Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny rapport viser interessante tendenser for annullering af EU-udbud

Horten
28/01/2019
Ny rapport viser interessante tendenser for annullering af EU-udbud


En ny rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at hvert femte danske EU-udbud annulleres. Rapporten viser bl.a., at fejl i udbudsmaterialet er den hyppigste årsag til, at ordregiver vælger at annullere et udbud.


Ordregiver har en vid adgang til at annullere udbud helt frem til kontraktindgåelsen. Konkret er ordregiver berettiget til at aflyse et udbud, medmindre det konkret strider mod fællesskabsrettens grundlæggende principper, herunder gennemsigtighedsprincippet og ligebehandlingsprincippet, eller annullationen i øvrigt må anses som usaglig.

Det betyder også, at der ikke er en kontraheringspligt for ordregiver, og ordregiver har derfor mulighed for at gå tilbage og starte forfra, hvis der opstår udfordringer i løbet af udbudsprocessen.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har den 22. januar 2019 offentliggjort en analyse af danske EU-udbud i perioden 2016-2017. Styrelsen har i analysen undersøgt årsagen til, at udbud annulleres, hvornår i udbudsprocessen annullationerne finder sted, og hvad der efterfølgende sker med de annullerede udbud.


Fejl i udbudsmaterialet og behov for ændringer


Styrelsens analyse viser, at ca. 25 % af danske annullationer sker fordi udbudsmaterialet indeholder fejl. Yderligere 16 % annulleres, fordi det viser sig, at ordregiver har behov for at foretage ændringer i materialet. Som det fremgår af analysen kan det være et resultat af, at udbuddene ikke er forberedt på tilstrækkelig vis.

Ordregivers annullation af udbud med det formål at forbedre udbudsmaterialet vil i langt de fleste tilfælde være både fordyrende og forsinkende. Det kunne i mange tilfælde have været undgået ved en større grad af markedsafdækning, inddragelse af fagpersoner og en større grundighed ved udarbejdelsen af udbudsmaterialet.

Det kan endvidere overvejes, om omfanget af annullationer kunne have været mindre, såfremt ordregiver havde udnyttet udbudslovens adgang til at foretage (ikke-grundlæggende) ændringer af udbudsmaterialet i løbet af processen.


Problemer med tilbuddenes konditionsmæssighed


Rapporten viser endvidere, at ca. 15 % af annullationerne sker, fordi ingen af de indkomne tilbud var konditionsmæssige. Eksempelvis kan det vise sig, at tilbuddene ikke lever op til de krav, ordregiver stiller i udbudsmaterialet, mangler dokumentation, eller at oplysninger i tilbuddet var behæftet med fejl og mangler.

Det er bemærkelsesværdigt, at så mange udbud annulleres på grund af, at ingen af tilbuddene er konditionsmæssige. Tendensen viser, at tilbudsgiverne ofte kan have udfordringer ved at udarbejde tilbud.

Læs mere og hent rapporten på KFST.dk: Annulationer af danske EU-udbud

 

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på i ovenstående video.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted