Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Hvem har retlig interesse i at klage over et annulleret udbud?

Kromann Reumert
18/03/2022
Hvem har retlig interesse i at klage over et annulleret udbud?
Kromann Reumert logo
Klagenævnet for Udbud har afsagt en principiel kendelse om, hvorvidt en virksomhed, som ikke har afgivet tilbud, har retlig interesse og kan klage over et udbud, som ordregiveren har annulleret. Læs om sagen i denne nyhed.

Klagenævnet for Udbuds kendelse af 28. januar 2022: Steelco Nordic A/S mod Region Sjælland


Kort om sagen

Region Sjælland udbød i juni 2021 rammeaftaler for løbende indkøb af instrumentvaskere og steriliseringsudstyr. Steelco Nordic afgav ikke tilbud, men klagede over udbuddet i november 2021. Knap en uge efter klagen annullerede regionen udbuddet som en konsekvens af EU-Domstolens og Klagenævnet for Udbuds afgørelser i Simonsen & Weel-sagen, idet regionens udbudsmateriale tilsyneladende ikke opfyldte den nye afgørelses krav til oplysning om estimerede og maksimale mængder eller værdier.


Steelco Nordic fastholdt imidlertid en stor del af klagen, blandt andet påstande om et bestemt mindstekrav og om metoden til beregning af driftsomkostninger.


Region Sjælland påstod at klagen skulle afvises med henvisning til, at Steelco Nordic ikke havde retlig interesse i det annul-lerede udbud.

Klagenævnet for Udbuds kendelse


Klagenævnet for Udbud udtalte, at enhver, der har en retlig interesse, kan indgive en klage, hvilket indebærer, at klageren skal have en konkret og direkte interesse i at få Klagenævnets stillingtagen til, om udbudsreglerne er tilsidesat.


Klagenævnet fandt med det som afsæt, at Steelco Nordic ikke havde den fornødne retlige interesse i klagen, fordi Steelco Nordic ikke havde afgivet tilbud ved udbuddet, som senere blev annulleret.


Vores bemærkninger

Klagenævnet har i tidligere praksis fastslået, at en tilbudsgiver kan have "retlig interesse" i et annulleret udbud. Det følger eksempelvis af Klagenævnets kendelse af 12. oktober 2004, Køster mod Morsø Kommune. Den tidligere praksis vedrører imidlertid tilfælde, hvor klageren havde afgivet tilbud i det senere annullerede udbud. Steelco Nordic havde derimod ikke afgivet tilbud i Region Sjællands udbud, og udfaldet blev derfor et andet. Forskellen skyldes formentlig, at en forbigået tilbudsgiver kan være berettiget til erstatning, selvom udbuddet efterfølgende er annulleret, og at tilbudsgiveren derfor har en retlig interesse i at klage. En klager, som ikke har afgivet tilbud, kan derimod ikke opnå erstatning.


Det følger af Klagenævnet for Udbuds kendelse, at en virksomhed, som ikke har afgivet tilbud i henhold til udbuddet, ikke har den fornødne retlige interesse i at klage over udbuddet, når ordregiveren har annulleret det.


Læs Klagenævnet for Udbuds kendelse

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på i ovenstående video.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted