Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud

IUNO
08/10/2021
Ferie ingen undskyldning for forsinket underretning om sikkerhedsbrud
IUNO logo
Datatilsynet har i en ny sag udtalt alvorlig kritik af Skattestyrelsens behandling af personoplysninger. Kritikken var udløst af et sikkerhedsbrud hos Skattestyrelsen, hvorefter Datatilsynet fejlagtigt blev informeret om, at den berørte registrerede var underrettet. Med henvisning til ekstraordinære forhold i ferieperioden, kom det først frem omkring 40 dage efter, at det alligevel ikke var tilfældet.

Sagen handlede om et brud på datasikkerheden, der skete hos Skattestyrelsen som følge af en menneskelig fejl, da et brev om skattegodkendelse blev sendt til den forkerte modtager. Brevet indeholdt både identifikationsoplysninger, oplysninger af økonomisk karakter samt CPR-nummer.


Skattestyrelsen blev først opmærksom på sikkerhedsbruddet efter et par måneder, da modtageren rettede henvendelse og fejlen blev undersøgt. I overensstemmelse med reglerne, anmeldte Skattestyrelsen herefter forholdet til Datatilsynet. Det fremgik blandt andet af anmeldelsen, at den berørte registrerede var blevet underrettet om sikkerhedsbruddet.


Efter sommerferien tog Skattestyrelsen dog kontakt til Datatilsynet igen med oplysning om, at den berørte registrerede alligevel ikke var blevet underrettet, som oprindeligt oplyst. Underretning var dog sket efter ferien, efter fejlen blev opdaget. Skattestyrelsen henviste til, at ekstraordinære forhold i ferieperioden var skyld i fejlen. Datatilsynet tog herefter sagen op.


”Ekstraordinære forhold i ferieperioden” kunne ikke begrunde fejlen

Når der sker et brud på datasikkerheden, som sandsynligvis vil indebære en høj risiko for de berørtes rettigheder, skal der ske underretning til vedkommende uden unødig forsinkelse. Det var tilfældet i Skattestyrelsens sag, fordi oplysningerne både selvstændigt og i kombination kunne medføre alvorlige konsekvenser for den berørte.

Datatilsynet fandt herefter, at der var grundlag for at udtale alvorlig kritik af Skattestyrelsens databehandling. Underretning til den berørte registrerede skete først omkring 40 dage efter Datatilsynet modtog anmeldelsen. Skattestyrelsens henvisning til, at ekstraordinære forhold i ferieperioden var skyld i fejlen, havde ingen betydning for Datatilsynets vurdering.


Tværtimod var sagen kun blevet mere alvorlig som følge af, at Skattestyrelsen fejlagtigt havde oplyst Datatilsynet om, at underretning var sket, samt at der var gået flere måneder før Skattestyrelsen selv blev opmærksom på sikkerhedsbruddet.


IUNO mener

Sagen viser tydeligt, hvor vigtigt det er at virksomheder har klare og passende procedurer, retningslinjer og beredskabsplaner på plads, der gør det muligt at foretage de nødvendige anmeldelser og underretninger, uanset om medarbejdere holder ferie.


IUNO anbefaler, at virksomheder løbende gennemgår de etablerede procedurer, og sørger for passende oplæring, så både nye og eksisterende medarbejdere ved, hvordan et brud på datasikkerheden skal gribes an inden for de forskellige deadlines.


[Datatilsynets afgørelse af den 22. september 2021]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Træning af kunstig intelligens
Træning af kunstig intelligens
03/04/2024
Persondata, Immaterialret
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
26/04/2024
Persondata, Immaterialret, Øvrige
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
06/05/2024
Persondata, Forsikring og erstatning
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
28/05/2024
EU-ret, Immaterialret, Persondata, IT- og telekommunikation
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted