Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Lejer tilkendt forholdsmæssigt afslag i huslejen grundet røggener og utilstrækkelig mulighed for opvarmning

Bech Bruun
11/10/2021
Lejer tilkendt forholdsmæssigt afslag i huslejen grundet røggener og utilstrækkelig mulighed for opvarmning
Bech Bruun logo
En lejer blev tilkendt et forholdsmæssigt afslag i huslejen på samlet 25 procent for mangler ved lejemålet og røggener fra tobaksrøg fra nabolejemålet. Både Boligretten og landsretten begrænsede perioden for det forholdsmæssige afslag i huslejen for manglen ved lejemålet til de perioder på året, hvor manglen havde medført en faktisk værdiforringelse af lejemålet.

I en dom fra Østre Landsret blev lejer i en almen bebyggelse tilkendt et forholdsmæssigt afslag i huslejen på 20 procent fra november til februar fra reklamationstidspunktet i 2014 til lejers fraflytning i 2018, fordi lejemålet i disse måneder ikke kunne varmes tilstrækkeligt op. Herudover blev lejer desuden tilkendt et forholdsmæssigt afslag i huslejen på 5 procent som følge af røggener, der formentlig stammede fra nabolejemålet.


I en almen bebyggelse blev der i 2013-2014 udført omfattende renoveringsarbejder. Efter afslutningen af disse arbejder oplevede lejer flere gener i sin lejlighed. Om vinteren kunne lejlighedens stue således ikke opvarmes til mere end cirka 18 grader, ligesom lejer efter renoveringsarbejderne var voldsomt plaget af en røglugt, der måtte formodes at hidrøre fra nabolejemålet.


Under sagen blev der afholdt syn og skøn, hvor skønsmanden blandt andet udtalte, at problemerne hidrørte fra et nyt udsugningsanlæg, der sugede såvel kold luft som tobaksrøg ind i lejemålet.


Såvel Boligretten som Østre Landsret fandt det herefter tilstrækkeligt bevist, at lejemålet som følge af generne var mangelfuldt og tilkendte lejer et forholdsmæssigt afslag i huslejen for de perioder, generne stod på.


Lejer havde nedlagt påstand om forholdsmæssigt afslag hele året fra de respektive reklamationstidspunkter og indtil lejers fraflytning, men både Boligretten og Østre Landsret begrænsede denne periode for så vidt angår den utilstrækkelige mulighed for at opvarme lejemålet til de perioder, hvor lejer måtte formodes at have været generet heraf. Boligretten fastsatte denne periode til vinterhalvåret, mens Østre Landsret begrænsede perioden yderligere, således det forholdsmæssige afslag alene blev givet fra november til februar.


Dommen er optrykt i Tidsskrift for Bygge- og Boligret (T:BB 2021.735 Ø).

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted