Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Musikafgift til større firmafester

Bird & Bird
07/09/2016
Musikafgift til større firmafester
Østre Landsret afsagde d. 27. april 2016 dom i en ankesag vedr. udstrækningen af den ophavsretlige beskyttelse, når man afspiller musik til større private firmafester.


I sagen havde KODA anlagt sag mod medicinalgiganten Novo Nordisk A/S med påstand om, at de skulle betale afgift for musikken, som blev afspillet ved deres firmafester afholdt i 2012 og 2013.

Spørgsmålet var, om var tale om offentlig fremførelse, da der ved Novo Nordisks firmafester i 2012/2013 blev afspillet musik for de tilstedeværende, hhv. ca. 7.500 og 8.200 ansatte. I så fald skal der nemlig betales afgift til forvaltningsorganet KODA/GRAMEX, som kollektivt forvalter ophavsrettigheder for en lang række rettighedshavere.

Hvad der ligger i begrebet "offentlig fremførelse" har gentagne gange været genstand for tvister ved danske, europæiske og udenlandske domstole, eftersom fortolkningen afhænger konkret af omstændighederne.

Der blev ved afgørelsen hovedsageligt lagt vægt på ophavsretslovens forarbejder, hvorefter offentlig fremførelse også sker ved fremførelse for en "større sluttet kreds", hvor der ikke er offentlig adgang. Herunder blev gentagne gange nævnt eksempler på, at afspilning af musik i større virksomheder, bl.a. under henvisning til en ældre Højesteretsdom, måtte anses for ikke at have den private karakter, som må være betingelsen for, at værket kan fremføres uden hensyn til ophavsretsbeskyttelsen og uden betaling af afgift til KODA.

Landsretten stadfæstede således byrettens resultat: "Det forhold, at musikfremførelsen fandt sted udelukkende for Novos ansatte og dermed uden adgang for udenforstående, herunder at de ansatte deltog uden egenbetaling, kan ikke føre til at anse fremførelsen som privat og ikke-offentlig."

Dommen siger som sådan intet nyt men bekræfter den hidtidige retstilstand, hvorefter der er tale om offentlig fremførelse ved afspilning af musik i større virksomheder, herunder også ved deres firmafester.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Bird & Bird logo
København
Sundkrogsgade 21
2100 København Ø
72 24 12 12
72 24 12 13
denmark@twobirds.com
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted