Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny persondata­forordning: Hvilke konsekvenser får den for IT-virksomheder?

Kromann Reumert
19/05/2016
Ny persondata­forordning: Hvilke konsekvenser får den for IT-virksomheder?
Den nye persondataforordning er langt om længe vedtaget, og det forventes, at den træder i kraft i maj 2018. Forordningen medfører bl.a. strengere krav til behandling af data og samspillet mellem IT-kunder og leverandører. Allerede nu er det derfor en god ide at forholde sig, hvilke konkrete krav, du som IT-virksomhed skal tage højde for.


PERSONDATAFORORDNINGEN ER LANGT OM LÆNGE VEDTAGET

Torsdag den 14. april 2016 vedtog Europa-Parlamentet forordningen om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger. Den forventes at træde i kraft i maj 2018, men den præcise dato afhænger af forordningens publiceringsdato i EU-Tidende. Den seneste dansksprogede udgave af forordningen findes her, og den engelske version kan findes her.

Forordningen har til formål at ensarte reglerne om persondata på tværs af EU, og den vil være umiddelbart gældende i alle EU-medlemsstater. Der opnås dog ikke en fuldstændig harmonisering af reglerne, da der vil være en række bestemmelser, der overlader den konkrete ordlyd til de enkelte medlemsstater.

I forhold til den gældende danske persondatalov, der bygger på et EU-direktiv fra 1995, stiller forordningen strengere krav til indholdet af databehandleraftaler, sikkerhedsbestemmelser, overholdelse af registreredes grundlæggende rettigheder m.m., ligesom forordningen også indeholder et skærpet ansvar for både dataansvarlige og databehandlere.


DE 5 MEST MARKANTE ÆNDRINGER FOR IT-VIRKSOMHEDER


De 5 væsentligste ændringer, som forordningen vil betyde for IT-virksomheder - både for IT-kunder som dataansvarlige og IT-leverandører som databehandlere - vil være:

  1. Forordningens anvendelsesområde: Alle virksomheder, der behandler persondata, er omfattet af forordningen. Virksomheder uden for EU vil også være omfattet, hvis de tilbyder tjenester i EU og dermed behandler persondata om EU-borgere.

  2. Øget ansvarspligt: Som noget nyt kan databehandlere nu blive pålagt et selvstændigt persondataretligt ansvar, blive underlagt inspektioner og tildelt bøder. De dataansvarlige vil bl.a. være underlagt et øget dokumentationskrav om at foretage risikovurderinger forbundet med konkrete databehandlinger, træning af medarbejdere og at have de nødvendige politikker på plads.

  3. Bødeniveau: Virksomheder kan af de nationale tilsynsmyndigheder blive tildelt bøder for overtrædelse af forordningen på op til 4 % af den globale årlige koncernomsætning. Der er tale om fælles ansvar hos dataansvarlig og databehandler for eventuelle overtrædelser.

  4. Datasikkerhedsbrud: Databehandlere skal hurtigst muligt underrette den dataansvarlige om alvorlige brud på datasikkerheden, og den dataansvarlige er forpligtet til inden for 72 timer at underrette de nationale tilsynsmyndigheder.

  5. One stop shop-mekanisme: Virksomheder skal alene have kontakt med én enkelt tilsynsmyndighed. Til gengæld skal tilsynsmyndighederne inden for EU samarbejde i væsentlig højere grad, og dette vil blive afspejlet i afgørelserne, som forventes at blive mere ensartede.



IT-VIRKSOMHEDER BØR NU…

Selvom forordningen først træder i kraft fra omkring 1. kvartal af 2018, bør IT-virksomheder allerede nu overveje, hvilke konkrete tiltag, der er nødvendige for at kunne efterleve de nye regler i 2018, herunder:

  • Sikre klarhed over dataflows: IT-virksomheder bør få klarhed over deres nuværende dataflows, dvs. typer af data, dataenes opbevaringssted, interne regelsæt/politikker for databehandling, sikkerhedsbestemmelser m.m.

  • Evt. opdatere databehandleraftaler: IT-virksomheder bør gå i gang med at opdatere deres indgåede databehandleraftaler og overveje deres fremadrettede ordlyd - særligt ved længerevarende aftaler. Databehandleraftalerne skal nemlig fremadrettet blandt andet indeholde regler om den dataansvarliges eksplicitte samtykke til brug af underdatabehandlere, krav om den dataansvarliges valgmulighed mellem tilbagegang eller sletning af data, databehandleres dokumentation af overholdelse af forordningens regler, krav om autoriseret personale hos databehandlere, øgede krav til datasikkerhed og databehandleres forpligtelse til at bidrage til inspektioner.







Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted