Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forslag til ny dansk lov om forretningshemmeligheder fremsat

Bech Bruun
15/01/2018
Forslag til ny dansk lov om forretningshemmeligheder fremsat
Lovforslaget implementerer Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om beskyttelse af forretningshemmeligheder (2016/943/EU). Med lovforslaget kan danske virksomheder se frem til et styrket fokus på beskyttelse af deres forretningshemmeligheder og knowhow.


Erhvervsministeren har i går fremsat forslag til ”lov om forretningshemmeligheder”. Lovforslaget er i store træk identisk med lovudkastet, der blev sendt i høring den 6. oktober 2017, som du kan læse vores bemærkninger til her.

Det netop fremsatte lovforslag indarbejder delvis de indkomne høringssvars anbefalinger. En række høringssvar udtrykte blandt andet kritik af, at bemærkningerne til lovudkastet unødvendigt begrænsede danske virksomheders adgang til ”reverse engineering”. Den gængse definition af ”reverse engineering” er, at der foretages en teknisk, kemisk eller lignende undersøgelse af et produkt, der er tilgængeligt på markedet for derigennem at afdække de bagvedliggende forretningshemmeligheder. I bemærkninger til lovudkastets definition af forretningshemmeligheder fremgik det, at visse - væsentlige - former for reverse engineering ikke ville udgøre en lovlig erhvervelse af forretningshemmeligheder. Denne bemærkning er ikke fastholdt i lovforslaget. Bech-Bruun anser det som meget positivt for danske virksomheder, at denne unødvendige begrænsning i adgangen til at udføre ”reverse engineering” ikke er opretholdt.

Et af direktivets hovedprincipper er beskyttelsen af ytringsfrihed, herunder for medier og arbejdstagere og –repræsentanter (særligt whistleblowere). Erhvervsministeren har i det netop fremsatte lovforslag vurderet det nødvendigt at indskrive direkte i lovteksten, at sådanne ytringer er undtaget for retsforfølgelse, selvom de omfatter erhvervshemmeligheder.

Derimod har Erhvervsministeren ikke fulgt flere anbefalinger om, at virksomhederne skal kunne anvende bevissikringsreglerne med henblik på at styrke mulighederne for at håndhæve over for misbrug af forretningshemmeligheder. Det er Bech-Bruuns opfattelse, at det er ganske uhensigtsmæssigt, at der ikke på nuværende tidspunkt er grundlag for, at der kan gennemføres bevissikring på baggrund af misbrug af forretningshemmeligheder.


Lovforslagets væsentligste elementer


  • Begrebet ”Forretningshemmeligheder” defineres. Definitionen læner sig op ad hidtidig retspraksis’ definition af begrebet. Ligeledes defineres ulovlig erhvervelse, misbrug og videregivelse af forretningshemmeligheder med inspiration i gældende retspraksis herom.

  • Søgsmålsfrister introduceres. Indehaveren af forretningshemmeligheder skal anmode om midlertidigt forbud/påbud eller anlægge retssag om overtrædelse af reglerne inden for seks måneder. Det er dog fortsat uklart, hvorledes disse frister vil skulle beregnes i praksis.

  • Sanktionsmulighederne ved overtrædelse af reglerne inkluderer som noget nyt beslaglæggelse og udlevering af krænkende produkter. Endvidere udvides de økonomiske beføjelser, så en virksomhed kan opnå økonomisk godtgørelse i tillæg til erstatning.

  • Retten kan undtagelsesvist tillade fortsat misbrug af forretningshemmeligheder mod sikkerhedsstillelse eller økonomisk godtgørelse til indehaveren af forretningshemmeligheden.

  • Markedsføringslovens § 23 (som regulerer forbuddet mod uretmæssig anvendelse og videregivelse af erhvervshemmeligheder for personer, der var tilknyttet en virksomhed) ophæves.Tidsplan


Folketingets første behandling af lovforslaget er sat på dagsordenen den 23. januar 2018. I henhold til EU-direktivet (2016/943/EU) skal medlemsstaterne senest den 9. juni 2018 have implementeret direktivet i national lovgivning.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Bech Bruun logo
København
Gdanskgade 18
2150 Nordhavn
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nu kommer valgplakater op igen
Nu kommer valgplakater op igen
21/05/2024
Øvrige
Vegansk ret på menuen
Vegansk ret på menuen
21/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Øvrige
Pludselig sygdom var usædvanlig omstændighed
Pludselig sygdom var usædvanlig omstændighed
28/05/2024
Øvrige, Forsikring og erstatning
Vegansk patient blev ikke forskelsbehandlet under indlæggelser på Hvidovre Hospital
Vegansk patient blev ikke forskelsbehandlet under indlæggelser på Hvidovre Hospital
04/06/2024
EU-ret, Øvrige
Regeringen udgiver ny solcellestrategi
Regeringen udgiver ny solcellestrategi
04/06/2024
Energi og forsyning, Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Nye regler skal nedbringe sagsbehandlingstiden af civile retssager
Nye regler skal nedbringe sagsbehandlingstiden af civile retssager
11/06/2024
Retssager og voldgift, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted