Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny dom om ansvar for varemærkeforfalskede varer fra udlandet

DLA Piper
07/12/2015
Ny dom om ansvar for varemærkeforfalskede varer fra udlandet
Sø- og Handelsretten har netop frifundet en privatperson for ansvar i forbindelse med en pakkesending af varemærkeforfalsket Ralph Lauren tøj, idet privatpersonen fandtes at have godtgjort, at hun ikke havde haft kenskab til forsendelsen.

Toldmyndighederne i EU har ifølge EU’s toldforordning mulighed for at beslaglægge og destruere kopiprodukter, der bliver importeret fra lande uden for EU. Herhjemme forestås denne toldovervågning af SKAT’s Task Force.

Toldforordningen er dermed et særdeles betydningsfuldt redskab for rettighedshavere mod varemærkeforfalskning og kopiprodukter.

Denne sag blev anlagt af The Polo/Lauren Company L.P., der er ejer af rettighederne til ”Ralph Lauren”-varemærket.

Sagen angik spørgsmålet om, hvorvidt en privatperson som modtager af en forsendelse fra Tyrkiet med varemærkeforfalsket tøj var skyldig i varemærkekrænkelse, og om hun skulle betale vederlag og erstatning til Polo Lauren.

Privatpersonen havde for retten valgt at anerkende, at der var tale om varemærkeforfalskede varer, og at SKAT’s beslaglæggelse og destruktion af tøjet var sket med rette.

Retten skulle dermed kun tage stilling til betalingspåstanden, nemlig om privatpersonen skulle betale 15.000 kr. med sædvanlig procesrente i erstatning til Polo Lauren.

Privatpersonen påstod frifindelse med henvisning til, at det var hendes bror i Tyrkiet, der havde sendt tøjet til sig selv (til hendes adresse), og at hun intet kendskab havde haft til forsendelsen.

Broderen havde i den forbindelse fremsendt en e-mail, hvori han bekræftede, at han havde sendt tøjet fra Tyrkiet til sig selv for eget brug, og at hans søster var uvidende om afsendelsen.

Polo Lauren gjorde dog gældende, at privatpersonen ikke havde afvist formodningen for, at hun havde kendskab til forsendelsen, som indeholdt de varemærkeforfalskede varer.

Sø- og Handelsretten frifandt privatpersonen efter en samlet og helt konkret bevisvurdering, idet hun fandtes at have afkræftet denne formodning ved hendes konsistente og troværdige forklaring om, at hendes bror fremsendte varerne til hende fra Tyrkiet uden hendes viden. Hun skulle dermed ikke betale erstatning.

LETT bemærker

Af dommen kan det udledes, at der gælder en formodning for erstatningsansvar, hvis man som privatperson importerer varemærkeforfalskede varer (i en vis volumen og mængde). Hvis man herefter ikke er i stand til at afkræfte denne formodning, ifalder man et erstatningsansvar over for rettighedshaver, ligesom man i øvrigt bliver pålagt at anerkende, at SKAT kan beslaglægge og destruere de pågældende varer.

Toldforordningen er et vigtigt redskab for rettighedshavere mod varemærkeforfalskning og kopiprodukter, idet forordningen giver SKAT mulighed for at beslaglægge og destruere falske varer. Det kræver imidlertid, at man som rettighedshaver etablerer en toldovervågning.

Kontakt LETT for at høre nærmere om muligheden for at etablere en toldovervågning for din virksomhed og dennes produkter.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Upcycling ud fra et varemærke- og markedsføringsretligt perspektiv
Upcycling ud fra et varemærke- og markedsføringsretligt perspektiv
03/04/2024
E-handel og markedsføring, Immaterialret
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
09/04/2024
Immaterialret, E-handel og markedsføring
Har du registreret din virksomheds varemærke?
Har du registreret din virksomheds varemærke?
04/04/2024
Immaterialret
Den Fælles Patentdomstol – sager om midlertidige forbud og påbud
Den Fælles Patentdomstol – sager om midlertidige forbud og påbud
08/04/2024
Immaterialret
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
26/04/2024
Persondata, Immaterialret, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted