Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Nu kommer domsdatabasen

Kromann Reumert
15/11/2021
Nu kommer domsdatabasen
Kromann Reumert logo
I slutningen af 2021 bliver den nye domsdatabase lanceret. I denne nyhed kan du læse alt, der er værd at vide om lanceringen af den nye database, der på sigt skal indeholde alle domme fra de danske domstole.

Baggrund

Danmarks Domstole har fornyligt meldt ud, at den længe ventede domsdatabase bliver lanceret i slutningen af 2021.


Det er Folketinget, der har vedtaget, at der skal etableres en central domsdatabase. I basen vil alle domme afsagt af danske domstole blive offentliggjort.


Domsdatabasen er blevet forsinket og udskudt ad flere omgange på grund af blandt andet domsdatabasens kompleksitet og uoverensstemmelser med den oprindelige IT-leverandør.


Nu er ventetiden snart forbi.


Domsdatabasen

Det har længe været et stort ønske fra politikere, myndigheder, praktikere og andre aktører med interesse for domstolenes afgørelser, at alle skal kunne have lige og ubegrænset adgang til domstolenes afgørelser. I over 35 år har der været drøftelser om etablering af en offentligt tilgængelig database over samtlige danske domme.


Højesteret og Sø- og Handelsretten har selv etableret egne søgbare og emneinddelte afgørelsesdatabaser. Der er imidlertid aldrig blevet etableret lignende afgørelsesdatabaser for landsretterne og byretterne. Højesterets og Sø- og Handelsrettens afgørelsesdatabaser har også kun medtaget udvalgte afgørelser.


I dag kan man i øvrigt også kun få en retsafgørelse udleveret, hvis man søger om aktindsigt. En forudsætning for, at domstolene imødekommer en sådan anmodning om aktindsigt, er imidlertid, at man kan oplyse, hvilken afgørelse der er tale om og datoen for afgørelsen. Eftersom det er de færreste, der har kendskab hertil, og det ikke er muligt at søge disse oplysninger frem noget sted, giver det i praksis en yderst begrænset adgang til domstolenes afgørelser. I øvrigt er udleveringen behæftet med en retsafgift på 150 kr.


Med den nye domsdatabase er det meningen over tid, at alle domstolenes afgørelser skal indgå heri, dvs. såvel civile sager og straffesager. Domsdatabasen vil i øvrigt være offentlig tilgængelig for alle og gratis. Der vil også efter det oplyste blive etableret en bedre og mere brugervenlig IT-løsning/platform og bedre søgemuligheder end de eksisterende afgørelsesdatabaser fra Højesteret og Sø- og Handelsretten. Hvordan den nærmere opbygning og søgemuligheder på databasen vil se ud, findes der endnu ikke nærmere oplysninger om.


Dommene vil i domsdatabasen blive anonymiseret, således navne og andre identificerbare oplysninger på personerne vil blive fjernet. Navne på advokaterne og dommerne i de overordnede retter vil være synlige.


Det er i første række afgørelser fra Højesteret, landsretterne samt Sø- og Handelsretten, som vil blive tilgængelig på domsdatabasen. Det er herefter ambitionen, at flere og flere afgørelser fra landets byretter også vil blive tilgængelige på domsdatabasen.


Det vil som udgangspunkt kun være afgørelser, der er afsagt efter lanceringen af domsdatabasen, der vil være tilgængelige på domsdatabasen. Blandt andet som følge heraf vil både Højesterets og Sø- og Handelsrettens eksisterende afgørelsesdatabaser blive opretholdt (som stadig også indtil videre vil blive opdateret med nye afgørelser).


Vi følger udviklingen samt implementeringen af domsdatabasen tæt og holder dig orienteret herom.


Læs nyheden fra Danmarks Domstole: Domsdatabase på vej.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted