Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ledelse og ejere var erstatningsansvarlige for betaling af sagsomkostninger i sag tabt af datterselskab.

Ledelse og ejere var erstatningsansvarlige for betaling af sagsomkostninger i sag tabt af datterselskab.
Et hollandsk moderselskab, som var eneejer og leder af et datterselskab, var erstatningsansvarlig for sagsomkostninger i en sag, som datterselskabet havde tabt, fordi datterselskabet ikke kunne betale sagsomkostningerne, og fordi at det stod klart for ledelsen/moderselskabet, da datterselskabet væsentligt forhøjede påstanden.

Datterselskabet,Nethleas, tabte i 2015 en retssag, som Nethleas havde anlagt i 2007 mod tre danske myndigheder i anledning af et udbud, som Nethleas ikke blev tildelt. Under sagen i 2009 forhøjede Nethleas sin påstand til mere end en halv milliard kroner. På det tidspunkt havde Nethleas indstillet sine økonomiske aktiviteter. Som følge af udfaldet af retssagen blev Nethleas pålagt at betale sagsomkostninger til de tre danske myndigheder.

Der blev herefter anlagt en ny retssag vedrørende spørgsmålet om, hvorvidt det hollandske moderselskab,Van der Boom Holding, var erstatningsansvarlig for de sagsomkostninger, som Nethleas blev pålagt, men ikke kunne betale.

I overensstemmelse med hollandsk ret udgjorde Van der Boom Holding bestyrelsen og ledelsen i Nethleas.


Østre Landsrets dom


Østre Landsret fandt ved dom af 14. marts 2017 Van der Boom Holding erstatningsansvarlig for sagsomkostningerne. Landsretten lagde vægt på, at Van der Boom Holding, ligesom ledelsen i Nethleas, besluttede at anlægge og føre sagen under den forudsætning, at sagens omkostninger blev finansieret af tredjemand. Denne finansieringsaftale indeholdt imidlertid ingen bestemmelser om eventuel betaling af modpartens omkostninger. Landsretten tillagde det endvidere betydning, at det, i hvert fald siden 2009, måtte have stået ledelsen (dvs. Van der Boom Holding) klart, at Nethleas havde en negativ egenkapital og dermed ikke ved egen kraft kunne betale hverken egne eller eventuelle sagsomkostninger tilkendt modparten. Østre Landsret fastsatte skønsmæssigt erstatningen til 10 mio. kr.


Højesteret


Højesteret afgjorde, at Van der Boom Holding var erstatningsansvarlig for betaling af sagsomkostninger til myndighederne. Højesteret lagde vægt på, at det, i hvert fald efter ophøret af den erhvervsmæssige aktivitet i 2009, måtte have stået ledelsen (dvs. Van der Boom Holding) klart, at Nethleas ikke kunne finansiere de mulige omkostninger forbundet med sagen. Det var således ansvarspådragende, at Nethleas’ ledelse, på trods af kendskabet til sagens tabsrisiko, ikke sørgede for finansiering i tilfælde af, at selskabet ville tabe sagen. Højesteret stadfæstede Østre Landsrets skønsmæssigt fastsatte erstatning.


Bech-Bruuns kommentar


Dommen fastslår, at et selskabs ledelse skal indkalkulere tabsrisikoen, når den tager stilling til finansiering af en retssags omkostninger. Det kan være ansvarspådragende for et selskabs ledelse, hvis man ikke sikrer sig, at selskabet kan betale eventuelle sagsomkostninger, hvis sagen tabes.

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted