Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Hvad betyder et no-deal Brexit for dig som varemærke- eller designrettighedshaver i UK?

Bech Bruun
09/04/2019
331
Hvad betyder et no-deal Brexit for dig som varemærke- eller designrettighedshaver i UK?
Bech Bruun logo
Der er en overhængende sandsynlighed for, at UK træder ud af EU uden en udtrædelsesaftale. Det får betydning for nuværende såvel som kommende rettighedshavere i UK. Den britiske regering har dog i løbet af de seneste måneder udgivet en række såkaldte ”No Deal guidelines” og lovforslag, der særligt relaterer sig til varemærker og designs. Herved forsøger den britiske regering at gøre udtrædelse af EU så smertefri for IP-rettighedshavere som muligt – deal eller no deal.


EU-varemærker og -designs, der er registreret inden Brexit


EU-varemærker og -designs vil automatisk blive ”konverteret” til en UK-rettighed med samme prioritet samt ansøgnings- og registreringsdatoer. Konverteringen sker omkostningsfrit og kræver ikke aktiv handling fra rettighedshaveren. Den nye UK-rettighed forfalder til fornyelse på samme tidspunkt som EU-rettigheden.

De britiske IP-myndigheder oplyser, at de konverterede rettigheder bevarer sine registreringsnumre, dog med tilføjelse af ”UK009”. Dette sker med henblik på at lette administrativt porteføljearbejde. Det vil være muligt for indehavere af EU-rettigheder at framelde sig den automatiske konvertering.

EU-rettighederne vil naturligvis fortsat være gældende i de øvrige EU-medlemsstater sideløbende.


EU-varemærker og -designs til fornyelse før og efter Brexit


Hvis EU-varemærket eller -designet skal og bliver fornyet før Brexit, løber såvel EU- som den konverterede UK-rettighed i yderligere 10 år og falder til fornyelse på samme tidspunkt.

Forfalder EU-varemærket eller -designet derimod først til fornyelse efter Brexit, vil der være gebyr forbundet med fornyelse af den nye konverterede UK-rettighed.

Endnu ikke-registrerede ansøgninger for EU-varemærker og -designs på dagen for Brexit
EU-varemærker og -designs, der er ansøgt, men ikke endeligt registreret på dagen for Brexit, skal genansøges separat i UK, hvis der ønskes beskyttelse i UK efter Brexit. Der vil være et registreringsgebyr forbundet hermed.

Der kommer til at gælde en 9-måneders periode, hvori der kan genansøges i UK uden tab af prioritet, således at UK-rettigheden får samme prioritet som det tidligere ansøgte EU-varemærke.


Nye ansøgninger før og efter Brexit


Det er formentlig for sent at opnå registrering af et EU-varemærke eller -design inden Brexit – afhængigt af, om UK får yderligere udsættelser af udtrædelsesdatoen - så det bør derfor overvejes, om der ved indlevering af EU-ansøgninger skal indleveres en tilsvarende ansøgning i UK, hvis der også ønskes beskyttelse i UK.


Uafsluttede indsigelser og ugyldighedssager ved EUIPO på dagen for Brexit


Udfaldet af en prøvelse af en EU-rettighed hos EUIPO vil ikke have betydning for den konverterede UK-rettighed. Hvis der ønskes prøvelse af en konverteret ret ved UKIPO, vil der skulle anlægges separat sag ved UKIPO herom.

Uafsluttede indsigelser og ugyldighedssager ved UKIPO på dagen for Brexit
Det er ikke udtrykkeligt angivet i materialet fra UKIPO eller af regeringen i UK, men for retstvister i UK forekommer det uundgåeligt, at retssager mod EU-rettigheder i UK vil fortsætte, dog med afsæt i den konverterede UK-rettighed i stedet.


Betydningen af varemærkebrug og omdømme indenfor og udenfor UK efter Brexit


Der lægges op til, at den brug, der er blevet gjort af et varemærke indenfor EU (fx i Frankrig) før Brexit, vil have betydning for det konverterede UK-varemærke.

Det er derimod mere tvivlsomt, om det samme gør sig gældende for velkendte varemærker og indarbejdede varemærker, da det vil forekomme juridisk mærkværdigt, hvis et varemærkes velkendthed i fx Tyskland eller Italien får betydning for, om den konverterede UK-rettighed skal anses for velkendt.


Konsumption af rettigheder før og efter Brexit


Konsumption i hele EØS vil fortsat gælde for UK. Det betyder således, at varer, der først er solgt i EØS uden UK, frit kan importeres og sælges i UK. Men omvendt vil varer, der først er solgt i UK efter Brexit, kunne blokeres som ulovlig parallelimport, hvis de efterfølgende sælges til EØS-lande.


Uregistrerede EU-designs


Uregistrerede EU-designrettigheder vil fortsat være beskyttede og vil kunne håndhæves i UK, indtil EU-rettigheden udløber.

Der tilstræbes et lignende system i UK efter Brexit, hvorefter der kan opnås uregistrerede designrettigheder i UK på samme måde som i EU, men dette er endnu ikke lovgivningsmæssigt vedtaget.

 

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 31.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Har du registreret din virksomheds varemærke?
Har du registreret din virksomheds varemærke?
19/11/2020
Immaterielret
Sø- og Handelsretten: Medarbejder havde ikke patentrettigheder over opfindelse udviklet under ansættelsesforholdet
Sø- og Handelsretten: Medarbejder havde ikke patentrettigheder over opfindelse udviklet under ansættelsesforholdet
30/09/2020
Immaterielret
IP overblik: September 2020
IP overblik: September 2020
08/09/2020
Immaterielret
To nye domme om produktefterligninger
To nye domme om produktefterligninger
17/06/2020
Immaterielret
IP overblik
IP overblik
12/05/2020
Immaterielret
Aller Media vinder principiel sag om ytringsfrihed
Aller Media vinder principiel sag om ytringsfrihed
24/04/2020
Immaterielret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted