Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Kan restauranter opkræve no-show gebyrer?

Dansk Erhverv
24/10/2016
Kan restauranter opkræve no-show gebyrer?


Restauranter har - på lige fod med erhvervsdrivende i andre brancher - mulighed for at opkræve no-show gebyrer, forudsat at visse betingelser er opfyldt. Læs her, hvilke betingelser der skal være opfyldt.


Udeblivelser koster på bundlinjen


Hver dag året rundt oplever restauranter, at deres gæster udebliver fra reservationer. Det betyder tomme borde og mistede indtægter for restauranterne, som ofte ikke kan få genbesat de reserverede borde og således heller ikke kan få solgt ydelsen til anden side. Restauranterne kan endda opleve at have afvist kunder med henvisning til en reservation, som så efterfølgende bliver ramt af et ”no-show”.

No-shows opleves som et stigende problem for restauranterne, og især de mindre restauranter er sårbare over for no-shows og rammes hårdt af den mistede indtjening. Det er derfor af stor interesse for restauranterne at vide, om det er lovligt at opkræve de såkaldte no-show gebyrer, der allerede i dag i et vist omfang bliver krævet i branchen.

Spørgsmålet er i øjeblikket genstand for en del opmærksomhed i forhold til de juriske betingelser, der er forbundet med opkrævningen af gebyrerne. Nedenfor redegør vi nærmere for vores vurdering af spørgsmålet.


Hvad siger lovgivningen?


Hvis der lovligt skal opkræves no-show gebyrer skal dette ske i overensstemmelse med reglerne i blandt andet aftaleloven, købeloven, markedsføringsloven og forbrugeraftaleloven.

Der er efter Dansk Erhvervs vurdering ikke regler i denne lovgivning, der generelt er til hinder for, at erhvervsdrivende fastsætter no-show gebyrer. Der gælder derfor som udgangspunkt aftalefrihed mellem restauranterne og deres gæster. Restauranter har således - på lige fod med erhvervsdrivende i andre brancher - mulighed for at opkræve no-show gebyrer, forudsat at visse betingelser er opfyldt. I det følgende oplister vi de betingelser der skal være opfyldt, for at restauranterne lovligt kan opkræve gebyrerne.

Det bemærkes, at et no-show gebyr kan opkræves enten som et reservationsgebyr, en forudbetaling eller et depositum.


Hvilke betingelser skal være opfyldt?


Betingelse 1: Gebyret skal være udtrykkeligt vedtaget (accepteret) af kunden
Det er udgangspunktet, at restaurantens forretningsbetingelser, herunder om no-show gebyrer, finder anvendelse mellem restauranten og kunden, hvis forretningsbetingelserne udtrykkeligt er vedtaget af kunden. I dette tilfælde vil et no-show gebyr anses for at have hjemmel i selve aftalen mellem de to parter. Det er i den henseende afgørende, at restauranten klart og tydeligt har oplyst forbrugeren om gebyret, hvis dette skal anses for at være udtrykkeligt vedtaget mellem de to parter. Dette krav svarer samtidig til markedsføringslovens bestemmelser om god markedsføringsskik. Det følger heraf, at gebyret klart skal fremgå af restaurantens aftale med kunden, fx i forbindelse med, at reservationen gennemføres.

Hvis virksomheden klart og tydeligt har oplyst kunden om gebyret, og kunden udtrykkeligt har vedtaget dette, eksempelvis ved afgivelse af sine betalingsoplysninger, vil betingelsen som udgangspunkt være opfyldt.

Betingelse 2: Gebyret skal være rimeligt
Det følger endvidere af reglerne om god markedsføringsskik, samt af aftaleloven, at gebyret ikke må være urimelig højt eller på anden måde urimeligt for kunden.

Hvorvidt dette krav er opfyldt, må ske ved en konkret vurdering i det enkelte tilfælde. Rimeligheden af gebyrets størrelse må ses i sammenhæng med det beløb, som restauranten ville have tjent, hvis kunden var mødt op. Dette forhold kan i praksis være forbundet med betydelig tvivl, da det typisk er uvist, hvilket beløb kunden konkret ville have købt for. Restauranterne bør derfor sikre sig, at gebyret ikke fastsættes for højt, samt at kunden udtrykkeligt har accepteret beløbets størrelse.

Betingelse 3: Gebyret må ikke være usagligt
Det er vores vurdering, at denne betingelse vil være opfyldt, hvis no-show gebyrerne er ens for alle kunder – eller er sagligt differentieret – og gebyrerne er fastsat, fordi den pågældende restaurant erfaringsmæssigt mister omsætning som følge af no-show.

Alle tre ovenstående betingelser skal være opfyldt, for at der er tale om lovlig fastsættelse af no-show gebyrer.


Hvad bringer fremtiden?


Forbrugerombudsmanden er i øjeblikket i dialog med restaurationsbranchen om spørgsmålet og har indledt en undersøgelse af praksis og af retstilstanden på området. Forbrugerombudsmanden har dog i sin tidligere praksis både direkte og indirekte anerkendt muligheden for at opkræve no-show gebyrer.

Danske Erhverv holder jer orienteret, når der foreligger nyt om spørgsmålet.

Læs erhvervs- og vækstministerens svar af 13. september 2016 på udvalgsspørgsmål om emnet her
 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Entreprisekontrakter i nybyggeri – hvad skal du som bygherre være opmærksom på?
Entreprisekontrakter i nybyggeri – hvad skal du som bygherre være opmærksom på?
20/03/2024
Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Høring om ændring af kontantreglen: 1.000-kronesedlen kan afvises
Høring om ændring af kontantreglen: 1.000-kronesedlen kan afvises
21/03/2024
Øvrige
Online shopping - kan virksomheden sætte ind overfor misbrug af forbrugernes returrettigheder?
Online shopping - kan virksomheden sætte ind overfor misbrug af forbrugernes returrettigheder?
27/03/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
09/04/2024
EU-ret, Øvrige, Medieret
Refusion via rejsebureau
Refusion via rejsebureau
11/04/2024
Øvrige, Transportret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted