Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Tidligere direktør idømt fængselsstraf for abonnementsfælde

Bech-Bruun
23/02/2021
Tidligere direktør idømt fængselsstraf for abonnementsfælde
Bech-Bruun logo
Østre Landsret har idømt en tidligere direktør en ubetinget fængselsstraf for bedrageri i forbindelse med en sag om abonnementsfælder for forbrugere.

Forbrugerombudsmanden politianmeldte i 2016 en virksomhed og virksomhedens direktør for bedrageri på grund af såkaldte ”abonnementsfælder”.


Der er tale om en abonnementsfælde, når virksomheder tiltrækker forbrugere med gode tilbud imod betaling af et meget lille beløb. I forbindelse med betalingen tilmeldes forbrugeren et abonnement enten helt uden at blive oplyst herom eller oplyst med meget småt. På den måde udnytter virksomheden forbrugeren ved at oprette et skjult abonnement og månedligt trække beløb fra den pågældende forbrugers konto.


I den konkrete sag havde direktøren lavet en konkurrence om at vinde en iPhone for at tiltrække forbrugernes opmærksomhed. Kampagnen blev bl.a. markedsført på Facebook og via e-mails, hvor det blev lovet, at forbrugerne kunne vinde en iPhone mod betaling af 5 kr. for fragt. Nederst på kampagnesiden var det med småt oplyst, at forbrugeren via sine betalingskortoplysninger efterfølgende ville blive tilmeldt et månedligt abonnement på 499 kr.


Direktøren blev i Østre Landsret fundet skyldig i bedrageri og idømt en ubetinget fængselsstraf på to år og tre måneder. Landsretten lagde vægt på, at omkring 8.000 forbrugere havde lidt et tab pga. abonnementsfælden, at der blev bedraget for 3,7 mio. kr., at der var indgået aftaler med falske og vildledende affiliate-netværker, at bedrageriet fandt sted i over syv måneder, og at bedrageriet var udført professionelt og organiseret. Østre Landsret lagde bl.a. følgende til grund:


”[…]kampagneside[n] var lavet med det formål at frembringe en vildfarelse hos forbrugerne, således at de ved at reagere på konkurrencen om en iPhone, uden deres viden og accept samtidig tegnede abonnement på [hjemmesiden], hvorved de blev påført et tab. Retten har herved lagt vægt på, at [selskabets] betingelser var skrevet med lille skrift i bunden af hjemmesiden og i visse tilfælde først fremgik efter at man havde passeret en helt blank side.[…]”


Da direktøren ikke havde gjort noget for at bringe forbrugerne ud af vildfarelsen, fandt retten, at direktøren havde fremkaldt, bestyrket og udnyttet forbrugernes vildfarelse.


Bech-Bruuns kommentar

Forbrugerombudsmanden har i en årrække haft fokus på området for abonnementsfælder. Dette er dog den første sag, hvor en direktør er blevet idømt fængselsstraf for en abonnementsfælde.


Sagen understreger, at virksomhedsmodeller eller forretningskoncepter, der baserer sig på skjulte abonnementer, er strafbare efter straffelovens regler om bedrageri og medfører derfor fængselsstraf.


Forbrugerombudsmanden har i forbindelse med Østre Landsrets afgørelse udtalt, at de fortsat vil politianmelde sager om abonnementsfælder, hvor forbrugeres betalingskortoplysninger bliver misbrugt til at oprette skjulte abonnementer.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Hvorfor er det så vigtigt at have en ejeraftale mellem ejerne af små og mellemstore virksomheder? Fordi fordi Selskabsloven ikke tager stilling til mange af de helt væsentlige forhold, som typisk opstår mellem ejerne. Bliv klogere i denne episode og få gode input til hvordan du kommer i gang samt hvad en ejeraftalen skal indeholde.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye finansieringsmuligheder for solcelleanlæg på erhvervsbygninger
Nye finansieringsmuligheder for solcelleanlæg på erhvervsbygninger
20/03/2025
Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Det skal I vide om konkurrencer på SoMe
Det skal I vide om konkurrencer på SoMe
21/03/2025
E-handel og markedsføring
Ny højesteretsdom om betaling af refusion kan give flyselskaber anledning til at ændre i vilkår
Ny højesteretsdom om betaling af refusion kan give flyselskaber anledning til at ændre i vilkår
24/03/2025
Forsikring og erstatning, Øvrige, Kontraktret
Derfor får I ikke de rigtige ansøgere
Derfor får I ikke de rigtige ansøgere
02/04/2025
Branchenyheder, Tips & Tricks (Rekruttering), Øvrige
ESMA's forslag vedrørende MAR giver ikke kun lettelse og klarhed for udstedere
ESMA's forslag vedrørende MAR giver ikke kun lettelse og klarhed for udstedere
31/03/2025
Finansiering og bankret, Øvrige, EU-ret
Nye krav til virksomheders miljømarkedsføring
Nye krav til virksomheders miljømarkedsføring
07/04/2025
EU-ret, E-handel og markedsføring
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
[email protected]
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted