Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Sø- og Handelsretten frikender dansk bank for manipulation

Sø- og Handelsretten frikender dansk bank for manipulation
Et portugisisk investeringsselskab skal anerkende, at en dansk bank ikke har handlet manipulerende. Det har Sø- og Handelsretten afgjort.

Sagen, drejer sig om beskyldninger om manipulation fra et portugisisk investeringsselskab, der var storkunde hos en dansk bank.

Sagen handlede om, hvorvidt den danske bank havde udført uberettiget kursregulering, lukning af kundens positioner og såkaldt "front running".

Sø- og Handelsrettens dom
I forhold til bankens lukninger af kundens positioner fandt retten, at markedet på tidspunktet var usædvanligt og under et stort pres. Retten fandt, at den danske bank var berettiget til at lukke kundens dispositioner, da der var hjemmel herfor  i parternes aftale.

Med hensyn til kundens beskyldninger om manipulation i form af kursregulering og ”front running” lagde retten vægt på en objektiv udarbejdet rapport, der indeholdt analyser af bankens handler foretaget manuelt. Konklusionen på rapporten var, at den danske bank ikke systematisk havde prisfastsat de manuelle handler til ulempe for sine klienter eller i strid med de indgåede aftaler. Retten lagde også vægt på, at Finanstilsynet ikke fandt anledning til at gå nærmere ind i sagen på baggrund af rapportens konklusioner.

Da der efter en grundig test af bankens handelssystem, ikke var beviser for, at den danske banks handelssystem skulle være sat op til at misbruge bankens viden om kunders positioner og ordrer, fandt retten, at banken ikke havde handlet ansvarspådragende. Den portugisiske kunde blev dømt til at anerkende dette og pålagt at betale sagsomkostninger på 1 millioner kroner til banken.

Sagens baggrund
Beskyldninger om "front running" handlede om, at den danske bank havde spekuleret imod sin egen kunde ved at have brugt oplysninger fra ikke udførte kundeordre til kortsigtet at lave profit. Med andre ord blev den danske bank beskyldt for at have spekuleret i kursudviklingen for den portugisiske kundes risiko. Den portugisiske kunde gjorde gældende, at den danske bank ikke havde skaffet dem de mest favorable kurser.

Den del af anklagen, der gik på lukning af kundens position, handlede om hvorvidt den danske bank var berettiget til at lukke kundes positioner i nogle differencekontrakter og EURISK-positioner, der på tidspunktet for lukningerne var under et stort pres på grund af finanskrisen.




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt fra ESMA om navngivning af fonde ved brug af ESG- og bæredygtighedsrelaterede udtryk
Nyt fra ESMA om navngivning af fonde ved brug af ESG- og bæredygtighedsrelaterede udtryk
14/03/2024
Finansiering og bankret, Compliance
Nye muligheder for realkreditfinansiering af havvindmølleparker
Nye muligheder for realkreditfinansiering af havvindmølleparker
13/03/2024
Energi og forsyning, Finansiering og bankret
EMIR 3.0 med krav om aktiv konto hos EU-CCP er på vej
EMIR 3.0 med krav om aktiv konto hos EU-CCP er på vej
22/03/2024
Finansiering og bankret, EU-ret
Kommende revidering af EU-reguleringen af betalingstjenester
Kommende revidering af EU-reguleringen af betalingstjenester
04/04/2024
E-handel og markedsføring, EU-ret, Finansiering og bankret
ESG-rapportering
ESG-rapportering
12/04/2024
Finansiering og bankret, Compliance, EU-ret
Krav til kreditværdighedsvurderinger lempes
Krav til kreditværdighedsvurderinger lempes
16/04/2024
Finansiering og bankret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted