Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol

Bech Bruun
11/08/2020
821
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Bech Bruun logo
Datatilsynet og Datarådet anerkender brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol, som i det konkrete tilfælde udgjorde en kontrolforanstaltning i henhold til DA/LO-aftalen om kontrolforanstaltninger.


Den konkrete sag opstod, da en fagforening på vegne af et medlem klagede til Datatilsynet over en arbejdsgivers påtænkte behandling af medarbejderens fingeraftryk ifm. adgang til og fra arbejdspladsen. Fagforeningen mente i den forbindelse, at der ikke var hjemmel til dette, og herunder at formålet med behandlingen kunne opnås med mindre indgribende midler, fx brug af nøglebrikker og/eller -kort.

Arbejdsgiveren anførte som forsvar, at adgangskontrollen udgjorde en kontrolforanstaltning, som var varslet i overensstemmelse med DA/LO-aftalen om kontrolforanstaltninger. Arbejdsgiverens hjemmel til behandlingen af fingeraftrykket til adgangskontrol var databeskyttelseslovens § 7, stk. 2 og § 12, stk. 1 ved den arbejdsretlige forpligtelse.

Ligeledes anførte arbejdsgiveren, at lovkrav i henhold til fødevarelovgivningen vedr. produktionen, herunder eksportmuligheder, adgangskontrol til produktionen, identifikation af deltagere i produktionen, mv. var saglige argumenter for brug af fingeraftrykket som identifikationsmiddel. Desuden argumenterede arbejdsgiveren for, at nøglebrikker og/eller -kort, som medarbejderne scanner, kan medføre usikkerhed ift. den entydige identifikation af medarbejdere pga. risiko for tyveri, tab eller ombytning.

Efter behandling på et møde i Datarådet, blev det fastslået, at arbejdsgiverens behandling af fingeraftrykket var lovlig, da denne sker inden for rammerne af databeskyttelseslovens § 12, stk. 1 og databeskyttelsesforordningens artikel 5.


Bech-Bruuns kommentarer


Indledningsvist understreger afgørelsen, at behandlingen af oplysninger om fingeraftryk i form af templates (dvs. matematisk beregnet værdi af et biometrisk aftryk), der matches op imod en database med de ansattes fingeraftryk, er omfattet af databeskyttelsesforordningen art. 9, stk. 1, da  behandlingen af biometrisk data sker for at sikre entydig identifikation.

Datarådet  og Datatilsynet fandt, at virksomheden i det konkrete tilfælde var berettiget til at behandle fingeraftrykket uden samtykke fra medarbejderen, fordi de kunne begrunde behandlingen i databeskyttelseslovens § 12, stk. 1 som følge af arbejdsretslovens § 9, stk. 1 og i DA/LO-aftalen om kontrolforanstaltninger. Derudover kunne virksomheden i det konkrete tilfælde også løfte bevisbyrden for saglige, driftsmæssige hensyn.

Virksomheden kunne derfor implementere behandlingen efter varsling og uden at stille alternativer til rådighed for medarbejderen. I den forbindelse bemærker vi, at indhentelse af medarbejderens samtykke oftest vil være det behandlingsgrundlag, som skal benyttes. Forudsætningen for, at et sådant samtykke kan anses som værende gyldigt afgivet i et ansættelsesforhold, er, at medarbejderen har mulighed for at fravælge at afgive samtykket, og i stedet anvende alternative adgangsmetoder fx nøglebrik, adgangskort, mv., hvilket skal sikre frivilligheden i samtykket. Dette skyldes særligt, at langt de færreste virksomheder, der kan løfte bevisbyrden for saglige driftsmæssige hensyntagen, indfører en så indgribende adgangsstyring til sine fysiske faciliteter.

Datarådet og Datatilsynet lægger i afgørelsen ligeledes vægt på de sikkerhedsmæssige foranstaltninger, som virksomheden implementerede i forbindelse med brugen af fingeraftrykket. Af samme grund henstiller Bech-Bruun til nøje at overveje både sagligheden, men også den forbundne sikkerhed, hvis man overvejer at implementere en lignende løsning, der medfører behandling af biometrisk data, hvorfor virksomheden bør foretage en risikovurdering samt evt. en konsekvensanalyse (DPIA).

Endelig skal det understreges, at afgørelsen alene forholder sig til virksomheder inden for DA/LO-området.

Læs Datatilsynets nyhed her.

Læs den fulde afgørelse her.
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 29.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Hvilke kontrolforanstaltninger må du bruge over for dine medarbejdere?
Hvilke kontrolforanstaltninger må du bruge over for dine medarbejdere?
30/10/2020
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
Datatilsynet har offentliggjort en opdateret og strengere vejledning om fortegnelseskravet i Databeskyttelsesforordningens artikel 30
29/09/2020
Persondata
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
Har du styr på oplysningspligten ved brug af kontrolforanstaltninger over for dine medarbejdere?
22/09/2020
Persondata
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
Skabelon til samtykke: Sådan indhenter og behandler du kontakt­oplysninger på dine gæster
10/09/2020
Persondata
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
Ny afgørelse om brug af medarbejderes fingeraftryk ved adgangskontrol
11/08/2020
Persondata
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
Derfor kunne sejlklub lovligt offentliggøre person­oplysninger i gamle klubblade
07/08/2020
Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted