Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

TVC Advokatfirma vinder sag om tort

TVC Advokatfirma
16/04/2021
TVC Advokatfirma vinder sag om tort
TVC Advokatfirma logo
Dom afsagt i Københavns Byret den 9. april 2021 ligger på linje med tidligere frifindende domme for krav på tortgodtgørelse.

Det kan kort om sagen oplyses, at ”tys-tys-kilden” tilbage i 2008-2009 overgav nogle kreditkortoplysninger om diverse kendisser til ugebladet Se og Hør. Tys-tys-kilden blev betalt af Se og Hør for at skaffe kreditkortoplysninger på de kendte. Dette førte til en straffesag – som er blevet kaldt Danmarks største medieskandale – hvor bl.a. udgiver, chefredaktør og tys-tys-kilden blev straffet – sidstnævnte med ubetinget fængsel i 1,5 år.


Herefter fandt nogle af de berørte kendisser, at udgiveren af Se og Hør, chefredaktøren(e) for Se og Hør samt kilden til kreditkortoplysningerne skulle betale dem en godtgørelse for tort. Dette førte til en række sagsanlæg. I disse sagsanlæg har TVC Advokatfirma repræsenteret tys-tys-kilden.


Sagens hovedpersoner var nogle såkaldte ’kendisser’ – skuespillere, musikere, tv-folk mv. Disse var blevet omtalt i Se og Hør i forbindelse med ferier, sociale begivenheder, rejser mv.


I 2014 blev de omtalte personer opmærksomme på, at deres kreditkortoplysninger på et tidspunkt var blevet hacket og videregivet til Se og Hør. Herefter stævnede en lang række personer udgiveren af Se og Hør, chefredaktøren for Se og Hør og tys-tys-kilden.


Efter en tilsvarende sag blev afgjort i Højesteret i marts 2020, hævede en lang række af sagsøgerne deres sag, men otte sagsøgere stod tilbage. Af disse hævede to sagsøgere sagen én dag før hovedforhandlingen i Københavns Byret.  


Sagen blev med de seks resterende sagsøgere herefter hovedforhandlet over tre dage i Københavns Byret. I fuldstændig overensstemmelse med Højesteret fandt Københavns Byret, at sagsøgerne under de anførte samlede omstændigheder havde været udsat for retsstridige krænkelser af deres privatliv i form af overvågning af deres kreditkorttransaktioner.


Spørgsmålet var herefter, om disse krænkelser havde påført dem en tort. Anvendelsesområdet for erstatningsansvarslovens § 26, stk. 1, fremgår bl.a. af forarbejderne til loven. I disse forarbejder anføres bl.a., at tort forudsætter en uagtsom krænkelse af en vis grovhed og at krænkelsen skal angå den pågældendes selv- og æresfølelse, dvs. vedkommendes opfattelse af eget værd og omdømme.


Retten fandt, at krænkelserne efter deres karakter og omfang ikke var egnede til at påvirke selv- og æresfølelse. Som følge heraf tiltrådte retten, at sagsøgerne ikke var berettiget til godtgørelse for tort efter erstatningsansvarslovens § 26, stk. 1.


Det er vores opfattelse, at dommen er udtryk for, at et offer for en strafbar overtrædelse ikke automatisk har et berettiget godtgørelseskrav for tort mod gerningsmanden. Tortgodtgørelse kræver, at der er sket en retsstridig krænkelse, der er egnet til at påvirke selv- og æresfølelsen. Der skal således ligge en ydmygelse, der er nedværdigende for personens eget værd og omdømme. Dette var netop ikke tilfældet i sagen.


Ligesom sagen for Højesteret i 2020 blev sagen for Københavns Byret ført af advokat Anders Ørgaard, der er tilknyttet TVC Advokatfirmas afdeling for forsikrings- og erstatningsret.  


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt fra Højesteret om medarbejdere der besvimer på arbejdet
Nyt fra Højesteret om medarbejdere der besvimer på arbejdet
20/12/2023
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Hvem modtager forsikrings- og pensionsudbetalingen ved din død?
Hvem modtager forsikrings- og pensionsudbetalingen ved din død?
28/12/2023
Forsikring og erstatning, Familie- og arveret
Ny landsretsdom om ekspropriation, erhvervsbeskyttelse og erstatning
Ny landsretsdom om ekspropriation, erhvervsbeskyttelse og erstatning
09/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning, Lejeret
Brugen af genbrugsmaterialer vinder frem, men hvem bærer ansvaret?
Brugen af genbrugsmaterialer vinder frem, men hvem bærer ansvaret?
15/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
26/02/2024
Forsikring og erstatning, Ansættelses- og arbejdsret
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
28/02/2024
Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted