5 regioner bliver til 4

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har offentliggjort en ny udgave af styrelsens vejledning om udbudsloven. Dette er første opdatering til vejledningen, siden den blev offentliggjort for cirka 8 år siden i umiddelbar sammenhæng med udbudslovens ikrafttræden. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens opdatering har medført, at den nye vejledning er blevet 24 sider længere end den oprindelige vejledning fra 2016.
Ændringerne består primært i, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har inddraget de lovændringer, der er gennemført siden udbudslovens ikrafttræden, samt relevant praksis, der er kommet til efter 2016. Derudover har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gennemskrevet vejledningen og mange steder præciseret vejledningens ordlyd. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har også løbende tilføjet henvisninger til styrelsens andre vejledninger om udbudsreglerne, hvor det er relevant.
Samlet set er den opdaterede vejledning ikke et nyskabende værk. Opdateringen sikrer dog, at vejledningen fortsat er et godt og relevant opslagsværk for udbudspraktikere.
Regelændringer siden 2016
Som den væsentligste tilføjelse til vejledningen har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen medtaget de lovændringer, der er gennemført siden lovens ikrafttræden i 2016. For overblikkets skyld har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen indsat et nyt kapitel 2, hvor lovændringerne er oplistet med henvisning til de afsnit, hvor ændringerne er beskrevet nærmere i vejledningen. Eksempelvis har ændringerne af reglerne om udelukkelse (herunder de nye udelukkelsesgrunde, -perioder og den ændrede proces for self-cleaning) medført både omskrivning og en række tilføjelser i vejledningen.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nævner i vejledningen, at der er fremsat et lovforslag, som forventes vedtaget, hvorefter ordregiver fra 1. januar 2025 selv skal vurdere, om en virksomhed i tilstrækkelig grad har dokumenteret sin pålidelighed. Dette lovforslag blev vedtaget den 19. december 2024 og er nærmere beskrevet i vores nyhedsbrev her.
Rammeaftalers maksimale omfang
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har tilføjet et nyt afsnit 6.2.5 om rammeaftalers maksimale omfang i kølvandet på EU-Domstolens dom af 17. juni 2021 i sag C-23/20, Simonsen & Weel A/S mod Region Nordjylland og Region Syddanmark. Vejledningen indeholder i den sammenhæng også retningslinjer om valget mellem at angive maksimal mængde eller værdi, ligesom ordregivers skøn ved fastlæggelsen af rammeaftalens maksimale mængde eller værdi er beskrevet.
Light-udbud og udbud under tærskelværdien
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har opdelt det tidligere kapitel om light-udbud og udbud under tærskelværdierne i to selvstændige kapitler (nu kapitel 12 og 14) og har samtidig udbygget indholdet om de to emner. Især er afsnittet om light-udbud blevet mere brugbart som opslagsværk med en omfattende beskrivelse af, hvilket tjenesteydelser, der er omfattet af light-regimet, samt et afsnit om, hvilke procedureregler, der gælder i light-udbud, herunder samspillet med de "almindelige" udbudsregler i udbudslovens afsnit II. Afsnittet om light-udbud i den tidligere vejledning var forholdsvist kortfattet, hvorfor opdateringen af dette afsnit er en kærkommen tilføjelse, som gør afsnittet mere praktisk anvendeligt.
LæsKonkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledning om udbudsloven, december 2024
Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.