Nye afgørelser fra Landsskatteretten viser, at Skattestyrelsen stiller for høje dokumentationskrav for handel med kryptovaluta
-medium.jpg)
Sagens faktiske forhold
I sagen havde Spørgeren stillet nogle af sine Bitcoins til sikkerhed for et lån i såkaldte stablecoins i form af USDC. USDC er en kryptovaluta, der er knyttet til den amerikanske dollarkurs. Lånet, som Spørgeren fik udbetalt, var på 5.000 USDC.
Kontrakten om lånet blev indgået den 8. februar 2024 hos tjenesteudbyderen HodlHodl.com, der faciliterede såkaldt "peer-to-peer lending" i kryptovaluta. HodlHodl tog et gebyr - afregnet i Bitcoins - for at facilitere en kontraktindgåelse mellem en given udlåner og en given låntager. Dette gebyr skulle betales af låntager (Spørgeren).
Lånet skulle tilbagebetales senest inden for 12 måneder inkl. påløbne renter. Der var en rente på 12,5 pct., som blev beregnet og tillagt lånet på tidspunktet for optagelsen af lånet, så det samlede beløb til tilbagebetaling dermed udgjorde 5.625 USDC (5.000 * 1,125).
Der var ikke aftalt faste afdrag, men hele beløbet på de 5.625 USDC skulle senest forfalde den 8. februar 2024.
Spørgsmålene som Spørgeren ønskede svar på, var grundlæggende:
Hvad kan vi tage med fra Skatterådets afgørelse?
Lån, ikke realisation
Skatterådet lagde ud med at konkludere, at overførslen af 5.000 USDC fra långiver til låntager (Spørgeren) var et lån og ikke et køb af USDC. Med andre ord var der ikke tale om, at Spørgeren skattemæssigt havde erhvervet de 5.000 USDC, idet der ikke skete et ejerskifte ved overførslen af de lånte USDC fra långiver til Spørgeren.
Skatterådet lagde ved vurderingen bl.a. lagt vægt på følgende:
Spørgeren kunne ikke fradrage renteudgifter og gebyr på samlet 625 USDC som renteudgifter i selvangivelsen
Skatterådet kom frem til, at renteudgifterne på lånet samt det gebyr, som Spørgeren betalte til en tredjepartsplatform for at facilitere lånet (i alt 625 USDC), ikke var fradragsberettigede renteudgifter i kursgevinstlovens forstand.
Begrundelsen herfor var, at kryptovaluta ikke skattemæssigt udgør en egentlig pengefordring og dermed ikke udgør et retligt krav på penge. Skatterådet fandt, at dette også gælder for stablecoins, selvom de er knyttet til en officiel valuta som fx den amerikanske dollar.
Dette betyder, at den skattemæssige behandling af renteudgifter på lån i kryptovaluta adskiller sig fra den almindelige behandling af renteudgifter på traditionelle lån, hvor sådanne udgifter normalt er fradragsberettigede.
Skatterådet lagde i vurderingen særligt vægt på følgende momenter:
Fradrag for de 625 USDC (renter) efter praksis om lån til eje
Eftersom de 625 USDC ikke var fradragsberettigede som renteudgifter på lån, tog Skatterådet stilling til, om Spørgeren kunne opnå fradrag for de 625 USDC efter praksis om lån til eje - herunder praksis for låneaftaler ved udlån af noterede aktier og andre noterede værdipapirer såsom statsobligationer og realkreditobligationer.
Skatterådet fastslog, at for at en aftale kan anses for en låneaftale, skal overdragelsen af værdipapirer opfylde følgende betingelser:
Efter gennemgangen af praksis om låneaftaler konkluderede Skatterådet, at aftalen om lån i kryptovaluta kunne sammenlignes med praksis om lån til eje. Skatterådet vurderede derfor, at renteudgifter på lån i stablecoins (USDC) skulle indgå ved opgørelsen af Spørgerens gevinst og tab ved salg og køb af de lånte USDC i låneperioden. Renteudgifterne kunne med andre ord modregnes i en nettogevinst som et led i en samlet opgørelse af provenuet ved lånet af de 5.000 USDC forudsat, at der var en gevinst at modregne de 625 USDC i.
Hvad betyder dette for dig?
På baggrund af afgørelsen, skal man altså være opmærksom på, at man ikke kan forvente fradrag for renteudgifter på lån i kryptovaluta, hvor renterne tillige påløber i kryptovaluta. Fradrag vil med andre ord forudsætte, at man ved handel med de lånte kryptovaluta opnår en gevinst, hvori renteudgifterne kan modregnes.
For at læse den fulde afgørelse fra Skatterådet, kan du trykke på dette link.
Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.