Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Blokeringsfilter mod ekstremistisk propaganda på internettet

Bird & Bird
21/11/2016
272
Blokeringsfilter mod ekstremistisk propaganda på internettet
Bird & Bird logo
Et flertal i regeringen har iværksat 22 initiativer, der skal være med til at forbedre indsatsen mod ekstremistisk propaganda på internettet og på de åbne sociale medier. Derfor etableres der nu et blokeringsfilter mod terrorpropaganda.Terrorister benytter i stigende grad internettet til at udbrede deres propaganda. I den forbindelse øges risikoen for radikalisering. Initiativerne er formuleret som følge af terrorangrebene i Europa og et uhyggeligt antal hellige krigere, der rejser fra Europa til bl.a. Syrien for at kæmpe for terrororganisationen Islamisk Stat.

Den danske tilgang til forebyggelse af ekstremisme og radikalisering er baseret på et bredt myndighedssamarbejde, hvor både lokale og nationale myndigheder forsøger at nå ud til forskellige målgrupper. Tilgangen afspejler, at ekstremisme og radikalisering ikke kun udgør et problem ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv men også har et bredt velfærdsmæssigt perspektiv for så vidt angår trivsel, udvikling og sammenhæng i samfundet.

Ekstremisme og radikalisering skal betragtes som risikoadfærd på lige fod med andre former for risikoadfærd, der kan føre til kriminalitet, og derfor benyttes ofte de samme metoder i forebyggelsesfasen, der er velkendt fra kriminalpræventivt og socialt arbejde.


Tidligere handlingsplaner


Forebyggelsesindsatsen er opbygget i takt med de nye udfordringer verden i dag står overfor. Den første handlingsplan blev offentliggjort i 2009, og denne introducerede en model for det tværgående myndighedssamarbejde. Modellen havde til formål at sætte fokus på at styrke demokratisk dannelse og medborgerskab blandt unge samt at iværksætte særlige indsatser i udsatte boligområder og fængsler.

I 2014 etableredes en ny handlingsplan, som skulle bygge videre på modellen for samarbejdet på tværs af myndighederne.  Derudover sætter den nye handlingsplan fokus på en ny række udfordringer, herunder det stigende antal udrejsende til væbnede konflikter, online-radikalisering og ekstremistiske gruppers brug af sociale medier og internettet, samt et øget behov for at inddrage civilsamfundet. Den nuværende indsats for at forebygge ekstremisme og radikalisering tager i vid udstrækning afsæt i initiativerne, som bygger videre på erfaringer fra den første handlingsplan og sætter samtidig fokus på de nye indsatsområder.

Den indsats, vi allerede har opnået til forebyggelse af ekstremisme og radikalisering, skal videreføres, og det tætte samarbejde på tværs af myndighederne skal bibeholdes. Problemet er dog, at antallet af ekstremistiske handlinger og radikalisering er stigende, og derfor er der også behov for, at forebyggelsesindsatsen bliver endnu bedre. Der skal sættes hårdere ind overfor hellige krigere, kriminelle miljøer og fængselsindsatte for at bekæmpe den radikalisering, der foregår i dag.


Internettet og de sociale medier


Politiets Efterretningstjeneste (PET) kontrollerer ekstremistiske miljøers brug af internettet og anvender den indsamlede viden til at klæde aktører i det kriminalpræventive netværk på til at imødegå udfordringerne.

En online undervisningspakke vedrørende brug af internettet og sociale medier er under udarbejdelse, og denne har til formål at styrke børn og unges kritiske sans, digitale dannelse og evne til at gennemskue og modstå den propaganda og de ekstremistiske budskaber, som de kan risikere at møde på internettet.

Ekstremistiske miljøer udnytter systematisk internettet og sociale medier som platform til at sprede propaganda, rekruttere nye tilhængere og til at koordinere aktiviteter. Udbredelsen af ekstremistisk indhold på internettet skal begrænses, ekstremistiske budskaber skal formindskes og unges modstandsdygtighed overfor ekstremistisk propaganda skal styrkes.


Digitalt kortlægningsprojekt                             


En ny enhed under PET skal sikre en mere organisatorisk afdækning af ekstremisters aktiviteter på internettet og på de åbne sociale medier i form af et nyt blokeringsfilter, da ekstremistisk online materiale hurtigst muligt skal identificeres og fjernes. Dette skal sikre myndighederne et bedre og mere fyldestgørende billede af den rolle, som de sociale medier og brugen af internettet spiller i forhold til radikalisering i Danmark.

Internetudbydere skal kunne pålægges at blokere sider på internettet med ekstremistisk indhold, og de danske internetudbydere er allerede i et vist omfang pålagt, eller har frivilligt valgt at indgå aftaler om, blokering af flere af de udenlandske sider, der spreder terrorpropaganda.

Formålet med handlingsplanen anno 2016 er primært at mindske risikoen for, at børn og unge bliver ofre for ekstremistisk propaganda, og for at forhindre radikalisering blandt især unge. Handlingsplanen indeholder også et forslag til en ændring af straffeloven, således det gør det nemmere at retsforfølge personer, der spreder ekstremistisk propaganda gennem internettet eller sociale medier.


 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 44.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
K04: Ny standardkontrakt for it-drift langt om længe offentliggjort
K04: Ny standardkontrakt for it-drift langt om længe offentliggjort
01/09/2020
IT- og telekommunikation
Digitaliseringsstyrelsen lancerer ny standard it-driftsaftale
Digitaliseringsstyrelsen lancerer ny standard it-driftsaftale
31/08/2020
IT- og telekommunikation, Kontraktret
Ny statslig standard­kontrakt for IT-driftsydelser offentlig­gjort
Ny statslig standard­kontrakt for IT-driftsydelser offentlig­gjort
27/08/2020
IT- og telekommunikation, Kontraktret
Ny telelov skal sikre bedre vilkår for konkurrencen på telemarkedet og skabe ny, digital infrastruktur
Ny telelov skal sikre bedre vilkår for konkurrencen på telemarkedet og skabe ny, digital infrastruktur
30/06/2020
IT- og telekommunikation
COVID-19: Særlige forhold for IT-virksomheder
COVID-19: Særlige forhold for IT-virksomheder
16/03/2020
IT- og telekommunikation
Nye krav til cybersikkerhed i staten – få et overblik her
Nye krav til cybersikkerhed i staten – få et overblik her
04/11/2019
IT- og telekommunikation
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted