Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Fremsat forslag til ny værdipapir­handelslov præciserer, at kontrolbesøg uden retskendelse kan ske hos børsnoterede selskaber, men ikke hos privat­personer

Kromann Reumert
17/10/2016
Fremsat forslag til ny værdipapir­handelslov præciserer, at kontrolbesøg uden retskendelse kan ske hos børsnoterede selskaber, men ikke hos privat­personer
Erhvervs- og vækstministeren har i går den 13. oktober 2016 fremsat lovforslag om ændring af bl.a. værdipapirhandelsloven (VPHL). I udkastet til lovforslaget, der blev sendt i høring i august, var det foreslået at give Finanstilsynet adgang til at foretage kontrolbesøg uden retskendelse hos juridiske og fysiske personer, der har pligter efter markedsmisbrugsforordningen (MAR). I det nu fremsatte lovforslag gives Finanstilsynet adgang til at foretage kontrolbesøg uden retskendelse hos virksomheder, der har pligter efter MAR, herunder noterede selskaber, mens denne adgang ikke gives over for fysiske personer. Vi er glade for præciseringen, men mener fortsat, at forslaget går videre, end hvad der kræves efter MAR.

PRÆCISERING I DET FREMSATTE LOVFORSLAG

HØRINGSUDKASTET
Den 28. september 2016 udsendte vi et nyhedsbrev om Finanstilsynets høring over forslag til lov om ændring af bl.a. VPHL. I høringsudkastet var det foreslået at indsætte en ny bestemmelse i VPHL § 87, hvorefter Finanstilsynet til enhver tid mod behørig legitimation og uden retskendelse kunne aflægge kontrolbesøg på forretningsstedet for fysiske og juridiske personer, der har pligter efter MAR. Kromann Reumert afgav også høringssvarom udkastet til lovforslag, hvor vi redegjorde for vores indsigelser mod forslaget.

DET FREMSATTE LOVFORSLAG
Erhvervs- og vækstministeren har nu fremsat lovforslag, hvor bl.a. VPHL foreslås ændret. I lovforslaget er det blevet præciseret, at Finanstilsynet gives adgang til at foretage kontrolbesøg uden retskendelse på forretningsstedet hos virksomheder, der har pligter i henhold til MAR.

I lovforslaget gives Finanstilsynet således ikke adgang til at foretage kontrolbesøg hos fysiske personer, der har pligter efter MAR, som det ellers var foreslået i høringsudkastet. Denne ændring imødekommer Kromann Reumerts høringssvar.

Ved virksomheder forstås ifølge lovbemærkningerne juridiske personer og små enkeltmandsvirksomheder af enkel struktur og med få ansatte, der ikke er omfattet af reglerne om juridiske personers strafansvar. Med lovforslaget vil Finanstilsynet altså kunne aflægge børsnoterede selskaber kontrolbesøg uden retskendelse, da disse i henhold til MAR bl.a. har pligt til at offentliggøre intern viden.

Ifølge lovbemærkningerne får Finanstilsynet som udgangspunkt udelukkende adgang til virksomheden og således ikke til private boliger. Hvis en virksomhed er så lille, at dets forretningslokale befinder sig i et privat hjem, får Finanstilsynet dog adgang hertil ifølge den foreslåede bestemmelse.

STADIG VIDTGÅENDE I FORHOLD TIL MAR

Selv med den ovenfor beskrevne præcisering er det fortsat vores opfattelse, at de foreslåede beføjelser til Finanstilsynet går videre, end hvad der ifølge MAR er nødvendigt for at opklare eventuelle overtrædelser af selskabers pligter i henhold til MAR. MAR kræver således ikke, at de kompetente myndigheder tillægges kompetence til at foretage kontrolbesøg hos selskaber uden retskendelse.

Lovforslaget forventes førstebehandlet den 25. oktober 206. Vi vil naturligvis følge lovforslagets behandling i Folketinget og holde jer opdateret herom.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Lovforslag om bæredygtighedsrapportering vedtaget: Implementerer CSRD i dansk ret
Lovforslag om bæredygtighedsrapportering vedtaget: Implementerer CSRD i dansk ret
14/05/2024
Compliance, Selskabsret, EU-ret
Vedtagelsen af L 107
Vedtagelsen af L 107
17/05/2024
Compliance, Finansiering og bankret, Selskabsret
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
23/05/2024
Selskabsret, Forsikring og erstatning
Ny lov vedtaget: Skærpede regler for registrering af ledelsesmedlemmer
Ny lov vedtaget: Skærpede regler for registrering af ledelsesmedlemmer
21/06/2024
Selskabsret
Ny regulering af demokratiske virksomheder
Ny regulering af demokratiske virksomheder
03/07/2024
Selskabsret, Øvrige
Bæredygtighedsrapportering – husk dialogen med medarbejderne!
Bæredygtighedsrapportering – husk dialogen med medarbejderne!
03/07/2024
Selskabsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted