Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Planen om et fælles obligatorisk udbudssystem opgives

Bech-Bruun
05/09/2023
Planen om et fælles obligatorisk udbudssystem opgives
Bech-Bruun logo
Erhvervsministeren har i en orientering til Folketingets Erhvervsudvalg i juni oplyst, at planen om udviklingen og etableringen af en fælles national udbudsplatform droppes, da en sådan udbudsplatform er for kompleks og for dyr at udvikle.

Baggrunden for en fælles national udbudsplatform 

Ved den seneste ændring af udbudsloven i juni 2022 blev der lagt op til, at der skulle udvikles og indføres et fælles obligatorisk udbudssystem. Erhvervsministeren fik hjemmel til at fastsætte regler om, hvordan elektroniske udbud skulle gennemføres, herunder regler om brug af en bestemt elektronisk løsning til afgivelse af tilbud. 


Ifølge lovbemærkningerne var formålet med et fælles obligatorisk udbudssystem at gøre det lettere for SMV’er at deltage i offentlige udbud. Det var forudsat, at en nærmere regulering af en elektronisk løsning i forbindelse med afgivelse af tilbud kunne medvirke til at sikre, at der skete færre fejl i tilbud, hvilket kunne styrke tilbudsgivernes incitament til at deltage i udbud og dermed positivt påvirke konkurrencen. 


Ændringen blev imidlertid mødt af en del kritik, idet et sådant fælles obligatorisk udbudssystem bl.a. ville betyde, at både ordregivere og tilbudsgivere skulle sætte sig ind i et nyt system, og at det herefter ikke ville være muligt at bruge allerede eksisterende udbudssystemer.


For kompleks og for dyr løsning

Erhvervsministeren har i en orientering til Folketingets Erhvervsudvalg den 26. juni redegjort for status for arbejdet med etableringen af et sådan fælles obligatorisk udbudssystem kaldet ’MitUdbud’. 


Erhvervsministeren oplyste i orienteringen, at Statens IT-råd har risikovurderet MitUdbud, og at rådets anbefaling er, at løsningen genbesøges, fordi det samlet set har vist sig, at en statslig udbudsplatform er for kompleks og risikofyldt at udvikle, og at udviklingen af en sådan løsning ikke kan afholdes inden for den afsatte bevilling. 


I stedet lægges der op til, at Erhvervsstyrelsen udvikler en såkaldt fleksibel, komponentbaseret løsning, hvor der udvikles moduler, som udbydere af udbudssystemer integrerer til. I første omgang er der lagt op til udviklingen af et ESPD-modul, som – ifølge erhvervsministeren – vil bidrage til større genkendelighed og dermed nemmere anvendelse for især SMV’er.


Bech-Bruuns kommentar 

Forslaget om indførelsen af en ny fælles obligatorisk udbudsplatform mødte allerede modstand, da ændringen af udbudsloven blev sendt i høring i foråret 2022. 


I flere høringssvar blev det således påpeget, at mange ordregivere allerede havde deres egne specialudviklede udbudssystemer, og at etableringen af en anden obligatorisk platform derfor ville forhøje transaktionsomkostningerne for disse ordregivere og tilbudsgivere, idet de i så fald skulle til at anvende et helt nyt system.


Derudover består der allerede et marked for elektroniske udbudsplatforme, der ville blive sat ud af spillet ved en obligatorisk statslig udbudsplatform, uanset at de eksisterende platforme løbende udvikles og i stigende grad giver mulighed for integration med andre it-løsninger, fx kontraktstyringsværktøjer eller andre systemer, der understøtter digitalisering for både offentlige ordregivere og leverandører.


Det er positivt, at planerne om den fælles obligatoriske udbudsplatform opgives. I lyset af de eksisterende og potentielle nye, private løsninger giver det dog anledning til undren, at der fortsat ses behov for brug af statslige midler til udvikling af it-moduler på området. 


Erhvervsministerens orientering indeholder ikke mange detaljer om den påtænkte fleksible komponentbaserede løsning og efterlader os derfor med en række ubesvarede spørgsmål. Vi ved bl.a. ikke, om der vil være tale om obligatoriske integrationer, eller om det er valgfrit, hvorvidt ESPD-løsningen og andre moduler, som måtte blive udviklet, skal integreres i udbudsplatformene.  


Du kan læse hele Erhvervsministerens orientering her.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Biodiversitet ligger højt på den politiske agenda og kommer i fremtiden til at blive en større del af offentlige udbud. Hvor meget fylder biodiversitet i dag og på længere sigt? Det kommer vi ind på i denne episode, som er relevant for bøde offentlige ordregivere og private tilbudsgivere.
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
5 regioner bliver til 4
5 regioner bliver til 4
19/03/2025
Udbud, Kontraktret
Seneste afgørelse fra Klagenævnet for udbud
Seneste afgørelse fra Klagenævnet for udbud
26/03/2025
Udbud
Referencer – skrald eller sammenlignelige?
Referencer – skrald eller sammenlignelige?
04/04/2025
Udbud
Udfordring omkring korrekt udfyldelse af tilbudsliste førte til afvisning af tilbud
Udfordring omkring korrekt udfyldelse af tilbudsliste førte til afvisning af tilbud
07/04/2025
Udbud
Seneste afgørelser fra Klagenævnet for udbud
Seneste afgørelser fra Klagenævnet for udbud
07/04/2025
Udbud
Når kravene bliver en hæmsko for innovation
Når kravene bliver en hæmsko for innovation
14/04/2025
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
[email protected]
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted