Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny EU-dom begrænser exit-beskatning fra Danmark til Schweiz

NJORD Law Firm
20/05/2019
Ny EU-dom begrænser exit-beskatning fra Danmark til Schweiz
NJORD Law Firm logo

EU-domstolen har i februar afsagt dom om exit-beskatning af personer med selskaber i Schweiz. Dommen betyder, at den danske skatteordning om fraflytningsbeskatning (også kaldet ”havelågebeskatning”) formentlig er i strid med EU-domstolens praksis. Beskatning af latente kapitalgevinster ved fraflytning fra Danmark til Schweiz – uden henstand – er herefter ikke længere muligt i visse situationer.
Reglerne om fraflytningsbeskatning af aktier


Efter aktieavancebeskatningsloven exit-beskattes fysiske personer af aktier, der ejes på tidspunktet for fraflytning til udlandet, hvor den fulde skattepligt i Danmark ophører. Dette gælder uanset om aktierne er realiseret eller ej, idet aktierne anses for realiserede ved skattepligtens ophør. Efter EU-domstolens nylige afgørelse er en sådan skatteordning ved fraflytning ikke længere retsmæssig indenfor EU for personer med selskaber i Schweiz ved fraflytning til Schweiz.


EU-Domstolens afgørelse


EU-domstolen afgørelse (C581/17) af 26. februar 2019, omhandlede en tysk statsborger, der i 2018 flyttede sin bopæl fra Tyskland til Schweiz, hvor vedkommende udførte selvstændig erhvervsvirksomhed. I forbindelse med flytningen opkrævede de tyske skattemyndigheder herefter indkomstskat af hans latente kapitalgevinster, idet kapitalgevinster efter tysk lovgivning ansås for realiserede ved den tyske skattepligts ophør.

EU-domstolen fastlagde ved afgørelsen, at bestemmelserne i aftalen mellem EU (dengang EF) og Schweiz er til hinder for fraflytningsbeskatning i tilfælde, hvor en fysisk person i en medlemsstat, der udøver økonomisk virksomhed i Schweiz flytter til Schweiz. En sådan fraflytningsbeskatning efter domstolens udlægning af aftalen med Schweiz en usaglig restriktion for den etableringsfrihed, som ikke var proportional. Restriktionen bestod i den likviditetsmæssige ulempe, som en beskatning af en ikke-realiseret gevinst udgør, hvilket kunne resultere i at afholde fysiske personer fra at gøre faktisk brug af etableringsretten fastsat i aftalen EF-Schweiz.


Afgørelsens betydning for danske regler


Danskere som har selskabsaktivitet i Schweiz, får efter EU-domstolens afgørelse bedre mulighed for at benytte sig af etableringsretten fastsat i EF-Schweiz. Dette skyldes, at der ikke længere kan foretages exit-beskatning af personer med selskaber i Schweiz. Skatteministeriet har endnu ikke kommenteret på dommen, men det må forventes, at de danske regler om exit-beskatning skal ændres.

 
 

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted