Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Overdragelse af patent gav ikke berettigelse til højere godtgørelse

Overdragelse af patent gav ikke berettigelse til højere godtgørelse
Bech Bruun logo
Sø- og Handelsretten har ved en dom af 8. februar 2022 fastslået, at en medarbejder ikke havde ret til en større godtgørelse end de 50.000 kr. som oprindeligt var aftalt i overdragelsesaftalen med virksomheden, hvor medarbejderen var ansat.

Virksomheden beskæftiger sig med rengøringsløsninger til industrien. A var ansat i virksomheden som salgsingeniør, og det indgik som en del af jobbet for A at videregive kundeønsker til tilpasninger eller nye produkter til udviklingsafdelingen med henblik på eventuel produktudvikling.


Den 30. august 2016 modtog A en forespørgsel fra en kunde i Mexico om en rengøringsløsning for at undgå beskidte slanger på et slagteri. På den baggrund sendte A en e-mail til en medarbejder (B) i udviklingsafdelingen med forslag til en sådan løsning – en såkaldt ’slangevasker’.


B svarede samme dag i en e-mail, hvori han gav et prisoverslag over, hvad produktet ville koste at udvikle.


En uge senere skrev A til B, at der var interesse for slangevaskeren fra kunden i Mexico samt en kunde i Italien, hvorefter B svarede, at han ville udvikle en prototype.


I april i det efterfølgende år skrev A til den daværende direktør i virksomheden, at han havde været i kontakt med et patentbureau. A tilkendegav, at han havde en stor interesse i at søge patent på produktet, såfremt virksomheden ikke selv havde til hensigt at søge patentet. A modtog aldrig en status for projektet med slangevaskeren.


Den 23. januar 2020 stiftede A et selskab, hvori han var registreret som direktør. A indsendte derigennem en patentansøgning, og den 4. marts 2020 blev patentet udstedt med hans selskab som patenthaver og med A som opfinder. Den 23. september 2020 blev et globalt patent ligeledes udstedt.


Ved en aftale underskrevet den 8. juli 2020 overdrog A’s selskab patentet til virksomheden. Af overdragelsesaftalen fremgik blandt andet, at der skulle betales 50.000 kr. for overdragelsen. Ifølge overdragelsesaftalen var A - i henhold til lov om arbejdstageres opfindelser - berettiget til at anfægte værdiansættelsen af betalingen, idet opfindelsen oprindeligt var gjort af A.  


A anfægtede værdiansættelsen og anlagde sag ved Sø- og Handelsretten med påstand om, at virksomheden på baggrund af blandt andet en syn og skønserklæring, skulle betale A 1.804.840 kr. med tillæg af procesrente. Heroverfor påstod virksomheden frifindelse og fremsatte selvstændig påstand om, at A skulle overdrage alle prototyper og tekniske tegninger, som var frembragt til brug for opfindelsen, til virksomheden.


Spørgsmålet i sagen var herefter, om der var grundlag for at fastsætte en højere godtgørelse end 50.000 kr. til A for overdragelse af patentet.


Sø- og Handelsrettens afgørelse

Retten fremhævede indledningsvist, at det følger af § 8, stk. 2, i lov om arbejdstageres opfindelser, at der ved fastsættelse af godtgørelsen skal tages hensyn til særligt 1) opfindelsens værdi og dens betydning for virksomheden 2) arbejdstagerens ansættelsesvilkår og 3) den betydning, arbejdstagerens tjeneste har haft for opfindelsen.


I forhold til første punkt lagde retten til grund, at man i udviklingsafdelingen arbejdede på at udvikle en slangerenser baseret på den oprindelige idé, som A introducerede på grundlag af et kundeønske fra Mexico. Dette medførte udviklingen af i hvert fald seks prototyper, herunder to fysiske, i perioden december 2016 til december 2018. Det blev endvidere lagt til grund, at projektet med slangerenseren blev opgivet af virksomheden i juni 2019, og at virksomheden heller ikke efter erhvervelse af patentet gik videre med kommercialisering af et produkt under patentet, ligesom virksomheden heller ikke videreførte den internationale patentansøgning.


I forhold til det andet punkt lagde retten til grund, at A var ansat som salgsingeniør, hvorefter hans opgave var at videresende kundernes ønsker til tilpasninger eller nye produkter til udviklingsafdelingen.


I forhold til det tredje punkt fandt retten, at A’s tjeneste i virksomheden måtte anses for at have været væsentlig i forhold til udvikling af produktet. Retten lagde til grund, at den oprindelige idé kom fra A, ligesom slangerenseren rent teknisk lå inden for et af kerneområderne for virksomheden.


Retten fandt det derefter ikke godtgjort, at A havde ret til en større godtgørelse end 50.000 kr. For så vidt angik virksomhedens selvstændige påstand, kom retten frem til, at aftalen hverken efter sin ordlyd eller i øvrigt gav grundlag for at tilpligte A at overdrage prototyperne eller tekniske tegninger til virksomheden, hvorfor virksomheden ikke fik medhold i deres selvstændige påstand.  


Bech-Bruuns kommentarer

Sø- og Handelsrettens dom syntes at være på linje med den hidtidige praksis, se fx UfR 2004.1018 H (50.000 kr. i godtgørelse) og UfR 1977.600 Ø (10.000 kr. i godtgørelse). 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
09/04/2024
Immaterialret, E-handel og markedsføring
Den Fælles Patentdomstol – sager om midlertidige forbud og påbud
Den Fælles Patentdomstol – sager om midlertidige forbud og påbud
08/04/2024
Immaterialret
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
Ekstra orlov til tvillingeforældre og lempeligere regler for udenlandsk arbejdskraft
12/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
Flere ansatte indberetter om virksomhedens interne forhold til Den Nationale Whistleblowerordning
11/04/2024
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
PTSD-ramt politibetjent fik ret i Højesteret
16/04/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Aktieoptionernes akilleshæl
Aktieoptionernes akilleshæl
I går
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted