Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Hvornår hæfter ægtefæller for hinandens skat?

TVC Advokatfirma
17/01/2023
Hvornår hæfter ægtefæller for hinandens skat?
TVC Advokatfirma logo
Det ses undertiden, at en ægtefælle pådrager sig en restskat, som denne ikke er i stand til at betale, og i sådanne tilfælde kan den anden ægtefælle komme til at hæfte for betalingen.

Det er udgangspunktet, at ægtefæller alene hæfter for sin egen gæld, men det er vigtigt at være opmærksom på, at der i forhold til netop skattegæld er en undtagelse hertil i § 12 i gældsinddrivelsesloven, som i dag har følgende ordlyd:


”Er udlæg for skattebeløb forgæves forsøgt hos den skattepligtige selv, kan udlæg ske i ejendele, der tilhører den med denne samlevende ægtefælle, eller om nødvendigt i ejendele, der tilhører børn, og som er medregnet ved den skattepligtiges skatteansættelse. Dette gælder ikke ved udlæg hos en indeholdelsespligtig for skattebeløb, som denne har været pligtig at indeholde.”


Som det fremgår af ovennævnte bestemmelse i gældsinddrivelsesloven, kan en ægtefælle således komme til at hæfte subsidiært for den anden ægtefælles skattegæld.


Hvornår hæfter ægtefæller for hinandens skattegæld?

Som allerede fremhævet, er der tale om en subsidiær hæftelse, hvormed menes, at hæftelsen først bliver aktuel, når Skatteforvaltningen, herunder f.eks. Gældsstyrelsen, forgæves har foretaget udlæg for den skyldige skattegæld hos den ægtefælle, som i første omgang har pådraget sig skattegælden overfor Skatteforvaltningen.


Således skal følgende tre betingelser være opfyldt:


  1. For det første skal – som allerede anført – udlæg eller andre retsforfølgningsskridt være forsøgt hos den skattepligtige selv.
  2. For det andet er det videre en betingelse, at ægtefællerne er faktisk samlevende og gift på udlægstidspunktet. Dette gælder, uanset om samlivet foregår her i landet eller i udlandet
  3. For det tredje er det endelig en betingelse, at skattegælden udspringer af ægtefællernes indkomstskatter for det indkomstår, hvor ægteskabet indgås eller senere år og således ikke indkomstskatter for indkomstår før ægteskabets indgåelse.

Det er i øvrigt uden betydning, om den ene eller begge ægtefæller har særeje eller ikke, ligesom hæftelsen også er uafhængig af skatteyders konkurs, tvangsakkord m.v. – dog med undtagelse for, at der er indledt gældssanering for skyldneren, jf. TfS 1987, 409 V og Den juridiske vejledning 2022-1, G.A.3.1.7.6.


Hvis skattegælden er opstået som følge af en afgørelse truffet af Skattestyrelsen (tidligere SKAT), bør det overvejes, om der er grundlag for at påklage denne. Dette med henvisning til, at afgørelsen indholdsmæssigt er forkert, eller Skattestyrelsen ikke har iagttaget de processuelle krav, som kræves under sagsbehandlingen af en sag med den konsekvens, at skattekravet ikke kan opretholdes, uanset om afgørelsen indholdsmæssigt er korrekt.


Det ses ikke sjældent, at det også kan være relevant at søge om genoptagelse af tidligere skatteansættelser, hvis Skattestyrelsen har skønnet indkomst i disse, og det først er blevet konstateret i forbindelse med en opkrævning af restskat.


Har du modtaget en afgørelse og efterfølgende opkrævning af restskat?

Hvis du er i tvivl om konsekvenserne af en afgørelse truffet af Skatteforvaltningen, herunder Skattestyrelsen, er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende drøftelse af dette.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Hvorfor er det så vigtigt at have en ejeraftale mellem ejerne af små og mellemstore virksomheder? Fordi fordi Selskabsloven ikke tager stilling til mange af de helt væsentlige forhold, som typisk opstår mellem ejerne. Bliv klogere i denne episode og få gode input til hvordan du kommer i gang samt hvad en ejeraftalen skal indeholde.
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kryptovaluta: Nyt om tabsfradrag
Kryptovaluta: Nyt om tabsfradrag
11/11/2024
Skatte- og afgiftsret
Lang forsinkelse i horisonten
Lang forsinkelse i horisonten
06/11/2024
Transportret, Øvrige
Er en del af ejendommen skyllet i havet?
Er en del af ejendommen skyllet i havet?
06/11/2024
Fast ejendom og entreprise, Skatte- og afgiftsret
Bortfald af maskeret udlodning
Bortfald af maskeret udlodning
06/11/2024
Skatte- og afgiftsret
Lagerbeskatning af finansielle kryptoaktiver
Lagerbeskatning af finansielle kryptoaktiver
21/11/2024
Skatte- og afgiftsret
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
Beskyttelse af forretningshemmeligheder og anvendelsen af NDA’er
18/11/2024
Kontraktret, Øvrige, Immaterialret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted