Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Hvad skal droneindustrien være opmærksom på i den kommende EU-regulering?

NJORD Law Firm
27/06/2017
Hvad skal droneindustrien være opmærksom på i den kommende EU-regulering?

Det europæiske luftfartsagentur EASA har fremlagt et forslag til fælles regulering. Formålet er, at der inden for EU skal være en fælles regulering af droner inden udgangen af 2018. Orienterer man sig om hovedpunkterne i den forventede regulering, kan man som virksomhed være på forkant med udviklingen på dette område.


Bag reguleringen ligger to overordnede hensyn: Privatlivets fred – herunder databeskyttelse – og sikkerhed.

En nylig undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at befolkningen er skeptisk over for dronerne. For selv de små mikrodroner, hvor sikkerhedsfaren er minimal, kan tage billeder og opfange personlige oplysninger.

Et helt væsentligt led i de forventede regler bliver derfor også krav om registrering af stort set alle droner. Det har længe været ventet og må betragtes som en uundgåelig udvikling, at droner skal registreres, for uden registrering kan dronereguleringen ikke håndhæves.


Droner skal klassificeres


Konkret lægger EASA op til, at droner fremover skal klassificeres, og det afhænger af klassificeringen, hvordan dronerne som udgangspunkt må anvendes.

For såvel danske droneproducenter som operatører vil det derfor allerede nu være relevant at tænke fremtidig klassificering ind i forhold til den påtænkte anvendelse af dronerne. Det vil være direkte uhensigtsmæssigt at udvikle en drone, der efterfølgende ikke må anvendes til det formål, hvortil den er udviklet.

Klassificeringen vil blandt andet betyde begrænsninger på, hvor højt droner må flyve, og hvor tæt på mennesker de må operere. En del af begrænsningerne og kravene kan ses i skemaet nedenfor:
Hvilke tilladelser vil fremover skulle indhentes?


Den fælles regulering vil også medføre, at det kræver tilladelse for at kunne anvende en drone. Tildelingen af tilladelser bliver dog relativ fleksibel, så der fx kan udstedes tilladelser gældende for længere perioder, og så der i forbindelse med tilladelsen kan tages stilling til alle forhold omkring operationen, droner, droneføreren osv.

For særlige flyvninger vil der dog blive stillet ret omfattende krav til dokumentationen.

I sit udkast lægger EASA imidlertid også op til, at der kan udstedes et såkaldt ”LUC” (light UAS operator certificate). Det indebærer, at indehaveren principielt kan udstede tilladelse til egne flyvninger.

Operatørerne vil derfor være et skridt foran, hvis de allerede nu tænker over, om der skal allokeres ressourcer til at opnå et sådan certifikat og påbegynder processen med etablering af politikker. Samtidig skal alle producenter og importører gøre klar til at foretage CE-mærkning, udarbejde oplysningsfoldere og registrere droner, så de nye og omfattende krav til markedsføring kan overholdes.

EASA vil imidlertid ikke regulere alt. Det er op til de enkelte medlemsstater at afgøre, hvor det på de enkelte medlemsstaters område skal være forbudt at flyve, og hvor reglerne skal skærpes eller være mildere i forhold til den fælles regulering.

Trafik- Bolig- og Byggestyrelsens aktuelle dronezoner kan give en indikation om, hvor der i Danmark vil være restriktioner, ligesom det vil være muligt at slække kravene fx for brug af droner offshore.

Endnu er der ikke taget eksplicit stilling til flyvning med droner tæt ved fremmede skibe – som principielt er fremmed territorium – selv om det forekommer i praksis.


Du kan påvirke reguleringen!


Hvis du ønsker at påvirke reguleringen, har der siden 12. maj 2017 været åben for kommentering af forslagene, og det fortsætter frem til den 15. september 2017. EASA vil herefter samle alle bemærkninger og opdatere forslaget, så det endelige forslag kan sendes til Kommissionen inden udgangen af 2017.

Læs EASAs fulde forslag her

NJORD Law Firm arbejder sammen med droneindustrien i Danmark om at gennemgå, orientere om og eventuelt kommentere på forslaget. 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
NJORD Law Firm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted