Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Øget konkurrenceudsættelse skal sikre den bedst mulige service for pengene for kommuner, regioner og staten

Bird & Bird
29/05/2018
Øget konkurrenceudsættelse skal sikre den bedst mulige service for pengene for kommuner, regioner og staten
Den 16. maj 2018 præsenterede regeringen et udspil, der skal styrke konkurrencen om de offentlige opgaver og fremme samarbejdet mellem den offentlige og private sektor.

Det er godt at teste markedet, da det på denne måde er muligt at sikre det bedste produkt til den bedste pris. Derfor lægger regeringen i et udspil op til, at flere offentlige opgaver skal konkurrenceudsættes.

Ifølge Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille er udviklingen i konkurrenceudsættelsen gået i stå i de senere år. Regeringen ønsker derfor at opstille måltal for konkurrenceudsættelsen i 2025 for både kommuner, regioner og staten. Måltallene skal suppleres af en række konkrete tiltag, der skal medvirke til at fremme det offentlige og private samarbejde. Regeringen vil drøfte udspillet med KL og Danske Regioner ved de kommende forhandlinger om kommunernes og regionernes økonomi for 2019.


Måltal for konkurrenceudsættelse


Måltallene benyttes som et redskab til at skabe opmærksom om regeringens ønske om, at flere opgaver skal konkurrenceudsættes. I 2007 blev der fastsat måltal for konkurrenceudsættelsen i kommunerne, men ikke på det regionale og statslige område. Kommunernes, regionernes og statens indikator for konkurrenceudsættelse (IKU, RIKU og SIKU) opgøres i procent og måler, hvor mange opgaver, der konkurrenceudsættes set i forhold til, hvor mange opgaver, det er muligt at konkurrenceudsætte.

Regeringen foreslår følgende måltal for konkurrenceudsættelsen i kommuner, regioner og staten:

Regeringen konstaterer også i udspillet, at set på tværs af den offentlige sektor, er konkurrenceudsættelsesgraden i kommuner stagneret i de seneste år, mens der i regioner og stat er sket et fald.


Initiativer til fremme af konkurrenceudsættelse


Regeringen ønsker at igangsætte en række initiativer til at underbygge udviklingen af det offentlige og private samarbejde. Følgende initiativer er gældende for både kommuner, regioner, stat og virksomheder.


Etablering af et udbudsfagligt råd – Forum for Udbud


Siden udbudslovens ikrafttræden 1. januar 2016 har der manglet et fast omdrejningspunkt for interessentsamarbejdet om offentlige udbud. Forum for Udbud skal skabe dialog og sikre videndeling mellem markedets centrale aktører. Ønsket er, at der skal gives inputs til det videre arbejde med at sikre effektive udbudsprocesser og udbrede best-practices på området. Forum for Udbud skal fungere som rådgivende organ i denne proces.


Partnerskaber mellem kommuner, regioner og erhvervsorganisationer


Etablering af partnerskaber mellem erhvervsorganisation og kommuner og regioner, der ønsker at få belyst potentialerne ved øget konkurrenceudsættelse, skal bidrage til forøget konkurrenceudsættelse på nye kommunale og regionale områder.


Servicetjek af lovgivning der begrænser udbud


På nogle områder er regulering eller sektorlovgivning til hinder for, at der skabes øget konkurrence om opgaverne. Derfor vil regeringen igangsætte en analyse af, hvorvidt gældende sektorlovgivning begrænser incitamenterne eller udgør en barriere for anvendelsen af private leverandører i den offentlige opgavevaretagelse.
På baggrund af regeringens analyse skal Forum for Udbud udarbejde konkrete ændringer og alternativer til den udbudsbegrænsende sektorlovgivning.


Udbredelse af offentlig-private innovationspartnerskaber


Innovationspartnerskaber mellem offentlige og private virksomheder har potentiale til at forny måden, hvorpå velfærdsopgaver udføres. Det kan skabe synergieffekter, hvorfor anvendelsen af disse ønskes udbredt.


Nemmere for mindre virksomheder at byde på offentlige opgaver


Det vil styrke innovation og konkurrence, hvis flere små og mellemstore virksomheder byder aktivt ind på offentlige opgaver. Derfor ønsker regeringen at gøre op med de barrierer, som måtte bevirke, at mindre virksomheder undlader at byde på opgaver – eksempelvis unødigt store kontrakter. Dette skal sikres ved:

  • Informationsindsats over for de offentlige ordregivere om udbudslovens "opdel- eller forklar"-princip.

  • Udarbejdelse af vejledning om udbudsområdet til mindre virksomheder.

  • Evaluering af udbudslovens "opdel- eller forklar"-princip.



Lavere omkostninger ved udbud


Der skal iværksættes en informationsindsats for at fremme gode råd til at undgå unødigt høje transaktionsomkostninger i udbudsprocessen. Derudover skal der foretages en analyse af, om der er behov for tiltag for at lette ordregiveres transaktionsomkostninger.


Analyser af potentialet for yderligere konkurrenceudsættelse i kommuner, regioner og staten


Analyserne vil belyse potentialet for øget konkurrenceudsættelse af kommunernes, regionernes og statens opgaver. Derudover vil analysen bidrage med konkrete anbefalinger til udbudsområder, hvor det offentlige med fordel kan konkurrenceudsætte flere opgaver. Analyserne vil offentliggøres inden udgangen af 2018.


Forskellige igangværende initiativer for at styrke konkurrenceudsættelsen


Regeringen har tidligere besluttet at etablere en ny fælles løsning i Bygningsstyrelsen til at varetage facility management opgaver på tværs af staten. Denne fællesstatslige løsning medfører, at der over en årrække konkurrenceudsættes opgaver, der i dag varetages internt i staten.

I Delaftale om fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører blev det 5. april 2018 bestemt, at der skulle foretages en revision af reglerne for kontrolbud, indføres pligt til at underrette forbigåede tilbudsgivere om vurdering af indkomne tilbud såvel som aftalt, at prissætning, når stat, regioner og kommuner udøver erhvervsaktivitet, skal følge OECD's anbefalinger. Du kan læse meget mere om den indgåede Delaftale om fair og lige konkurrence mellem offentlige private aktører i vores tidligere artikel.

Bird & Bird vil fortsat løbende opdatere om regeringens udspil og dets initiativer på vejen mod at sikre en øget konkurrenceudsættelse af opgaver i kommuner, regioner og staten.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Biodiversitet i udbud. Er grøn det nye sort?
Biodiversitet ligger højt på den politiske agenda og kommer i fremtiden til at blive en større del af offentlige udbud. Hvor meget fylder biodiversitet i dag og på længere sigt? Det kommer vi ind på i denne episode, som er relevant for bøde offentlige ordregivere og private tilbudsgivere.
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
5 regioner bliver til 4
5 regioner bliver til 4
19/03/2025
Udbud, Kontraktret
Seneste afgørelse fra Klagenævnet for udbud
Seneste afgørelse fra Klagenævnet for udbud
26/03/2025
Udbud
Referencer – skrald eller sammenlignelige?
Referencer – skrald eller sammenlignelige?
04/04/2025
Udbud
Udfordring omkring korrekt udfyldelse af tilbudsliste førte til afvisning af tilbud
Udfordring omkring korrekt udfyldelse af tilbudsliste førte til afvisning af tilbud
07/04/2025
Udbud
Seneste afgørelser fra Klagenævnet for udbud
Seneste afgørelser fra Klagenævnet for udbud
07/04/2025
Udbud
Når kravene bliver en hæmsko for innovation
Når kravene bliver en hæmsko for innovation
14/04/2025
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
[email protected]
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted