Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Første bøde for overtrædelse af reglerne i persondataforordningen

Hulgaard Advokater
29/03/2019
Første bøde for overtrædelse af reglerne i persondataforordningen
Hulgaard Advokater logo
Datatilsynet har politianmeldt og indstillet et selskab til en bøde på 1,2 mio. kr. for manglende sletning af personoplysninger. Sagen drejer sig om, at taxaselskabet Taxa 4×35 ifølge eget udsagn anonymiserer kundernes data vedrørende bestilling og afvikling af taxature efter 2 år.

Ved et tilsynsbesøg i efteråret 2018 kunne Datatilsynet dog konstatere, at Taxa4x35 kun anonymiserede oplysninger om navn. Kunderne kunne stadig identificeres via deres telefonnumre, og dermed kunne alle data om deres taxature, herunder opsamlings- og afsætningssted føres tilbage til konkrete personer. Selskabet oplyste, at telefonnummeret først slettes efter 5 år, fordi det er nøglen til virksomhedens database, hvorfra man benytter statistiske data til produkt- og forretningsudvikling.


På tidspunktet for tilsynet var der registreret oplysninger om ca. 8,9 mio. taxature, som kunne henføres til konkrete personer.


Efter Datatilsynets opfattelse kan man ikke fastsætte en slettefrist, som er 3 år længere end nødvendigt, bare fordi anonymisering er besværliggjort af virksomhedens system, og fordi man ønsker fortsat at kunne benytte oplysningerne.


Som led i tilsynet kunne Datatilsynet også konstatere, at der hos Taxa 4×35 var uklarhed om behandlingshjemlen for de omtalte oplysninger samt manglende dokumentation af procedurer for sletning.


Som udgangspunkt skal alle personoplysninger slettes eller opbevares på en sådan måde, at det ikke er muligt at identificere de registrerede personer i et længere tidsrum end nødvendigt for at udføre den behandling, oplysningerne er indsamlet til. En evt. længere opbevaring af oplysningerne, skal være begrundet i lovgivning og retslige principper, såsom dokumentationskravet i henhold til bogføringsloven.


Hvis man fortsat ønsker at benytte kundedata til statistiske formål eller lignende skal de opbevares på en sådan måde, at de ikke længere er personhenførbare. Dette kan fx gøres ved at anonymisere oplysningerne.


En anonymisering af personoplysninger indebærer, at ingen fysiske personer efterfølgende ud fra oplysningerne, eller i kombination med andre oplysninger, kan identificeres. Det er en betingelse for anonymisering, at den er uigenkaldelig, dvs. at den eller de pågældende fysiske personer ikke med nogen midler kan knyttes tilbage til de pågældende oplysninger.


Læs mere om den konkrete sag på Datatilsynets hjemmeside her.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Hulgaard Advokater logo
Kolding
Birkemose Allé 41
6000 Kolding
32 70 64 34
mail@hulgaardadvokater.dk
Aarhus
Marselisborg Havnevej 22, 1.
8000 Aarhus C
Ballerup
Borupvang 3
2750 Ballerup
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Legal Counsel
Bliv databeskyttelsesrådgiver (DPO) i Transportministeriets koncern. Vi har brug for dig!
Jurist med interesse for databeskyttelsesret til Statens Serum Institut
Vi søger 4 kollegaer til juridisk afdeling i Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted