Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

European Electronic Communications Code skal skabe klart regelsæt og bedre internetforbindelser inden 2025

Jurainfo.dk
02/11/2016
European Electronic Communications Code skal skabe klart regelsæt og bedre internetforbindelser inden 2025
Jurainfo.dk logo
Kommissionen har den 14. september 2016 vedtaget et sæt af initiativer og lovforslag, som skal sikre EU en topplacering inden for internetforbindelse og dermed skabe forudsætningerne for et vellykket "Digital Single Market".


 

Initiativerne og ændringerne til loven betyder altså, at der skal laves en gennemgribende revision af hele teledirektivpakken, bestående af fire direktiver. Forslaget går blandt andet ud på at samle de fire direktivet under ét direktiver, nemlig: ”European Electronic Communications Code”.

Væsentlige ændringer

Kommissionens 5 væsentlige elementer i forslaget:


  • Nye, ikke-bindende målsætninger for at imødekomme et konkurrencedygtigt Digital Single Market i 2025


  • Nyt European Electronic Communications Code, som sammenskriver fire eksisterende Telecoms direktiver (Adgangsdirektivet[1], Tilladelsesdirektivet[2], Rammedirektivet[3] og Forsyningspligtdirektivet[4])


  • Revideret regulering af Kontoret for Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Elektronisk Kommunikation (BEREC)


  • En handlingsplan for at udrulle 5G i hele EU


Ligebehandling mellem traditionelle teleudbydere og OTT-serviceudbydere

Med EECC-forslaget forsøger Kommissionen tillige at ligestille traditionelle teleudbydere med såkaldte OTT-services (Over-The-Top services), som f.eks. WhatsApp eller Skype. Kommissionen har set sig nødsaget til at forholde sig til en udvikling, hvor de såkaldte OTT services indtager de traditionelle teleudbyderes marked, men uden at være underlagt de samme regulatoriske forpligtelser som de traditionelle teleudbydere. EECC har nu forslået, at de nye OTT- serviceudbydere sidestilles med de traditionelle udbydere ved at underlægge dem samme forpligtelser.

Udbyderne skal således bl.a. sikre sig, at deres servere og netværk er tilstrækkeligt sikret, at handicappede brugere har lige adgang til deres services, og at brugerne kan anvende akutnummeret 112 til nødopkald.

OTT-udbydernes kontrakter skal derudover efterleve et katalog af vilkår, der svarer til, hvad de traditionelle teleudbydere i Danmark skal efterleve i henhold til Udbudsbekendtgørelsen.

Derudover skal OTT-udbyderne også sikre, at forbrugerne ved deres ydelser kan ringe 112, ligesom der nu stilles krav til håndtering af trafikdata, klagemuligheder, saldooplysning m.v.

Fordele ved revisionen

I Kommissionens pressemeddelelse fremhæves mange fordele ved dette nye initiativ. For det første skal forslaget gavne den stigende mængde brugere, som i dag anvender mobiltelefoner eller smartphones. Kommissionen betoner således, at initiativet skal sikre, at alle europæere skal have adgang til de bedste digitale løsninger og målet er derfor at sikre EU's digitale fremtid.

Det nuværende regelsæt for telekommunikation i EU har medvirket til at sikre, at størstedelen af EU er dækket af en basis-bredbåndsforbindelse, som til stadighed kan fås til billigere penge. Det er dog målet, at samtlige husholdninger i EU pr. 2025 skal have adgang til en internetforbindelse med en downloadhastighed på minimum 100 Mbit/s med mulighed for opgradering. Ydermere fremlagde Kommissionen en handlingsplan for udrulningen af 5G-forbindelse i hele EU, som skal påbegyndes i 2018.

Ved at styrke forbindelser overalt kan online services i særdeleshed bedre anvendes i skolerne, hospitalerne samt på offentlige steder.  Mindre selskaber og start-ups, som særligt er placeret i landdistrikterne, vil i særlig høj grad få gavn af disse tiltag om at forbedre forbindelsen. Ifølge Kommissionen kan dette også være med til at styrke iværksætteri og dertil skabelsen af arbejdspladser i landområderne, som på nuværende tidspunkt ikke er muligt pga. dårlige netværksforbindelser.

Alle skal have adgang til Wi-Fi-netværk

Kommissionen fremlagde desuden deres ’Fact Sheet on telecoms’, hvor det foreslås at skabe et "European Gigabit Society" og opfordre til, at der investeres i netværk med høj kapacitet. I forbindelse hermed opfordrer Kommissionen tillige til, at alle landsbyer og storbyer som minimum etablerer ét offentligt og frit tilgængeligt Wi-Fi-netværk.

For at leve op til dette har Kommissionen stillet forslag om at tildele en pulje på 120 mio. euro, som lokale myndigheder kan søge midler fra, til at udbyde gratis Wi-Fi-forbindelser i eksempelvis offentlige bygninger, parker, pladser osv.

Tildeling af disse midler skal ske med respekt for reglerne om statsstøtte og kommunalfuldmagt. Dette betyder ydermere også, at en offentlig myndighed skal sørge for anmeldelse til Kommissionen samt dennes godkendelse af midlernes anvendelse.

Hvis du har lyst til at læse mere, kan alle offentliggjorte dokumenter findes her.


[1] Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/19/EF af 7. marts 2002
[2] Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/20/EF af 7. marts 2002
[3] Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/21/EF af 7. marts 2002
[4] Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/22/EF af 7. marts 2002

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
Chromebook-sagens relevans – herunder når du udleverer en computer eller mobiltelefon som arbejdsredskab
08/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen etablerer AI-sandkasse
11/03/2024
Persondata, IT- og telekommunikation, Compliance
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
EUs nye AI-forordning (AI Act) vedtages snart
EUs nye AI-forordning (AI Act) vedtages snart
26/04/2024
EU-ret, IT- og telekommunikation, Øvrige
Når klagen ikke er helt på plads
Når klagen ikke er helt på plads
21/05/2024
Udbud, IT- og telekommunikation
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
AI-forordningen endelig vedtaget i EU
28/05/2024
EU-ret, Immaterialret, Persondata, IT- og telekommunikation
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted