Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Uretmæssigt salg af NFT’er (ikke-fungible tokens) med fodboldklubben Juventus’ varemærke

Bird & Bird
09/12/2022
Uretmæssigt salg af NFT’er (ikke-fungible tokens) med fodboldklubben Juventus’ varemærke
Bird & Bird logo
Dommen er blandt de første i Europa om NFT’er på IP-området, og stiller skarpt på brugen af andres varemærker ved salg og markedsføring af digitale tokens.

Baggrund

Juventus FC S.P.A. er indehaver af varemærkerne JUVE, JUVENTUS samt klubbens ovale logo med sorte og hvide striber.


NFT’er er ikke-fungible digitale tokens, der handles med online ved hjælp af kryptovaluta. Ikke-fungible tokens er unikke, og kan ikke kopieres, men er et certifikat på ejerskab over et fysisk eller digitalt aktiv. Efter aftale med ex-Juventus spilleren Christian Vieri havde virksomheden Blockeras solgt NFT’er i form af et virtuelt samlerkort med et billede af spilleren iført en Juventus trøje med klubbens logo. Juventus havde dog ikke givet en tilsvarende godkendelse af Blockeras anvendelse af klubbens varemærke. Juventus bad derfor retten i Rom om at nedlægge forbud mod Blockeras salg af NFT’erne, da klubben mente, at brugen af billedet af Vieri iført en klubtrøje var en krænkelse af deres varemærkerettigheder. Blockeras afviste, at de krænkede Juventus’ varemærkerettigheder med påstand om, at klubbens varemærkebeskyttelse ikke omfattede NFT’er.


Afgørelsen

Retten i Rom udtalte, at Juventus er et verdensomspændende brand, og at de allerede engagerede sig i både fysisk- og onlinesalg af merchandise i form af beklædningsgenstande og samleartikler som eksempelvis kort med nuværende og tidligere spillere – også igennem salg af NFT’er. Dertil bemærkede retten, at sandsynligheden for at forbrugere fejlagtigt ville få indtrykket af, at NFT’en med billedet af Vieri var udstedt af Juventus - eller af at der eksisterede en kommerciel sammenhæng mellem Blockeras og Juventus - var betydelig.


Retten fastslog derfor, at Blockeras uberettiget havde benyttet sig af Juventus varemærke. I dommen understregedes det yderligere, at det forhold, at Blockeras havde fået tilladelse af Vieri, til at benytte billedet, ikke fritog virksomheden fra pligten til også at opnå tilladelse fra Juventus. Blockeras argument om varemærkerettens udstrækning blev endvidere afvist. Domstolen konstaterede, at Juventus havde registreret sit varemærke under Nice-klassifikationens klasse 9 hos EUIPO (European Union Intellectual Property Office), hvilket blandt andet omfatter software. Selvom NFT’er ikke direkte fremgår af listen over varer og tjenesteydelser omfattet af klasse 9, fastslog retten, at ikke-fungible tokens måtte sidestilles med varerne på listen. Retten nedlagde derfor forbud mod Blockeras anvendelse af billedet af Vieri.

 

Betydning

Dommen er først og fremmest en påmindelse til virksomheder om vigtigheden af at indhente de nødvendige tilladelser, inden de producerer og markedsfører NFT’er eller andre digitale produkter, hvor der gøres brug af tredjemands varemærke. Derudover bør varemærkeindehavere i takt med at teknologien og deres forretning udvikler sig, gennemgå og i nødvendigt omfang opdatere deres varemærkeregistreringer for at sikre, at de fortsat er dækkende.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Upcycling ud fra et varemærke- og markedsføringsretligt perspektiv
Upcycling ud fra et varemærke- og markedsføringsretligt perspektiv
03/04/2024
E-handel og markedsføring, Immaterialret
Varemærket "Trek" var ikke velkendt og ikke krænket
Varemærket "Trek" var ikke velkendt og ikke krænket
27/03/2024
Immaterialret
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
09/04/2024
Immaterialret, E-handel og markedsføring
Har du registreret din virksomheds varemærke?
Har du registreret din virksomheds varemærke?
04/04/2024
Immaterialret
Den Fælles Patentdomstol – sager om midlertidige forbud og påbud
Den Fælles Patentdomstol – sager om midlertidige forbud og påbud
08/04/2024
Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted