Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ledelse og ejere var erstatningsansvarlige for betaling af sagsomkostninger i sag tabt af datterselskab.

Ledelse og ejere var erstatningsansvarlige for betaling af sagsomkostninger i sag tabt af datterselskab.
Et hollandsk moderselskab, som var eneejer og leder af et datterselskab, var erstatningsansvarlig for sagsomkostninger i en sag, som datterselskabet havde tabt, fordi datterselskabet ikke kunne betale sagsomkostningerne, og fordi at det stod klart for ledelsen/moderselskabet, da datterselskabet væsentligt forhøjede påstanden.

Datterselskabet,Nethleas, tabte i 2015 en retssag, som Nethleas havde anlagt i 2007 mod tre danske myndigheder i anledning af et udbud, som Nethleas ikke blev tildelt. Under sagen i 2009 forhøjede Nethleas sin påstand til mere end en halv milliard kroner. På det tidspunkt havde Nethleas indstillet sine økonomiske aktiviteter. Som følge af udfaldet af retssagen blev Nethleas pålagt at betale sagsomkostninger til de tre danske myndigheder.

Der blev herefter anlagt en ny retssag vedrørende spørgsmålet om, hvorvidt det hollandske moderselskab,Van der Boom Holding, var erstatningsansvarlig for de sagsomkostninger, som Nethleas blev pålagt, men ikke kunne betale.

I overensstemmelse med hollandsk ret udgjorde Van der Boom Holding bestyrelsen og ledelsen i Nethleas.


Østre Landsrets dom


Østre Landsret fandt ved dom af 14. marts 2017 Van der Boom Holding erstatningsansvarlig for sagsomkostningerne. Landsretten lagde vægt på, at Van der Boom Holding, ligesom ledelsen i Nethleas, besluttede at anlægge og føre sagen under den forudsætning, at sagens omkostninger blev finansieret af tredjemand. Denne finansieringsaftale indeholdt imidlertid ingen bestemmelser om eventuel betaling af modpartens omkostninger. Landsretten tillagde det endvidere betydning, at det, i hvert fald siden 2009, måtte have stået ledelsen (dvs. Van der Boom Holding) klart, at Nethleas havde en negativ egenkapital og dermed ikke ved egen kraft kunne betale hverken egne eller eventuelle sagsomkostninger tilkendt modparten. Østre Landsret fastsatte skønsmæssigt erstatningen til 10 mio. kr.


Højesteret


Højesteret afgjorde, at Van der Boom Holding var erstatningsansvarlig for betaling af sagsomkostninger til myndighederne. Højesteret lagde vægt på, at det, i hvert fald efter ophøret af den erhvervsmæssige aktivitet i 2009, måtte have stået ledelsen (dvs. Van der Boom Holding) klart, at Nethleas ikke kunne finansiere de mulige omkostninger forbundet med sagen. Det var således ansvarspådragende, at Nethleas’ ledelse, på trods af kendskabet til sagens tabsrisiko, ikke sørgede for finansiering i tilfælde af, at selskabet ville tabe sagen. Højesteret stadfæstede Østre Landsrets skønsmæssigt fastsatte erstatning.


Bech-Bruuns kommentar


Dommen fastslår, at et selskabs ledelse skal indkalkulere tabsrisikoen, når den tager stilling til finansiering af en retssags omkostninger. Det kan være ansvarspådragende for et selskabs ledelse, hvis man ikke sikrer sig, at selskabet kan betale eventuelle sagsomkostninger, hvis sagen tabes.

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
28/02/2024
Forsikring og erstatning
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
06/05/2024
Persondata, Forsikring og erstatning
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
23/05/2024
Selskabsret, Forsikring og erstatning
Pludselig sygdom var usædvanlig omstændighed
Pludselig sygdom var usædvanlig omstændighed
28/05/2024
Øvrige, Forsikring og erstatning
Nye regler skal nedbringe sagsbehandlingstiden af civile retssager
Nye regler skal nedbringe sagsbehandlingstiden af civile retssager
11/06/2024
Retssager og voldgift, Øvrige
Landsretten har afgjort tvist mellem Power og DBU om Powers reklamekampagne
Landsretten har afgjort tvist mellem Power og DBU om Powers reklamekampagne
13/06/2024
Immaterialret, Konfliktløsning, Retssager og voldgift
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted