Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ny At-vejledning om krænkende handlinger på arbejdspladsen

IUNO
11/03/2019
Ny At-vejledning om krænkende handlinger på arbejdspladsen
IUNO logo


Arbejdstilsynet har netop offentliggjort en ny vejledning om arbejdsgiveres pligt til at forebygge krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane. Den nye vejledning udstedes i forbindelse med øgede beføjelser for Arbejdstilsynet til at træffe afgørelser vedrørende det psykiske arbejdsmiljø. Vejledningen indeholder bl.a. definitioner af forskellige former for krænkende handlinger og retningslinjer for, hvordan arbejdsgivere kan forebygge og håndtere krænkelser på arbejdspladsen.Hidtil har Arbejdstilsynet kun kunne træffe afgørelse om krænkende handlinger i arbejdet, hvis der var tale om systematisk mobning, herunder seksuel chikane. Som et led i et styrket tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø får Arbejdstilsynet fra den 15. marts 2019 mulighed for at træffe afgørelse om alle typer af krænkende handlinger, der udgør en helbredsmæssig risiko for medarbejderne.

Det er i lyset af denne ændring, at Arbejdstilsynet nu har udstedt en ny vejledning om krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane. Den nye vejledning erstatter den tidligere vejledning om mobning og chikane.


Hvornår er der tale om krænkende handlinger?


På grund af Arbejdstilsynets nye beføjelser til at afgøre sager om krænkelser på arbejdspladsen, indeholder den nye vejledning en særskilt definition af ”krænkende handlinger” som begreb. Vejledningen beskriver bl.a. ”krænkende handlinger” som en samlet betegnelse for flere forskellige slags adfærd, herunder mobning og seksuel chikane. Vejledningen understreger også, at både aktive handlinger og undladelser af at handle kan udgøre en krænkelse, og at krænkelser kan udøves af både medarbejdere og ledere.

Ligesom den tidligere vejledning, beskrives det også, hvornår der er tale om mobning og seksuel chikane.


Forebyggelse af krænkelser


Hernæst oplister vejledningen en række konkrete initiativer, som kan hjælpe til at forebygge krænkelser på arbejdspladsen. Arbejdsgiverne bør bl.a. fastsætte klare retningslinjer for, hvad medarbejderne skal gøre, hvis de oplever eller bliver vidne til krænkelser. Arbejdsgiverne bør også sikre, at ledelsen har de nødvendige kompetencer inden for arbejdsmiljøarbejde, konflikthåndtering m.m. Arbejdstilsynet fastslår også, at retningslinjer og politikker bør gå hånd i hånd med en sund virksomhedskultur, der bygger på normer og værdier, som aktivt modvirker krænkende handlinger i arbejdet.


Anmeldelse af krænkelser


Endelig forklarer vejledningen også, hvordan arbejdsgivere bør håndtere krænkelser, når de er sket. Arbejdsgiveren bør bl.a. følge de fastsatte retningslinjer for håndtering af krænkelser. Ledelsen og arbejdsmiljøorganisationen har pligt til at drøfte foranstaltninger, der sikrer, at de krænkende handlinger ikke gentages. Arbejdsgiveren har desuden en generel pligt til at lave arbejdspladsvurderinger, som skal indeholde en vurdering af, om der forekommer krænkende handlinger på arbejdspladsen.

Som noget nyt indeholder vejledningen et afsnit om arbejdsgivers pligt til at anmelde krænkende handlinger som arbejdsulykker. Vejledningen understreger nemlig, at krænkende handlinger i arbejdet kan medføre en arbejdsskade enten i form af en arbejdsulykke eller en erhvervssygdom. Er der tale om en arbejdsulykke, har arbejdsgiveren pligt til at anmelde den og sikre, at ulykken undersøges ved hjælp af arbejdsmiljøorganisationen, og at der bliver truffet foranstaltninger til at forhindre, at hændelsen gentager sig.


IUNO mener


Vejledningen indeholder på grund af Arbejdstilsynets nye beføjelser enkelte nye forhold, men svarer ellers i store træk til den tidligere vejledning.

Med udvidelsen af Arbejdstilsynets afgørelsesområde, som gælder fra den 15. marts 2019, er der lagt op til en øget kontrol med det psykiske arbejdsmiljø. Denne generelle tendens til et større fokus på det psykiske arbejdsmiljø, bl.a. fra Arbejdstilsynets side, kan muligvis komme til at få betydning for vurderingen af virksomheders ansvar for psykiske arbejdsskader, hvor det ellers traditionelt set har været svært for medarbejdere at få medhold.

IUNO anbefaler, at arbejdsgivere arbejder proaktivt med at sikre et godt arbejdsmiljø både fysisk og psykisk, samt at virksomheder sætter aktivt ind over for tilfælde af krænkende handlinger. IUNO hjælper gerne virksomheder med råd og vejledning til, hvordan man kan arbejde proaktivt med det psykiske arbejdsmiljø, f.eks. i form af politikker, medarbejdertræning og den lovpligtige arbejdspladsvurdering.

[Arbejdstilsynets ”At-vejledning 4.3.1. Krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane” offentliggjort den 26. februar 2019”]

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted