Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Klagesag skal forelægges for EU-Domstolen

Horten
27/01/2020
Klagesag skal forelægges for EU-Domstolen
Horten logoKlagenævnet for Udbud har 16. januar 2020 besluttet at forelægge en række spørgsmål for EU-Domstolen om, hvorvidt anslået og maksimal værdi og mængde på en rammeaftale skal angives i udbudsbekendtgørelsen – samt om manglende angivelse skal medføre, at en kontrakt skal erklæres for uden virkning.


Den præjudicielle forelæggelse skal ses i sammenhæng med Autorità- dommen (C-216/17), som har fået en del omtale – ikke mindst efter dommen blev kommenteret af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens notat af 20. august 2019, som efterfølgende blev revideret 13. november 2019.


Klagesagen hos klagenævnet


Region Nordjylland og Region Syddanmarks udbød i starten af 2019 en rammeaftale om køb af sonderemedier. Efter tildeling af rammeaftalen klagede en forbigået tilbudsgiver, Simonsen & Weel A/S, til Klagenævnet for Udbud.

Klagen gik på, at der i udbudsbekendtgørelsen for den pågældende rammeaftale hverken var udfyldt "anslået samlet værdi" (pkt. II.1.5) eller "anslået værdi" (pkt. II.2.6), og udbudsbekendtgørelsen indeholdt desuden ingen oplysninger om udbuddets anslåede værdi eller den anslåede værdi af rammeaftalen.

Udbudsbekendtgørelsen indeholdt heller ikke oplysninger om rammeaftalernes maksimale værdi enkeltvis eller samlet, ligesom der ikke i udbudsbekendtgørelsen var oplysninger om den anslåede eller maksimale mængde varer, der påtænktes indkøbt under rammeaftalerne.

Klager gjorde herefter gældende, at ordregiver har handlet i strid med udbudslovens §§ 56 og 128, stk. 2, samt ligebehandlings- og gennemsigtighedsprincippet i udbudslovens § 2 ved ikke i udbudsbekendtgørelsen at angive hverken (I) den anslåede mængde eller den anslåede værdi eller (II) den maksimale mængde eller maksimale værdi af de varer, der skal leveres i henhold til den udbudte rammeaftale.

Klager nedlagde påstand om, den indgåede rammeaftale skal erklæres for uden virkning. Dette begrundes med, at de nævnte undladelser indebærer, at den indgåede rammeaftale ikke har sammenhæng med den offentliggjorte udbudsbekendtgørelse, hvorfor udbudspligten ikke er afløftet.


De præjudicielle spørgsmål


Klagenævnet for Udbud har forelagt EU-domstolen en række spørgsmål, her gengivet i forsimplet form:

  1. Skal udbudsbekendtgørelsen indeholde oplysning om den anslåede mængde og/eller den anslåede værdi af leverancerne i den udbudte rammeaftale?

  2. Skal udbudsbekendtgørelsen eller udbudsbetingelserne indeholde en maksimal mængde og/eller en maksimal værdi af leverancerne i den udbudte rammeaftale, således at rammeaftalen har udtømt sine virkninger, når denne grænse er nået?

  3. Skal udbudsreglerne fortolkes således, at en kontrakt skal erklæres for uden virkning efter reglerne om kontrakttildeling uden forudgående offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse, hvis:  • udbudsbekendtgørelsen ikke lever op til kravet om oplysning af anslåede mængder og/eller anslåede værdi, uanset at udbudsbetingelserne indeholder et estimat over dette?

  • ordregiver har tilsidesat pligten til i udbudsbekendtgørelsen eller udbudsbetingelserne at fastsætte en maksimal mængde og/eller maksimal værdi af leverancerne under den udbudte rammeaftale?


Først når EU-Domstolens svar foreligger, vil Klagenævnet for Udbud træffe en endelig afgørelse i klagesagen.


Links til mere info


Farvel til rammeaftaler som vi kender dem

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens notat om Autorita-dommen (C-216/17)

Kendelsen fra Klagenævnet for Udbud om forelæggelse af præjudicielle spørgsmål for EU-domstolen

Autorità-dommen

 
 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Hvilke oplysninger skal en "light" udbudsbekendtgørelse indeholde?
Hvilke oplysninger skal en "light" udbudsbekendtgørelse indeholde?
07/02/2024
Udbud
Er budgettet til forhandling?
Er budgettet til forhandling?
05/02/2024
Udbud
Udbudsfejl koster ordregiver 4 millioner
Udbudsfejl koster ordregiver 4 millioner
08/02/2024
Udbud, Fast ejendom og entreprise
Ny kendelse fra Klagenævnet for Udbud sætter skarpt på light-regimets fleksible regler
Ny kendelse fra Klagenævnet for Udbud sætter skarpt på light-regimets fleksible regler
09/02/2024
Udbud
Udvidelse af FDI-forordningen på vej
Udvidelse af FDI-forordningen på vej
19/02/2024
Udbud, EU-ret, Compliance
Vinder uden præmie
Vinder uden præmie
14/02/2024
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted