Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Finder udbudsloven anvendelse, hvis udbudsbekendtgørelsen afsendes sidst i december 2015?

Bech Bruun
14/12/2015
Finder udbudsloven anvendelse, hvis udbudsbekendtgørelsen afsendes sidst i december 2015?
Skal et udbud betragtes som iværksat, når udbudsbekendtgørelsen er sendt af sted til EU’s publikationskontor? Eller er udbuddet først iværksat, når udbudsbekendtgørelsen offentliggøres i EU-Tidende?

Udbudsloven træder i kraft den 1. januar 2016. Det fremgår af udbudslovens § 196, stk. 2, at udbudsloven ikke finder anvendelse på udbud, der er iværksat inden den 1. januar 2016. Begrebet ”iværksat” er præciseret i lovbemærkningerne:

”Ved iværksat skal forstås tidspunktet for ordregiverens offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse”.

Når ordlyden af § 196, stk. 2, sammenholdes med lovbemærkningerne, kan der opstå tvivl om, hvornår et udbud skal anses for at være blevet ”iværksat”.

Efter de nugældende regler anses et udbud for at være blevet iværksat på det tidspunkt, hvor ordregiveren har sendt udbudsbekendtgørelsen til offentliggørelse hos EU’s Publikationskontor.

Vi har været i dialog med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som – noget overraskende – giver udtryk for, at det fremover er datoen for offentliggørelsen i EU-Tidende, der er afgørende for, om et udbud er iværksat, og dermed for hvilke regler, der finder anvendelse.

Hvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har ret i, at udbuddet først er ”iværksat” i udbudslovens forstand på det tidspunkt, hvor udbudsbekendtgørelsen er blevet offentliggjort i EU-Tidende, medfører det, at de nye regler i udbudsloven, herunder blandt andet pligten til at offentliggøre udbudsmaterialet fra det tidspunkt, hvor bekendtgørelsen offentliggøres, samt pligten til at beskrive evalueringsmetoden i udbudsmaterialet, (også) vil finde anvendelse på de udbud, hvor udbudsbekendtgørelsen er afsendt i december 2015, men først er blevet offentliggjort i 2016.

Det bemærkes i den forbindelse, at EU’s Publikationskontor har en sædvanlig sagsbehandlingstid på maksimalt 5 kalenderdage. Denne sagsbehandlingstid burde være uændret hen over jul og nytår, men ordregiver har ingen garanti for, at det reelt også er tilfældet.

På grund af ikrafttræden af de nye regler i Danmark og måske også andre medlemsstater, er der en risiko for, at der i år afsendes langt flere udbudsbekendtgørelser end sædvanligt i december måned.

En ordregiver, der ønsker at gennemføre et udbud efter de nugældende regler, bør derfor sende udbudsbekendtgørelsen af sted i god tid før årsskiftet. 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på i ovenstående video.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2022 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted