Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny EU-varemærke­forordning. Ændringer pr. 1. oktober 2017

Kromann Reumert
07/07/2017
Ny EU-varemærke­forordning. Ændringer pr. 1. oktober 2017
Den 1. oktober 2017 træder endnu en række moderniseringer og ændringer til EU-varemærkeforordningen i kraft. Med virkning fra samme dato kommer også endelig den kodificerede varemærkeforordning (EU) 2017/1001, der ophæver den tidligere varemærkeforordning (EU) nr. 207/2009.

Ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2015/2424 af 16. december 2015 varsledes en række ændringer af varemærkeforordningen med ikrafttræden henholdsvis den 23. marts 2016 og den 1. oktober 2017. I marts 2016 skiftede OHIM blandt andet navn til EUIPO, EF-varemærket blev omdøbt til EU-varemærke, gebyrstrukturen blev ændret, ligesom beskyttelsesomfanget for de såkaldte Nice-klasseoverskrifter blev ændret til ordlydsfortolkning. Den 1. oktober 2017 træder endnu en række moderniseringer og ændringer i kraft, og med virkning fra samme dato kommer nu også endelig den kodificerede varemærkeforordning (EU) 2017/1001, der ophæver den tidligere varemærkeforordning (EU) nr. 207/2009.
Nedenfor beskriver vi de to ændringer pr. 1. oktober 2017, som vi mener er de vigtigste:

Krav til EU-varemærkets form – modernisering 
Det nuværende krav om grafisk gengivelse af varemærket falder bort, og det vil fremover være tilladt at gengive et tegn på enhver passende måde under anvendelse af alment tilgængelig teknologi og derfor ikke nødvendigvis med grafiske midler, så længe gengivelsen er klar, præcis, selvstændig, let tilgængelig, forståelig, varig og objektiv. Det afgørende kriterium bliver nu, at mærket skal kunne gengives i registret på en måde, der gør det muligt for de kompetente myndigheder og offentligheden at fastslå varemærkets nøjagtige genstand for beskyttelse.

Inden den 1. oktober 2017 vil EUIPO klart definere, hvilke alternative medier og formater, der anses for at være i overensstemmelse med den nye bestemmelse og dermed kan beskyttes som varemærke. Vi forestiller os, at det derved bliver enklere at få registreret lyde og bevægelser som varemærker samt, at det muligvis åbner op for muligheden for at få registreret duft-, føle- og smagsmærker.

EU-certificeringsmærker
Pr. 1. oktober 2017 vil det være muligt at registrere såkaldte EU-certificeringsmærker, hvilket på EU-niveau er en ny type af varemærker, der har lighedstræk med vores danske fællesmærkelovs ”garantimærker”. I dag findes der på EU-niveau allerede fællesmærker, der minder om vores danske fællesmærkelovs ”kollektivmærker” (foreningers eller sammenslutningers mærker, der kan bruges af disses medlemmer). EU-certificeringsmærket er et særligt kendetegn, der tilhører en juridisk person, og som indebærer kontrol med og fastsættelse af retningslinjer for mærkets brug. Mærket vil på EU-plan give en organisation, institution eller lignende mulighed for at tillade deltagerne i certificeringsordningen at anvende mærket som et tegn på, at deres varer eller tjenesteydelser opfylder certificeringskravene.

Et EU-certificeringsmærke skal være egnet til at adskille varer eller tjenesteydelser med hensyn til materiale, fremstillingsmetoden eller tjenesteydelses ydeevne, kvalitet, nøjagtighed eller andre egenskaber, med undtagelse af geografisk oprindelse fra varer og tjenesteydelser, der ikke er certificeret. Det officielle gebyr for en ansøgning (online) om registrering af et EU-certificeringsmærke bliver 1.500 euro.

Udover ovennævnte ændringer træder en række proceduremæssige moderniseringer og ændringer i kraft den 1. oktober 2017, blandt andet om krav til dokumentation og oversættelse samt format for skriftlige beviser.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Landsretten stadfæster: Bettingfirma krænkede kendte sportatleters rettigheder
Landsretten stadfæster: Bettingfirma krænkede kendte sportatleters rettigheder
08/07/2024
Immaterialret
Grænserne for loyal reference
Grænserne for loyal reference
14/08/2024
Immaterialret
GANNIs ballerinasko sikrer ophavsretlig beskyttelse: Amerikansk skogigant har fået forbud mod at sælge den populære ballerinasko
GANNIs ballerinasko sikrer ophavsretlig beskyttelse: Amerikansk skogigant har fået forbud mod at sælge den populære ballerinasko
19/08/2024
Immaterialret
Et skridt frem og to tilbage
Et skridt frem og to tilbage
14/11/2024
Immaterialret
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
18/11/2024
Kontraktret, Øvrige, Immaterialret
Immateriel beskyttelse af den gode idé
Immateriel beskyttelse af den gode idé
26/11/2024
Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted