Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

COVID-19: Danmarks Domstole lukker gradvist op for civile retssager

Bech Bruun
24/04/2020
628
COVID-19: Danmarks Domstole lukker gradvist op for civile retssager
Bech Bruun logo
Domstolsstyrelsen vurderer, at op mod 75 procent af alle sager kan gennemføres efter genåbningen den 27. april 2020.


Siden nedlukningen af Danmark den 13. marts 2020 som led i COVID-19-restriktionerne har retterne fokuseret på at gennemføre kritiske sager, som har krævet fysisk fremmøde, herunder især straffesager. De civile retssager er generelt blevet anset som ikke-kritiske sager og er i et større omfang blevet omberammet eller optaget til afgørelse på skriftligt grundlag uden hovedforhandling. Få civile retssager er blevet gennemført i perioden ved brug af bl.a. afskærmning i retslokalerne og med et begrænset antal deltagere til stede.

Domstolsstyrelsen vurderer nu – i forlængelse af regeringens pressemøde den 14. april 2020 – at retterne gradvist kan genåbnes den 27. april 2020.


Genåbningsplanen


Domstolsstyrelsen er i skrivende stund i gang med at udarbejde en plan for genåbningen, der i første omgang vil prioritere genoptagelse af straffesager og civile retssager. Det er Domsstolsstyrelsens vurdering, at den gradvise genåbning vil betyde, at op mod 75 procent af alle berammede sager kan gennemføres fra den 27. april 2020 og frem.

Det er op til de enkelte retter at tilrettelægge sagsgangen og retsmøderne ud fra, hvad der er sundhedsmæssigt forsvarligt. Det vurderes i den forbindelse, at de fleste sager vil blive gennemført med overholdelse af de sundhedsfaglige anbefalinger om to meters afstand mellem deltagere samt en øget daglig rengøring i retslokalerne.

En udfordring, som retterne vil møde, er overholdelse af offentlighedsprincippet og sikringen af offentlighed i retsplejen. Enkelte retter kan som følge af smitterisiko være nødsaget til at begrænse muligheden for tilhøreres adgang til at overvære retssager.


Status for de enkelte retter


Genåbningen den 27. april 2020 omfatter Østre Landsret, Vestre Landsret og byretterne. Højesteret oplyser, at der genåbnes den 1. maj 2020.

Sø- og Handelsretten oplyser, at deres nødberedskab indtil videre fortsætter til og med den 10. maj 2020. Dermed vil alle ikke-kritiske hovedforhandlinger, fysiske retsmøder og besøg i Sø- og Handelsretten blive aflyst i denne periode. Rettens personale vil i nedlukningsperioden udføre sagsbehandling og administrative opgaver hjemmefra i videst muligt omfang.


Fastholdelse af frister


Kommunikationen med retterne foregår fortsat primært elektronisk, herunder via sags-portalen (www.minretssag.dk) for et stort omfang sager, og vi forventer ikke, at overholdelsen af fristerne frem til genåbningen vil give problemer i praksis. Hvor fristudsættelser er nødvendige for parternes forberedelse, herunder som følge af COVID-19, forventer vi, at retterne vil give fristudsættelser efter deres sædvanlige praksis.

Frem til genåbningen kan retterne fortsat kontaktes både telefonisk, pr. e-mail og via minretssag.dk, men der må forventes forlænget svartid på ikke-hastende henvendelser.
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 30.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Brexit – hvad med vores retssager?
Brexit – hvad med vores retssager?
25/11/2020
Retssager og voldgift, Internationale retsforhold, EU-ret
Annullering som følge af formel fejl
Annullering som følge af formel fejl
04/11/2020
Skatte- og afgiftsret, Retssager og voldgift
Modernisering af retsafgiftsloven
Modernisering af retsafgiftsloven
29/10/2020
Retssager og voldgift
Højesteret: Manglende indlevering af ekstrakt medførte afvisning af ankesag
Højesteret: Manglende indlevering af ekstrakt medførte afvisning af ankesag
21/10/2020
Øvrige, Retssager og voldgift
Sø- og Handelsretten afviser sag mod spansk værft
Sø- og Handelsretten afviser sag mod spansk værft
24/09/2020
Forsikring og erstatning, Retssager og voldgift
Vestre Landsret tillod skriftlige vidneerklæringer ved sygdom
Vestre Landsret tillod skriftlige vidneerklæringer ved sygdom
02/09/2020
Retssager og voldgift
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted