Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Flere billige boliger

Bech Bruun
27/06/2018
197
Flere billige boliger
Bech Bruun logo
Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det. Det samme kan man langt hen ad vejen sige om den såkaldte boligmangel, som i hvert fald siden 1940'erne har været et tilbagevendende spøgelse i den danske politiske debat. Det gælder i hvert fald, hvis man siger, "... men ingen gør noget effektivt ved det."


Nu har transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) imidlertid inviteret alle kommuner i hovedstaden til et boligtopmøde med en klar dagsorden: Der skal være flere boliger i København. Tanken er at genoprette balancen mellem udbud og efterspørgsel på boligområdet.

Relevante virkemidler
I sin pressemeddelelse om invitationen angiver ministeren ikke virkemidler til at få flere boliger, men det er vel også netop tanken, at man på topmødet skal diskutere relevante virkemidler.

Uanset at vi altså endnu ikke rigtigt ved hvilke nye tiltag, som kan komme ud af et sådant topmøde, er der alligevel grund til at beskæftige sig med den underliggende tanke bag ministerens invitation.

Siden 1940'erne har svaret på den såkaldte boligmangel typisk været regulering.

Vi har selvsagt haft prisregulering i mange former, men også regler om tilskud både til udlejer og lejer, forbud mod nedrivninger, nedlæggelse af boliger og forbud mod renoveringer. Men vi har også haft egentlig rationering i form af et boliganvisningsudvalg, som bestemte, hvem der måtte leje hvilke lejligheder, for at størrelsen og beboersammensætningen kunne passe sammen.

Men på trods af de mange forskellige tiltag diskuterer vi altså stadig boligmangel nu ca. 80 år senere. Noget tyder altså på, at regulering ikke afhjælper boligmangel. Det er måske derfor, at ministeren nu tilsyneladende kigger i en anden værktøjskasse for at løse problemet.

Grundlæggende økonomi
I stedet for at afbøde boligmanglens virkninger med regulering er ministerens målsætning nu tilsyneladende at komme boligmanglen helt til livs ved at skabe balance mellem udbud og efterspørgsel på boliger.

Som udgangspunkt er der god grund til at være positiv over for tanken. Basal økonomisk lærdom tilsiger, at stigende udbud af boliger vil få prisen til at falde, og at prisen vil blive ved med at falde, til den nærmer sig marginalomkostningen ved at producere flere boliger.

Et øget boligudbud er således en effektiv vej (og måske endda den eneste vej) til endeligt at aflive boligmanglen. Det vil derfor være meget velgørende, hvis politikere med interesse for boligmarkedet fremover vil fokusere på at øge udbuddet frem for pletvis symptombehandlende regulering.

På vej mod nul boligmangel?
Når nu ministeren sådan set har den rigtige målsætning, kan vi så forvente, at boligmanglen er en saga blot om nogle år?

Svaret afhænger i høj grad af de virkemidler, som ministeren og ikke mindst de berørte kommuner vil tage i brug.

Da den meget høje efterspørgsel efter boliger typisk retter sig mod bestemte områder, som allerede er fuldt udbyggede, vil en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel kræve, at bygningsmassen i disse eftertragtede områder fortættes, og det kan i almindelighed kun ske i større skala ved at bygge i højden.

Det mest effektive vil derfor være systematisk at øge den maksimalt tilladte bebyggelse over en bred kam. For at fastholde kvaliteten i byen bør bebyggelsesprocenten som centralt styringsredskab erstattes af arkitektoniske og byplanlægningsmæssige kvalitetskrav, således at vi kan opretholde kvaliteten i en by med mange flere boliger.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 30.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Flertal i Højesteret: Oprensning af grøft er ikke ’gravearbejder’
Flertal i Højesteret: Oprensning af grøft er ikke ’gravearbejder’
I dag
Fast ejendom og entreprise
Forældrekøb kan fortsat placeres i virksomheds­ordningen
Forældrekøb kan fortsat placeres i virksomheds­ordningen
I dag
Skatte- og afgiftsret, Fast ejendom og entreprise
Genopfyldning af forsikringssum efter en skade. Hvem har pligten – og hvad er konsekvensen af at undlade det?
Genopfyldning af forsikringssum efter en skade. Hvem har pligten – og hvad er konsekvensen af at undlade det?
25/11/2020
Forsikring og erstatning, Fast ejendom og entreprise
COVID-19 i entrepriseforhold
COVID-19 i entrepriseforhold
17/11/2020
Fast ejendom og entreprise
Hvad er en sædvanlig selvrisiko i en brand- og stormskadeforsikring i AB 92/AB 18?
Hvad er en sædvanlig selvrisiko i en brand- og stormskadeforsikring i AB 92/AB 18?
11/11/2020
Fast ejendom og entreprise
Nye regler om ladestandere til el-biler som følge af politisk ønske om flere el-biler i 2030
Nye regler om ladestandere til el-biler som følge af politisk ønske om flere el-biler i 2030
28/10/2020
Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted