Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny særlov giver ukrainske flygtninge midlertidig opholdstilladelse og fritagelse for krav om arbejdstilladelse

Kromann Reumert
18/03/2022
Ny særlov giver ukrainske flygtninge midlertidig opholdstilladelse og fritagelse for krav om arbejdstilladelse
Kromann Reumert logo
Et flertal af Folketingets partier vedtog den 16. marts 2022 et lovforslag, der skal gøre det lettere for ukrainske flygtninge at få opholdstilladelse i Danmark. Loven om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine, betyder en delvis suspendering og fravigelse af de normalt gældende asylregler. Loven indebærer, at ukrainere på flugt får gode muligheder for at deltage i det danske samfund også på arbejdsmarkedet, i og med at ukrainske flygtninge med opholdstilladelse efter loven er fritaget for kravet om arbejdstilladelse. Loven træder i kraft fra den 17. marts 2022. An English version of this newsletter will follow below.

Lovens formål og indhold

Formålet med loven er at tilvejebringe et særligt og midlertidigt opholdsgrundlag for personer, der som følge af de russiske væbnede styrkers invasion af Ukraine er fordrevet fra deres hjemland. Loven gælder både for fordrevne ukrainske flygtninge og deres medfølgende familiemedlemmer. De pågældende ukrainske flygtninge skal under deres ophold i Danmark sikres de bedst mulige forudsætninger for hurtigt og effektivt at kunne fortsætte deres liv og aktivt blive en del af det danske samfund, uanset om de i øvrigt opfylder de almindelige betingelser for ophold efter udlændingelovens regler.


Ved meddelelse af opholdstilladelse efter den nye lov får ukrainske flygtninge mulighed for at arbejde i Danmark og adgang til undervisning og uddannelse under opholdet. Derudover vil de blive omfattet af integrationslovens regler; De indebærer, at er en person ikke i arbejde og modtager en ydelse, vil denne få tilbudt et program efter integrationsloven, der indeholder en beskæftigelsesindsats og danskuddannelse, hvilket kan være med til at hjælpe den pågældende person ind på arbejdsmarkedet.


De pågældende personer og deres medfølgende familie kan efter ansøgning meddeles opholdstilladelse i Danmark frem til den 17. marts 2024 med mulighed for forlænges til den 17. marts 2025.


Hvem er omfattet af loven?

En person, der er fordrevet fra Ukraine, kan meddeles opholdstilladelse, hvis:


  • Personen er ukrainsk statsborger og den 24. februar 2022 eller senere er udrejst af Ukraine, hvor den pågældende på tidspunktet for udrejsen havde bopæl,
  • Personen den 24. februar 2022 havde status som flygtning i Ukraine og er den 24. februar 2022 eller senere udrejst af Ukraine
  • Personen er ukrainsk statsborger eller den 24. februar 2022 havde status som flygtning i Ukraine og opholdt sig eller havde opholdstilladelse i Danmark den 24. februar 2022.

Endvidere kan ovenstående personers medfølgende familie meddeles opholdstilladelse, hvis der er tale om:


  • En samlevende ægtefælle
  • En samlevende fast samlever
  • Et ugift barn under 18 år
  • Et øvrigt nært familiemedlem, som har boet sammen med og har været forsørget af personen.

Vores rådgivning

Vi står naturligvis klar med rådgivning angående proceduren i forbindelse med ansøgning om opholdstilladelse for ukrainske flygtninge samt øvrig rådgivning om immigration.


Loven kan læses her.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted