Fra 1. januar 2018 har måden, man omgør regnskaber på ændret sig. Kriterierne for berettigelsen af omgørelser forbliver dog de samme.
Ændringen betyder, at det fra 1. januar 2018 er virksomhedens ledelse, der skal foretage en vurdering af, om der findes forhold, der berettiger en omgørelse af regnskabet. Virksomheden skal derfor ikke først anmode Erhvervsstyrelsen om tilladelse til omgørelse, hvilket virksomheden skulle tidligere.
Der er ikke ændret på kravene til, hvornår der findes tilstrækkeligt grundlag for omgørelse. Der vil stadig kun være mulighed for rettelse af væsentlige fejl, herunder væsentlige mangler, mens fx ændringer i regnskabsmæssige skøn eller et ønske om at fjerne oplysninger, der er medtaget i en årsrapport ved en fejl, ikke kan berettige omgørelse. Derfor forventer Erhvervsstyrelsen heller ikke en stigning i antallet af omgørelser.
Erhvervsstyrelsen har pr. 1. januar 2018 indsat en strengere digital modtagekontrol. Dette skal sikre, at virksomheder ikke foretager ændringer, der er i virksomhedens interesse fremfor regnskabsbrugerens interesse i forbindelse med omgørelse.
Sådan omgøres regnskaber
Omgørelse af årsrapporten foregår i de digitale indberetningsløsninger; enten
Regnskab Basis eller
Regnskab Special. Et omgjort regnskab vil herefter blive offentliggjort på
Virk Data umiddelbart efter indberetningen og være ledsaget af en redegørelse for, hvorfor regnskabet er offentliggjort. Redegørelsen udfyldes som skabelon, så det er klart og tydeligt for regnskabsbrugere, hvad der er ændret.
Du kan læse mere om omgørelse af regnskaber i Erhvervsstyrelsens vejledning til indsendelsesbekendtgørelsen.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →