 største leverandører hos selskabet de seneste fem år. Oversigten skulle indeholde både navne, cvr-numre, den samlede omsætning hos leverandørerne, hvilke og hvor mange konkrete opgaver leverandørerne hver havde udført for forsyningen, samt hvorvidt og hvorfor samhandlen med leverandørerne havde været sendt i udbud eller ej.


Ikke pligt til dataudtræk og sammenstilling af oplysninger efter miljøoplysningsloven


Forsyningen meddelte afslag på aktindsigt, og journalisten påklagede afgørelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet, der hjemviste sagen til forsyningen. Det fremgik af nævnets afgørelse, at forsyningen ikke har pligt til at foretage dataudtræk og sammenstille oplysninger efter hverken offentlighedsloven eller miljøoplysningsloven.

Efter fornyet behandling af sagen traf forsyningen afgørelse om delvist afslag på aktindsigt. Efter princippet om meroffentlighed havde forsyningen lavet en liste over de 20 største leverandører og udleveret denne til journalisten. Oplysningerne kunne skabes med få ressourcer for forsyningen. Forsyningen gav derimod afslag på at udlevere yderligere oplysninger med den begrundelse, at oplysningerne ikke eksisterende i forsyningen, og at anmodningen om aktindsigt derfor alene kunne besvares ved en sammenstilling af oplysninger, hvilket forsyningen ikke var forpligtet til.

Journalisten påklagede igen afgørelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Nævnet stadfæstede forsyningens afgørelse om delvist afslag på aktindsigt i marts 2019.


Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse fra marts 2019


Miljø- og Fødevareklagenævnet behandlede den påklagede afgørelse efter miljø-oplysningslovens regler. Nævnet vurderede, at retten til aktindsigt i miljøoplysninger også omfatter oplysning indeholdt i databaser, men at det dog ikke uden videre medfører en pligt for myndigheden til at foretage og udlevere en sammenstilling og forarbejdning af oplysninger fra myndighedens databaser (dataudtræk).

Idet oplysningerne enten ikke eksisterede hos forsyningen eller alene kunne udleveres ved, at forsyningen foretog forarbejdning og sammenstilling af oplysningerne i forbindelse med generering af dataudtræk, ville forsyningens udlevering af de ønskede oplysninger være forbundet med en større forarbejdning eller forudgående behandling. Miljø- og Fødevareklagenævnet vurderede derfor, at forsyningsselskabet efter miljøoplysningsloven ikke var forpligtet til at foretage og udlevere en sammenstilling og forarbejdning af de anmodede oplysninger.

Nævnet bemærkede, at forsyningen i øvrigt ikke var forpligtet til at udarbejde nye dokumenter med henblik på at imødekomme en anmodning om aktindsigt, og at forsyningen derfor var berettiget til at meddele afslag på aktindsigt.

Miljø- og Fødevareklagenævnet stadfæstede således forsyningens afgørelse.


Afgørelsens betydning for forsyningsselskaberne


Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse er godt nyt for de forsyningsselskaber, der har været i tvivl om sammenstillingsforpligtelserne i sager om aktindsigt i miljøoplysninger, herunder tidligere praksis om dette fra Folketingets Ombudsmand. Afgørelsen viser, at Miljø- og Fødevareklagenævnet er enig i forsyningsselskabernes fortolkning og anvendelse af de til tider komplekse regler i miljøoplysningsloven.

 

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
05/02/2024
Konkurrenceret, Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Kommune frifindes for ansvar i opsigtsvækkende og medieomtalt sag om én mors mishandling af egne børn
Kommune frifindes for ansvar i opsigtsvækkende og medieomtalt sag om én mors mishandling af egne børn
09/02/2024
Offentlig ret, Stats- og forvaltningsret
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
Rørført CO2 – nyt lovforslag på vej
01/03/2024
Miljøret, Energi og forsyning, Offentlig ret
Hvad har cybersikkerhed med offentlige kontrakter at gøre – NIS2 i et udbudsretligt lys
Hvad har cybersikkerhed med offentlige kontrakter at gøre – NIS2 i et udbudsretligt lys
26/04/2024
Udbud, Offentlig ret
Aktindsigt - set fra helikopterperspektiv
Aktindsigt - set fra helikopterperspektiv
31/05/2024
Offentlig ret, Stats- og forvaltningsret, Udbud
Ny lov om energiparker vedtaget – regler om kortere sagsbehandlingstid er på vej
Ny lov om energiparker vedtaget – regler om kortere sagsbehandlingstid er på vej
07/06/2024
Energi og forsyning, Offentlig ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted