Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nye regler for hjemmearbejdspladser

IUNO
19/04/2022
Nye regler for hjemmearbejdspladser
IUNO logo
Selvom coronarestriktioner lader til at være et overstået kapitel i Danmark, er hjemmearbejdspladsen kommet for at blive. Der er langt flere, der arbejder hjemmefra eller fra skiftende arbejdssteder end før, og derfor er der kommet nye regler. De nye krav gør det mere fleksibelt at arbejde hjemmefra og tager samtidig højde for medarbejdere, som har skiftende arbejdssteder. Vi har set nærmere på de nye regler.

De nye regler er kommet i kølvandet på en bred politisk aftale, som fokuserer på at gøre reglerne om hjemmearbejdspladsen mere tidssvarende, da langt flere end tidligere arbejder hjemmefra eller har skiftende arbejdssteder. Vi har tidligere skrevet om aftalen, her.


Der gælder nemlig en række særlige krav til indretning af arbejdspladsen, når medarbejdere arbejder foran en skærm regelmæssigt og i en stor del af arbejdstiden. Reglerne stiller blandt andet krav til tastatur, mus samt arbejdsborde og -stole. I dag gælder reglerne for hjemmearbejdspladsen, når medarbejdere arbejder hjemmefra regelmæssigt og mindst én dag om ugen. Vi har tidligere skrevet om reglerne for hjemmearbejdspladsen, her.


Mere end to ugentlige hjemmearbejdsdage i gennemsnit

De særlige krav til skærmarbejde vil som udgangspunkt først gælde, når arbejdstiden samlet set i gennemsnit svarer til mere end to dage om ugen, beregnet over en måned. Samtidig skal skærmarbejdet hjemmefra eller fra andre arbejdssteder være regelmæssigt. Det er altså ikke nok, at medarbejderen arbejder fra et andet sted end kontoret en gang i mellem. Hvis en medarbejder regelmæssigt arbejder foran en skærm fra et andet sted end kontoret, men kun to dage om ugen eller mindre, gælder de særlige krav til skærmarbejde ikke.


Det betyder, at en medarbejder, som arbejder foran en skærm to dage om ugen eller mindre fra et andet sted end kontoret, og tre dage om ugen fra kontoret, ikke kan kræve, at arbejdsstedet uden for kontoret lever op til de særlige krav til skærmarbejde.


Undtagelsen er, hvis medarbejderen arbejder fra andre steder, og skærmarbejdet samlet set er regelmæssigt og mere end to dage om ugen, hvis de arbejdssteder, opfylder de særlige krav til skærmarbejde.


De nye regler træder i kraft den 30. april 2022.


IUNO mener

Selv om de nye regler medfører en mere fleksibel ordning, løser det ikke de problemer, der kan opstå, når virksomheder introducerer tvungen eller frivillig ordning for skiftende arbejdssteder for medarbejdere. Selvom de nye regler giver bedre fleksibilitet, er det fortsat virksomheders ansvar at sikre sig, at reglerne bliver overholdt, og derfor er der i alle tilfælde brug for klare aftaler med medarbejderne.


IUNO anbefaler, at virksomheder har tydelige retningslinjer for, hvad der gælder når medarbejderen arbejder fra skiftende arbejdssteder. Det vil i den forbindelse ofte være en fordel at bede medarbejderne om at underskrive en tro- og loveerklæring, om at eksempelvis deres hjemmearbejdsplads lever op til reglerne. Virksomheder kan også udforske mulighederne for at give adgang til frivilligt hjemmearbejde, der eksempelvis kan betinges, at medarbejderen selv sørger for det nødvendige udstyr og den rigtige indretning. På den måde kan virksomheder undgå ekstra udgifter og samtidig imødekomme ønsker om fleksibilitet.


[Bekendtgørelse om begrænsninger i anvendelsen af lov om arbejdsmiljø på arbejde, som udføres i den ansattes hjem af 23. marts 2022]

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted